Oriveden Wanha Asema, Eräjärven Pappila ja Järvensivun torppa avaavat ovensa yleisölle – Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtumassa on mukana 17 kohdetta

Oriveden kesänavaustapahtuma järjestetään jo kuudennen kerran. Vanhat talot ja pihat -tapahtuman yleisökohteet vaihtelevat jonkin verran vuosittain, ja tänä vuonna mukaan saatiin monta ennen näkemätöntä kohdetta.

Orivesiläiset ja matkailijat pääsevät 10.–11. kesäkuuta kurkistamaan 17 vanhaan taloon tai pihaan. Mukana on sekä yksityiskoteja että museoita, kylätaloja ja kahviloita ympäri Orivettä. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestää Oriveden kaupungin kulttuuripalvelut.

– Saimme yleisön kierrettäväksi todella hienon joukon keskenään aivan erilaisia kohteita, iloitsee Oriveden kaupungin kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen.

Metsäpuutarhaa, taustalla pilkottaa talo.
Eräjärvellä pääsee tutustumaan viehättävään Metsäpuutarhaan. Kuva kohteen kotialbumista.

Vanhat tutut paikat uudessa asussa

Uusina kohteina mukana ovat Myllymäen tilan pihapiiri, Oriveden Wanha Asema ja Eräjärven Pappila sekä Järvensivun torppa ja Metsäpuutarha Eräjärvellä.

– Entinen asemarakennus ja Eräjärvellä seurakunnan leiripappilana toiminut rakennus ovat monelle nykyiselle ja entiselle orivesiläiselle takavuosilta erittäin tuttuja paikkoja. Onkin todella mielenkiintoista päästä näkemään, millaisen muodonmuutoksen nämä vanhat talot ovat kokeneet yksityiskoteina, Ahonen sanoo.

Myllymäen tilan pihapiirissä on muun muassa vanha navetta, karjakeittiö ja Wanha Pirtti. Wanhaan Pirttiin on ripustettu Eila Smolanderin Kiertotalous-näyttely. Tilalla toimii myös Elämys Myllylän matkailuyritys.

Eräjärvellä on useita tapahtumakohteita, joista yksi on Vedentaustatiellä sijaitseva yksityinen Metsäpuutarha. Kohteen kuvauksessa mainitaan, että kyseessä on ”luova pihapiiri männikön katveessa”. Metsäpuutarhassa on tapahtuman ajan avoinna myös kirpputori.

Järvensivun torppa Eräjärvellä on asuinkäyttöön remontoitava vanha rakennus vuodelta 1804.

– Tapahtumassamme ei ole tarkoitus esitellä vain täysin valmiita ja sisustettuja kohteita. Kiinnostavia ovat myös remonttikohteet tai talot, joissa vasta suunnitellaan korjauksia, kertoo Ahonen. – Tapahtumassa antoisimpia ovat usein vanhojen talojen ystävien kohtaamiset, joissa vaihdetaan kokemuksia korjaamisesta ja tietoa rakennusten historiasta.

Järvensivun torppa ulkoapäin.
Järvensivun torppa on 1800-luvun alun rakennus, jota kunnostetaan asuinkäyttöön. Kuva kohteen kotialbumista.

Kirppiksiä, karnevaalia ja musiikkiteatteria

Tapahtuman muut kohteet ovat Tunkelon Isotalo, Vihasjärven kansakoulu ja Cafe ChefBug, Kesäkahvio Pakari, Taidemylly, Auvisen talo / Taitokeskus Orivesi, Oriveden Kampus, Uittomuseo, Paltanmäen kotiseutumuseo, Siitaman nuorisoseurantalo Jukola, Taiston talo, Hirsilän kylätalo ja Talviaisten talo.

– Useissa kohteissa on tarjolla oheisohjelmaa, kuten kirppiksiä, kahviloita, lounasta ja näyttelyitä. Kierrokselle kannattaakin varata mukaan käteistä rahaa, Ahonen sanoo.

Viikonlopun aikana Orivedellä tapahtuu monenlaista muutakin. Pirkanmaata kiertävä Lasten kyläkarnevaali rantautuu Hirsilän kylätalolle sunnuntaina klo 12–16. Talviaisten talolla on lauantaina klo 13–15 Kylien kaiut -musiikki- ja tarinateatterin kyläkiertuetapahtuma.

Oriveden torin valtaa Suurtoripäivä lauantaina klo 9-15. Rönnin lavalla on peräkonttikirppis lauantaina klo 12–16.

Säynäniemen leirintäalueen avajaisia vietetään lauantaina puolestapäivästä puolilleöin. Säynäniemessä, Karpinlahden satamassa, vietetään Längelmäveden veneilijöiden Avoimet portit -tapahtumaa klo 12–16. Västilässä taas juostaan kaikkien aikojen viimeinen maraton ja puolimaraton lauantaina klo 12–17.

Tunkelon Isotalon uusrenessanssityylinen päärakennus tieltä päin kuvattuna.
Tunkelon Isotalon päärakennus on uusrenessanssityylinen ja rakennettu 1800-luvun lopulla. Kuva Marjo Aspegren

Lisätiedot:

Oriveden kaupungin kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen, pia.maria.ahonen@orivesi.fi, p. 040 596 3087

Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtumainfo

Palaa uutislistaukseen