Orivedellä ovet auki Eurooppaan – pienessä kaupungissa lapsista kasvaa maailmankansalaisia
Italialainen, joka ei ole koskaan käynyt metsässä. Portugalilainen, joka ei ole elämänsä aikana nähnyt lunta. Kroatialainen, jolle maksuton kouluruoka on ihme. Arkisia asioita orivesiläisille, mutta unohtumattomia elämyksiä eurooppalaisille vieraille.
Tällaisia kokemuksia tarjoilee Orivesi, jonne saapuu vuosittain useita ulkomaalaisryhmiä tutustumaan orivesiläiseen ja suomalaiseen varhaiskasvatukseen, opetukseen ja paikallisiin tapoihin. Orivedellä vierailee sekä aikuis- että oppilasryhmiä eri puolilta Eurooppaa.
Yhdenvertainen mahdollisuus kansainvälisyyskasvatukseen
Useat niistä orivesiläisnuorista, jotka majoittavat eurooppalaisia vieraita kotonaan ja pääsevät viettämään kansainvälistä viikkoa kotimaisemissa, ovat aiemmin itse olleet opintomatkalla ulkomailla. Vielä tänä keväänä on lähdössä Roomaan kuusi lukiolaista ja kuusi yhteiskoululaista. Yhteensä 30 yhdeksäsluokkalaista on matkaamassa niin ikään Italiaan, d’Aostan kaupunkiin.
Oriveden kansainvälisyyskasvatuksen on mahdollistanut Erasmus+ -ohjelma ja sen hankerahoitukset. Vuonna 2021 Oriveden kaupunki sai pitkäaikaisen akkreditoitumisen Erasmus+ -ohjelmaan, jonka myötä kaupungin ei tarvitse enää hakea erillisiä hankkeita. Tällä hetkellä rinnakkain pyörivät vielä vanhan Erasmus+ -ohjelmakauden hankkeet sekä jo käynnistyneet akkreditointi-liikkuvuudet.
Akkreditoinnin myötä jopa kymmenesosa kaikkien Oriveden koulujen – niin pienten kuin isompienkin – oppilaista ja henkilöstöstä pääsee vuosittain opintomatkalle muihin Erasmus-kaupunkeihin. Tämä koskee myös kaikkien päiväkotien henkilöstöä. Orivedeltä matkaa siis maailmalle noin 110 henkilöä lukuvuosittain.
Erasmus+ -ohjelmassa painotetaan vihreyttä, osallisuutta ja digitaalisuutta. Oriveden kaupungin kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia kertoo, että myös Oriveden koulujen kansainvälisyystyössä on samat painotukset. Orivedellä on linjattu, että kansainvälisessä yhteistyössä teemana on aina kestävän tulevaisuuden rakentaminen.
– Erasmus+ -matkat ovat vain yksi osa Oriveden monipuolista kansainvälisyyskasvatusta. Kaikissa Oriveden päiväkodeissa ja kouluissa toteutetaan myös internetin välityksellä yhteistyötä eurooppalaiskoulujen kanssa. Digitaalinen eTwinning-yhteistyö mahdollistaa kansainvälistymiskokemuksien tarjoamisen kaikille Oriveden lapsille ja nuorille osana päiväkotien ja koulujen arkea, Decandia sanoo.
Laajan ja vireän kansainvälisyysohjelman myötä käytännössä jokaisella Oriveden lukiolaisella on mahdollisuus vaihtoon tai opintomatkaan.
– Tällaista mahdollisuutta ei moni lukio pysty antamaan. Kansainvälinen toiminta ei ole vain lukiomme vetovoimatekijä, vaan myös merkittävä kasvatuksellinen tekijä osana työelämäntaitojen kehittymistä, sosiaalistumista, kielitaidon kehittymistä, ryhmätyötaitoja ja suvaitsevaisuuskasvatusta. Kansainvälisyysohjelmamme on erittäin hyvässä linjassa lukion opetussuunnitelman tavoitteiden kanssa – opiskelemme ainerajat ylittäen elämää varten, sanoo Oriveden lukion apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki.
Palkittua kansainvälisyystyötä
Akkreditointi tarkoittaa laatuvarmistettua jäsenyyttä. Jotta organisaatio voi saada akkreditoinnin, sen pitää edistää kansainvälisyyttä suunnitelmallisesti. Akkreditointi on voimassa koko seitsemän vuoden ohjelmakauden ajan. Oriveden kaupungin jäsenyys Erasmus+ -ohjelmassa on siis varmistettu vuoteen 2027 saakka.
Orivedellä on jo vuosien ajan tehty erittäin korkeatasoista kansainvälisyyskasvatusta, minkä osoittaa pysyvän akkreditoinnin lisäksi esimerkiksi Oriveden yhteiskoulun vuonna 2021 saama palkinto parhaasta suomalaisesta eTwinning-projektista. Toisesta parhaasta projektista palkittiin Lapin koulutuskeskus REDU.
Lisätiedot:
Oriveden kaupungin kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia, p. 040 133 9034, jenni.decandia@orivesi.fi
Oriveden kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila, p. 050 406 0383, mia.mattila@orivesi.fi