Orivedellä aletaan kerätä poistotekstiiliä kuitukierrätykseen

Poistotekstiili on rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi. Pirkanmaan Jätehuolto on ensimmäisten jätelaitosten joukossa mukana valtakunnallisessa poistotekstiilin keräyksessä. Nyt alkavassa kokeilussa pirkanmaalaiset voivat tuoda maksutta kodin poistotekstiiliä kahteen vastaanottopisteeseen: Tampereen Nextiiliin (Harjuntausta 3) ja Oriveden jäteasemalle (Lenkkitie 2-4).

Tiedote / Pirkanmaan jätehuolto 17.3.2021

– Tutkimme, kuinka tekstiilin kerääminen ja lajittelu toimivat. Kokeiluvaiheessa kerättävän poistotekstiilin määrä on vielä pieni, mutta tulevaisuudessa vastaanottopisteitä tulee lisää, kertoo Saana Ojala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kerätty poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan Nextiilissä ja jalostetaan kierrätyskuiduiksi Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolla Paimiossa. Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita.

Poistotekstiilin kierrätystä kehitetään parhaillaan Lounais-Suomen Jätehuollossa. Valmisteilla olevan jätelain mukaan poistotekstiilin lajittelu ja keräys aloitetaan Suomessa vuonna 2023.

Lue lisää valtakunnallisesta poistotekstiilin pilottihankkeesta Pirkanmaan jätehuollon verkkosivuilta.

Näin lajittelet tekstiilit

  1. Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  2. Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä. Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin. Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Nextiilin myymälään tai kierrätyskeskuksiin.
  3. Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Ehjää vaatetta kannattaa käyttää pitkään

Tekstiilien tuotanto aiheuttaa runsaasti ympäristövaikutuksia, jotka moninkertaistuvat, kun tekstiilien määrät ovat suuria ja käyttöikä lyhyt. Esimerkiksi tuplaamalla vaatteiden nykyisen käyttöiän tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöjä voidaan vähentää. Tämä on ympäristön kannalta paras ratkaisu, koska siinä ei heitetä hukkaan tekstiilien valmistukseen kuluneita resursseja.

Vaatteiden vastuullisuudesta voi lukea lisää Ekokumppanien verkkosivulta.  

Jos vaate on ehjä, puhdas ja käyttökelpoinen, joku voi vielä haluta sen käyttöönsä. Silloin vaate kannattaa myydä tai antaa uudelle omistajalle. Vaatteita ja muita tekstiilejä voi myydä kirpputoreilla tai ne voi lahjoittaa esimerkiksi ystäville tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Myös yhteistyökumppanimme Nextiili Tampereen Lielahdessa ottaa vastaan käyttökelpoisia tekstiilejä ja myy sekä lahjoittaa niitä eteenpäin. Katso lisätietoa Nextiilin verkkosivuilta.

Lisätiedot:

Pirkanmaan Jätehuolto, Saana Ojala, toimintajärjestelmäasiantuntija p. 050 563 3729

Kierrätyspaja Nextiili, Sari Tuomaala, pajapäällikkö, p. 050 439 2329

Lounais-Suomen Jätehuolto
Oskari Pokela, projektisuunnittelija, p. 040 726 0861
(valtakunnalliseen kehittämiseen liittyvät asiat)

Palaa uutislistaukseen