Orivedellä ovet auki Eurooppaan – pienessä kaupungissa lapsista kasvaa maailmankansalaisia

Orivesi on mukana laajassa kansainvälisyysohjelmassa, jonka myötä kymmenen prosenttia kaikkien päiväkotien ja koulujen väestä pääsee vuosittain ulkomaille. Orivesi isännöi myös itse vuosittain useita ulkomaalaisseurueita. Seuraava Erasmus-vierailijaryhmä saapuu kaupunkiin sunnuntaina.

Italialainen, joka ei ole koskaan käynyt metsässä. Portugalilainen, joka ei ole elämänsä aikana nähnyt lunta. Kroatialainen, jolle maksuton kouluruoka on ihme. Arkisia asioita orivesiläisille, mutta unohtumattomia elämyksiä eurooppalaisille vieraille.

Tällaisia kokemuksia tarjoilee Orivesi, jonne saapuu vuosittain useita ulkomaalaisryhmiä tutustumaan orivesiläiseen ja suomalaiseen varhaiskasvatukseen, opetukseen ja paikallisiin tapoihin. Orivedellä vierailee sekä aikuis- että oppilasryhmiä eri puolilta Eurooppaa.

Karjalanpaistia ja kaupunkisuunnistusta

Sunnuntai-iltana Orivedelle tulee bussilastillinen oppilaita ja opettajia Kroatiasta, Portugalista, Saksasta ja Italiasta. Seurue, 24 nuorta ja kuusi opettajaa, tulee vieraaksi Oriveden yhteiskouluun ja lukioon. Nuoret majoittuvat orivesiläisissä perheissä paikallisten nuorten luona.

– Vierailun teemana on suvaitsevaisuus. Yhteisissä työpajoissa käsittelemme kulttuurien eroja ja yhtäläisyyksiä, erilaisuutta ja sitä, mitä voimme oppia toisilta. Osa saapuvista nuorista on tuttuja Oriveden koululaisille jo aiemmilta reissuilta, joten vieraita odotetaan kovasti ja uusien tuttavuuksien kanssa viestit kulkevat jo kovaa vauhtia, kertoo Oriveden lukion saksan ja venäjän lehtori Miia Lahti.

Sunnuntai-illasta torstaiaamuun kestävällä vierailulla on työpajojen lisäksi ohjelmassa muun muassa tervetulotilaisuus kaupungintalolla, talviurheilulajien kokeilua, suomalaisiin ruokiin tutustumista sekä Muumimuseo-vierailu ja kaupunkisuunnistusta Tampereella. Yhteinen ohjelma huipentuu jäähyväisjuhliin ja discoon keskiviikkoiltana.

– Orivesiläiset nuoret ovat todella innoissaan eurooppalaisvieraista ja ovat päiväohjelman lisäksi suunnitelleet esimerkiksi luontoretkiä laavulle sekä käyntiä avannossa. Kirkkaan tähtitaivaan näkeminen ja talvinen lähiluonto ovat varmasti vieraille suuri elämys. Isäntäperheessä vietetty arki eri maasta tulleen samanikäisen nuoren kanssa on aina se ikimuistoisin kokemus. Reissun jälkeen kotiinlähtö on aina haikeaa nuorille. Onneksi sosiaalinen media mahdollistaa nopean yhteydenpidon myös vierailun jälkeen. Osa edellisten reissujen oppilaista suunnittelee jopa jälleennäkemistä isäntäperheiden kanssa, kuvailee Oriveden yhteiskoulun englannin ja ruotsin opettaja Santeri Lattunen.

Yhdenvertainen mahdollisuus kansainvälisyyskasvatukseen

Useat niistä orivesiläisnuorista, jotka majoittavat eurooppalaisia vieraita kotonaan ja pääsevät viettämään kansainvälistä viikkoa kotimaisemissa, ovat aiemmin itse olleet opintomatkalla ulkomailla. Vielä tänä keväänä on lähdössä Roomaan kuusi lukiolaista ja kuusi yhteiskoululaista. Yhteensä 30 yhdeksäsluokkalaista on matkaamassa niin ikään Italiaan, d’Aostan kaupunkiin.

