Oriveden ensimmäinen muraali maalataan yhteiskoulun seinään – sarjakuvateoksen suunnittelijoina oppilaat ja taiteilija Jukka Tilsa

Yhteiskoulun korjausinvestointeihin on sisällytetty taideprojekti. Kyseessä on ensimmäinen julkisen taiteen prosenttiperiaatetta noudattava hankinta Orivedellä.

Muraalin sisällön suunnittelevat yhteiskoulun 8. luokan kuvataiteen valinnaisryhmä opettajansa Jenni Viljakaisen johdolla sekä eräjärveläinen sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa. Sisällöksi on suunniteltu ainakin sarjakuvamaista ilmaisua ja villasukkia.

− Todella hienoa, että saamme ensimmäisen hankkeen maaliin ja katukuvaan uuden taideteoksen, kaupungin kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen toteaa. – Orivedelle on toivottu muraaleja jo pitkään.

Oppilaiden ja Oriveden näköinen lopputulos

Jukka Tilsa piirtää oppilaiden työpajassa syntyneiden ideoiden pohjalta lopullisen teoksen. Luonnos menee vielä yhteiskoulun oppilaskunnan kommentoitavaksi.

− Alusta lähtien oli selvää, että oppilaat saavat itse osallistua oman koulunsa seinään tulevan teoksen suunnitteluun, Ahonen kommentoi.

Kaupungin päässä julkisen taiteen hankintaa koordinoi työryhmä, johon kuuluvat Ahosen lisäksi kaupungin kiinteistöpäällikkö Jaana Rajantaus, teknisen lautakunnan jäsen Jari Latomäki, elämänlaatulautakunnan jäsen Irma Koskela, yhteiskoulun ja lukion kuvataiteen opettaja Jenni Viljakainen sekä elinvoimajohtajaa ryhmässä sijaistava kaupungin tiedottaja Jenni Koponen.

Työryhmä ei ole halunnut tarkemmin rajata tai ohjeistaa taideteoksen sisältöä, vaan oppilailla ja Tilsalla on taiteellinen vapaus työskentelyssään.

− Vielä emme ole nähneet yhtään luonnosta, joten mielenkiinnolla odotamme nuorten ja Oriveden näköistä lopputulosta, Ahonen kertoo.

Yhteiskoulun päätyseinä.
Muraali maalataan kesän aikana päätyseinän vasempaan reunaan.

Muraali valmistuu kesällä

Muraali maalataan yhteiskoulun Orivedentien puoleiselle päätyseinälle. Maalauksen toteuttaa ammattihenkilö. Tavoitteena on, että muraali saadaan maalattua kesän aikana.

Kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2019, että Oriveden kaupungin talonrakennus- ja peruskorjausinvestoinneissa noudatetaan julkisen taiteen prosenttiperiaatetta, tosin puolen prosentin osuudella.

Hankkeiden kokonaiskustannuksista osoitetaan puoli prosenttia julkisen taiteen hankintaan, kuitenkin enintään 25 000 euroa hanketta kohden. Elämänlaatulautakunta ja tekninen lautakunta tarkentavat vielä prosenttiperiaatteen soveltamisen ohjeita.

Ota yhteyttä


Palaa uutislistaukseen