Oriveden jäteaseman sekamuovinkeräys päättyy – muovipakkaukset kiertävät jo hyvin, mutta kovamuoville etsitään vielä ratkaisuja

Oriveden jäteasemalla on kerätty 2019 alkaen kokeiluluonteisesti kaikkea muovia yhteiskeräyksessä. Keräykseen on voinut laittaa sekä kovat muovit että muovipakkaukset. Kovilla muoveilla tarkoitetaan isokokoisia muoviesineitä, kuten ämpäreitä, tuoleja, pulkkia tai kastelukannuja. Tämä keräyskokeilu päättyy tammikuun 2024 lopussa, sillä yhteiskerätylle muoville ei ole tällä hetkellä vastaanottopaikkaa ja hyödyntäjää.

Tiedote 11.1.2024 / Pirkanmaan Jätehuolto

Muovipakkausten keräys on laajentunut kiinteistöille. Kaikilla vähintään viiden asunnon kiinteistöillä on muovipakkausten keräys pihassa ja Oriveden S-marketilta löytyy Rinki-ekopiste. Myös pienemmät kiinteistöt voivat harkita omaa tai naapureiden yhteistä muovinkeräystä pihalleen.

Oriveden muovipilotin lisäksi Pirkanmaan Jätehuollolla oli loka-marraskuussa 2023 puhtaasti kovaan muoviin keskittynyt pilotti Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskuksissa. Molempien pilottien tuloksia hyödynnetään muovinkeräykseen liittyvässä päätöksenteossa.

– Muovinkeräys on iso kokonaisuus, jota tulee tarkastella muun muassa hyödyntämisreittien, vastuiden ja kustannusten näkökulmasta. Tuottajavastuulle kuuluvien muovipakkausten keräys ja hyödyntäminen on jo selkeää, mutta vielä etsitään keinoja muun kuin muovipakkausten keräämiselle ja hyödyntämiselle, sanoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Lue lisää kovamuovinkeräyksestä!

– Yksittäisenä keräyskohteena joudumme päättämään Oriveden jäteaseman muovinkeräyksen, sillä kaiken keräyksen lähtökohtana on materiaalien hyödyntäminen, eikä hyödyntäjää ole tällä hetkellä sekamuoville. Muoviesineet laitetaan jatkossa sekajätteeseen. Sekajätteet hyödynnetään Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa kaukolämmöksi ja sähköksi, jatkaa Timo Varsala.

Muovipakkausten keräys kuuluu tuottajien (valmistajat, maahantuojat, pakkaajat) vastuulle. Muovipakkauksia kerätään vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä sekä Rinki-ekopisteissä. Myös naapureiden yhteisiä jäteastioita eli muovikimppoja on alueelle perustettu useita.

– Järjestämme tiistaina 16.1. klo 17 kierrätysillan Oriveden valtuustosalissa. Illassa kerromme muovipilotin lisäksi myös muita ajankohtaisia jätehuollon kuulumisia. Tervetuloa keskustelemaan.

——

Tervetuloa kierrätysiltaan

ti 16.1. klo 17

Oriveden kaupungintalo, Keskustie 23, valtuustosali, 2. krs

Illassa kuulet ajankohtaisia uutisia Oriveden muovinkeräyksestä, kiinteistökohtaisen aluerajauksen muutoksista ja muista jätehuollon palveluista. 

Paikalla keskustelemassa on 30-vuotiaan Pirkanmaan Jätehuollon väkeä. Kysy mikä kierrätyksessä mietityttää. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Palaa uutislistaukseen