Orivesi ja Pieksämäki loistivat koulujen valtakunnallisessa aivoterveyskilpailussa

Euroopan Neurologiyhdistyksen ja Suomen Neurologisen yhdistyksen tukema valtakunnallinen koulujen Aivoterveys-haaste on saatu päätökseen. Alakoulujen sarjassa voiton vei Orivedellä sijaitseva Kultavuoren koulu. Toisen asteen kouluista kärkeen kiri Pieksämäen lukio. Voittajat palkittiin Helsingin kaupungintalolla 14.5.2024 pidetyssä juhlallisessa tilaisuudessa.

Tiedote 14.5.2024 / Helsingin Messukeskus

Aivot ovat kaiken toimintamme keskus. Aivojen terveys on elintärkeää kaikenikäisille. Siksi Euroopan Neurologiyhdistys on lanseerannut kouluille aivoterveyshaasteen, jota Suomessa vievät eteenpäin Kansallinen Neurokeskus ja Suomen Neurologinen yhdistys.

Kultavuoren koulun ja Pieksämäen lukion kilpailutyöt nousivat kärkeen luovuudellaan ja selkeillä viesteillään. Kultavuoren koulu palkittiin 750 eurolla ja Pieksämäen lukio 250 euron palkinnolla Helsingin kaupungintalolla 14.5.2024 pidetyssä juhlallisessa tilaisuudessa.

Alakoulujen sarjassa toiselle sijalle nousi Jyväskylän steinerkoulu ja toisen asteen sarjassa Helsinki Business College. Molemmat saivat 250 euron rahapalkinnon. Lisäksi Ammattiopisto Spesian Hel-Tuva-opiskelijat saivat erityispalkinnon kilpailuun osallistumisesta.

” Terveet aivot tuottavat terveen ja hauskan elämän”

Aivoterveys-haasteeseen saivat kutsun kaikki ala- ja yläkoulut sekä toisen asteen opiskelijat. Kilpailutyönä koululaiset ideoivat julisteita, sosiaalisen median videoita, kampanjoita ja muita luovia toteutuksia, joissa kerrotaan aivoterveyden merkityksestä ja rohkaistaan pitämään aivoista huolta.

Kultavuoren koulun voittoisa työ oli 8 minuutin video ”Matin ja Maijan aivojen päivä”. Luokan kaikki 18 oppilasta osallistuivat videon hahmojen ja taustojen tekemiseen, tekstien suunnitteluun ja nauhoitukseen sekä animointiin.

Videota työstettiin osana ympäristöopin Minä ihmisenä -jaksoa sekä kuvataiteen ja äidinkielen tunneilla. Haasteen innostamina ollaan videosta työstämässä myös Kahoot-versiota pelipohjaiseen oppimisympäristöön. Linkki videoon: https://youtu.be/sUra_BvbmmI.

” Aivoterveys-haaste tempasi koulussamme mukaansa niin oppilaat kuin opettajatkin ja näytti kokemuksellisen oppimisen voiman! Kyllä opittu jää tehokkaimmin mieleen, kun saa itse ideoida ja tehdä. Monta työvaihetta sisältäneen ahkeroinnin jälkeen oli hieno hetki näyttää valmis työ elokuvana koko koululle. Ja kun tieto voitosta tuli, riemu suorastaan räjähti! Voittosumma on komea pesämuna käytettäväksi leirikouluun tai luokkaretkeen”, tiivistää Kultavuoren koulun tunnelmat luokanopettaja Ulpu Siponen.

EAN tuo jopa 6000 neurologia Helsinkiin

Koulujen Aivoterveys-haaste on aiemmin toteutettu menestyksekkäästi Itävallassa ja nyt laajenemassa muihinkin Euroopan maihin. Vuosittain toteutettava haastekampanja järjestetään Suomessa myös ensi lukuvuonna.

Aivoterveys-haasteen käynnistäjä Euroopan Neurologiyhdistys (EAN) tuo kesä-heinäkuun vaihteessa Helsingin Messukeskukseen jopa 6000 neurologia Euroopan-laajuiseen kongressiinsa.

29.6.–2.7. järjestettävä kongressi haluaa jakaa tärkeää sanomaa aivoterveyden merkityksestä laajemminkin koululaisille ja opiskelijoille suunnatun haastekilpailun muodossa. Suomalaistutkijoista kongressin ohjelmatoimikunnassa ja paikallisen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii Itä-Suomen yliopiston neurologian professori Reetta Kälviäinen.

Lue lisää:

Palaa uutislistaukseen