Orivedeltäkö miljoona roskapussia? Osallistu valtakunnalliseen roskienkeräyskampanjaan!

Yle on julkistanut tänään Miljoona roskapussia -kampanjan, joka käynnistyy 13.4.2023. Oriveden kaupunki on mukana kampanjassa. Haluamme kannustaa kaikkia kaupunkilaisiamme osallistumaan roskienkeräykseen ja luomaan kaupunkiympäristöstä viihtyisämmän.

Kampanjan tavoitteena on saada kerättyä Suomesta miljoona roskapussia kevään aikana. Ylen kampanja on käynnissä 13.4.–14.6.2023. Roskienkeräykseen voi osallistua kuka vain. Roskapussit merkitään Ylen kampanjasivustolle reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen kunnan kohdalle, jonka alueelta pussillinen on kerätty.

Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 130 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä Ylen tunnettuja kasvoja yhdistää voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia.

– Laitetaan kunnon kisa pystyyn muiden kuntien kanssa, kannustaa Oriveden kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi. – Tämä on meille jokaiselle helppo tapa lisätä oman asuinympäristön ja koko kaupungin viihtyisyyttä.

Roskien keräystä omatoimisesti ja yhteistalkoilla

Kampanjassa ei ole määritelty roskapussin kokoa. Roskia voi kerätä tavalliseen kaupan kassiin tai vaikka hedelmäpussiin. Kerätyt roskat voi jättää mihin tahansa kaupungin yleiseen sekajätteiden roskakoriin tai omaan jäteastiaan.

– Kampanjan aikana tyhjennämme kaupungin roskakoreja tehostetusti, Vuorikivi lupaa.

Sen lisäksi, että kaupunki kannustaa asukkaita omatoimiseen roskien keräämiseen, kaupungilla on suunnitelmissa järjestää koko kaupungin roskienkeräystalkoot kevään aikana.

– Haluamme haastaa myös kyläyhdistykset, taloyhtiöt ja muut toimijat järjestämään yhteisiä talkoita, sanoo Vuorikivi.

Kunnioita kotikaupunkiasi – älä roskaa!

Ympäristön siivous työllistää vuosittain huomattavasti Vuorikiven johtamaa kaupungin Puistot ja yleiset alueet -yksikköä.

– Kesäkaudella käymme joka arkipäivä siivoamassa esimerkiksi liikuntahallin lammen ja torin ympäristön, jonne heitetään valtavasti roskaa. Yhteen siivouskertaan kuluu noin tunti. Tästä voi laskea, että pelkästään yhden alueen siivoaminen ja ilkivallan korjaaminen maksaa pitkästi yli 10 000 euroa vuodessa. Paljon mieluummin käyttäisimme tällaisen rahasumman Oriveden viihtyisyyden parantamiseen aivan muilla tavoin, vaikkapa uusilla istutuksilla tai puistojen välineillä.

Vuorikivi toivoo, että Miljoona roskapussia -kampanja herättelisi orivesiläiset kantamaan vastuuta yhteisestä asuin- ja kaupunkiympäristöstä.

Näin osallistut Miljoona roskapussia -kampanjaan:

  1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
  2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
  3. Kerää roskia ympäristöstä
  4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
  5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
  6. Käytä sosiaalisessa mediassa tunnistetta #miljoonaroskapussia ja lisäksi tunnistetta #orivesi
  7. Haasta ystäväsi mukaan!

Lisätiedot:

Oriveden kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi, p. 040 515 1831, katriina.vuorikivi@orivesi.fi

Kampanjan suora lähetys Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 13.4. klo 20.00. Tulos julkistetaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 14.6. klo 20.00.

Ylen tiedote: Poimi roskat reitiltäsi – Ylen Miljoona roskapussia -kampanja alkaa huhtikuussa – Yleisradio – yle.fi

Palaa uutislistaukseen