Oriveden kansainvälisyyskasvatuksen on mahdollistanut Erasmus+ -ohjelma ja sen hankerahoitukset. Vuonna 2021 Oriveden kaupunki sai pitkäaikaisen akkreditoitumisen Erasmus+ -ohjelmaan, jonka myötä kaupungin ei tarvitse enää hakea erillisiä hankkeita. Tällä hetkellä rinnakkain pyörivät vielä vanhan Erasmus+ -ohjelmakauden hankkeet sekä jo käynnistyneet akkreditointi-liikkuvuudet.

Akkreditoinnin myötä jopa kymmenesosa kaikkien Oriveden koulujen – niin pienten kuin isompienkin – oppilaista ja henkilöstöstä pääsee vuosittain opintomatkalle muihin Erasmus-kaupunkeihin. Tämä koskee myös kaikkien päiväkotien henkilöstöä. Orivedeltä matkaa siis maailmalle noin 110 henkilöä lukuvuosittain.

Erasmus+ -ohjelmassa painotetaan vihreyttä, osallisuutta ja digitaalisuutta. Oriveden kaupungin kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia kertoo, että myös Oriveden koulujen kansainvälisyystyössä on samat painotukset. Orivedellä on linjattu, että kansainvälisessä yhteistyössä teemana on aina kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

– Erasmus+ -matkat ovat vain yksi osa Oriveden monipuolista kansainvälisyyskasvatusta. Kaikissa Oriveden päiväkodeissa ja kouluissa toteutetaan myös internetin välityksellä yhteistyötä eurooppalaiskoulujen kanssa. Digitaalinen eTwinning-yhteistyö mahdollistaa kansainvälistymiskokemuksien tarjoamisen kaikille Oriveden lapsille ja nuorille osana päiväkotien ja koulujen arkea, Decandia sanoo.

Laajan ja vireän kansainvälisyysohjelman myötä käytännössä jokaisella Oriveden lukiolaisella on mahdollisuus vaihtoon tai opintomatkaan.

– Tällaista mahdollisuutta ei moni lukio pysty antamaan. Kansainvälinen toiminta ei ole vain lukiomme vetovoimatekijä, vaan myös merkittävä kasvatuksellinen tekijä osana työelämäntaitojen kehittymistä, sosiaalistumista, kielitaidon kehittymistä, ryhmätyötaitoja ja suvaitsevaisuuskasvatusta. Kansainvälisyysohjelmamme on erittäin hyvässä linjassa lukion opetussuunnitelman tavoitteiden kanssa – opiskelemme ainerajat ylittäen elämää varten, sanoo Oriveden lukion vt. apulaisrehtori Janne Mäkinen.

Palkittua kansainvälisyystyötä

Akkreditointi tarkoittaa laatuvarmistettua jäsenyyttä. Jotta organisaatio voi saada akkreditoinnin, sen pitää edistää kansainvälisyyttä suunnitelmallisesti. Akkreditointi on voimassa koko seitsemän vuoden ohjelmakauden ajan. Oriveden kaupungin jäsenyys Erasmus+ -ohjelmassa on siis varmistettu vuoteen 2027 saakka.

Orivedellä on jo vuosien ajan tehty erittäin korkeatasoista kansainvälisyyskasvatusta, minkä osoittaa pysyvän akkreditoinnin lisäksi esimerkiksi Oriveden yhteiskoulun vuonna 2021 saama palkinto parhaasta suomalaisesta eTwinning-projektista. Toisesta parhaasta projektista palkittiin Lapin koulutuskeskus REDU.

Lisätiedot:

Oriveden kaupungin kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia, p. 040 133 9034, jenni.decandia@orivesi.fi

Oriveden kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila, p. 050 406 0383, mia.mattila@orivesi.fi

Palaa uutislistaukseen