Kopsamo-Purnu melontareitti kulkee halki kauneimpien pirkanmaalaisten maisemien

Etsitkö uutta melontareittiä tai haluatko kokeilla melomista? Kopsamo-Purnun ainutlaatuisen kaunis melontareitti sopii sekä kokeneille harrastajille että aloittelijoille. Reittiä on juuri jatkettu Pitkäjärvelle saakka ja se on kaikkiaan 28 kilometriä pitkä sisältäen kaksi koskea. Voit valita reitistä juuri sinulle sopivan mittaisen, rauhallisemman tai toiminnallisemman osuuden.

Kopsamo-Purnun melontareitti Juupajoelta Orivedelle kulkee halki kauneimpien pirkanmaalaisten maisemien. Matkan varrelle mahtuu niin laakeita peltomaisemia kuin myös jylhiä kalliorinteitä. Melomaan pääset rauhallisilla jokiosuuksilla sekä pienillä, enimmäkseen kapeilla järviosuuksilla. Matkan varrella on myös kaksi koskea. Melontareitti on enimmäkseen hyvin helppoa melottavaa, joten se sopii myös aloittelijoille.

Reitin alkupuolella oleva Pusuvuoren rantautumispaikan alue on erityisen kaunista jyrkkine kalliorinteineen, jonka laella laavu sijaitsee. Matkan varrella pääset melomaan myös erämaisessa tunnelmassa pitkin Savonjokea. Tämän jälkeen saavut Aakkojärvelle, joka on merkittävä lintujärvi ja täällä onkin oiva tilaisuus tarkkailla lintuja.

Koskien pauhuista näköalapaikalle

Leppähampaanjoella ovat reitin molemmat koskiosuudet. Ne ovat erityisen kauniita vanhoine siltoineen ja kosken kuohuineen. Molempia koskia ennen on rantautumispaikat. Kosket suositellaan ohittamaan maitse. Leppähampaankosken voi kokenut meloja meloa korkean veden aikaan, mutta tilanne on aina tarkistettava sillalta ennen melomista. Putaankoski on vaarallinen, se on aina ohitettava maitse.

Aurikkojärvelle saapuessa voit ihailla jylhää, lohkareista kallioseinää. Aurikkolahden rantautumispaikalta on viitoitus näköalapaikalle. Kiipeäminen palkitaan, sillä näköala kallion päältä on upea! Täältä melonta jatkuu Laasojärvelle ja Kaivannanjoen rantautumispaikalle. Tähän voi päättää melontaretken tai jatkaa Taidekeskus Purnuun saakka. Jokea on melottavana vajaa kilometri ja luonto reitin ympärillä on erityisen kaunista. Joessa ei ole virtauksia ja veneliikenne on vähäinen, joten se on helppoa melottavaa.

Kopsamo-Purnu melontareitillä voi tavata lehmiä.

Rantaudu uusille saarilaavuille

Kesällä 2022 Reitille on tullut uusi osuus, joka lähtee Kaivannanjoelta Haudansaaren ja Haudansalmen välitse kohti Piikainluodon saarta, jossa on rantautumispaikka ja laavu. Piikainluoto on idyllinen pieni saari, johon on helppo löytää. Saari on yksityisen maanomistajan omistuksessa, joten yöpyminen saarella on kielletty. Rantautumispaikka on saaren länsipuolella ja se on hyvin merkattu. Ranta on matala ja rantautuminen siten helppoa.

Reitillä pääset nauttimaan kauniista Längelmäveden maisemista. Kumpuilevat metsämaastot yhdistettynä kauniiseen järveen tarjoilevat kappaleen kauneinta Suomea.

Piikainluodolta voit jatkaa matkaasi vielä kohti Lehtisensaarta, joka sijaitsee Kirjaanlahden pohjoisosassa lähellä Pitkälahtea. Lähestyttäessä etelän suunnasta keltainen rantautumismerkki ei näy kovin läheltä. Merkki näkyy paremmin lännen suuntaan, mutta lähestyttäessä saarta laavu on kuitenkin helppo havaita.

Valitse sopiva osuus

Täältä matka jatkuu vielä kohti Pitkäjärven puoleista Kylänlahtea, jossa on rantautumispaikka uimarannan yhteydessä. Reitti on uuden osuuden kanssa jopa 28 kilometriä pitkä, mutta voit ottaa mistä tahansa kohtaa reitiltä lyhyemmän melottavan etapin. Reitillä on monta kaunista osuutta, jotka voit meloa, vaikka eri kerroilla.

Melontareitillä sekä saarilla on tulipaikat, mutta polttopuut on vietävä mukana, sillä reitillä ei ole puuhuoltoa.

Katso tarkemmat tiedot melontareitistä Oriveden kaupungin sivuilta

Kopsamo-Purnun melontareitti I Visit Orivesi

Vuokraa välineet tai tilaa opastus Orivedeltä:

Elämys Myllylä » Hevosia ja vuokraustoimintaa! (elamysmyllyla.fi)

OneSup – Etusivu | Facebook

Etusivu – Längelmäveden Venematkat Oy Finland

melontaa.com

Palaa uutislistaukseen