Polttaisitko sinä vettä? Biojätteen lajittelulla saamme aikaan puhdasta ympäristövoimaa

Pirkanmaan Jätehuolto panostaa seuraavan vuoden aikana biojätteeseen. Oman 17 pirkanmaalaista kuntaa kattavan paikallisen biokampanjan kaverina on valtakunnallinen Rakasta joka murua -kampanja, jossa ovat mukana Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 30 muuta jäteyhtiötä.

Tiedote / Pirkanmaan jätehuolto 29.10.2020

Kampanjoiden tavoite on kannustaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin ja hyödyntämään erilliskeräystä mahdollisimman laajasti. Nokian Koukkujärvelle avataan ensi keväänä Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos, jossa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Tuloksena saadaan BIG-biokaasua liikenteeseen ja lannoitteita pelloille.  Jotta laitoksesta saadaan irti kaikki mahdollinen ympäristövoima ja hyöty, jokaisen panosta tarvitaan.

− Kaikki alkaa läheltä. Kun sinä lajittelet biojätteesi kotona, saamme todellista lähienergiaa. Esimerkiksi yhden parikiloisen biopussukan ravinteilla leivotaan 400 grammainen ruisleipä ja ajetaan 4 kilometriä biokaasuajoa, kertoo biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo Pirkanmaan Jätehuollosta.

Biojätteen lajittelulla suuret ympäristövaikutukset

Biojätteen lajittelun ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekajäte hyödynnetään energiaksi jätevoimaloissa, Pirkanmaalla Tammervoimassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.

− Märkä biojäte palaa huonosti ja heikentää Tammervoiman tehokkuutta energiantuotannossa. Mutta ennen kaikkea menetämme kaikki biojätteen sisältämät arvokkaat ympäristöhyödyt, biokaasun ja ravinteet, kertoo ympäristökouluttaja Erkki Piippo Pirkanmaan Jätehuollosta.

Alle puolet biojätteestä saadaan hyödynnettyä

Puolella suomalaisista on jo kotipihassaan biojäteastia tai kotikompostori. Niitä käytetään jo melko hyvin, mutta biojätekertymä olisi lähes kaksinkertainen, jos jokainen suomalainen, jolla on pihassaan biojäteastia tai kompostori, lajittelisi sinne biojätteensä. 

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana. 

– Se on kuin kaataisi polttoainetta pois tai haaskaisi pellon tai metsän tarvitsemia ravinteita. Tähän tulee saada muutos. Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvoja. Ja jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi, sanoo Suomen Kiertovoima ry KIVOn viestinnän asiantuntija Kaisa Halme.

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto

Ympäristökouluttaja Erkki Piippo, p. 050 5620335

Biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo, p. 050 4622664

www.pjhoy.fi/bio

www.big.fi

Rakasta joka murua -kampanja
Kaisa Halme, viestinnän asiantuntija, Suomen Kiertovoima ry KIVO, p. 040 869 8350

Kierrätyskoutsin viisi vinkkiä, jotka helpottavat biojätteen lajittelua kotona

  1. Anna biojätteiden jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
  2. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
  3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
  4. Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.
  5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.

Kierrätyskoutsin viisi vinkkiä biojätteen lajittelun aloittamiseen

  1. Tutki kotipihasi: löytyykö sieltä biojäteastia tai kompostori.
  2. Raivaa tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Kannattaa valita helppo ja houkutteleva paikka astialle. Tilaa ei tarvita aikaisempaa enempää, se on vain järjestettävä uudelleen.
  3. Pirkanmaan Jätehuollon kotisivuilta löydät biojätteen lajitteluohjeet ja voit kysyä lisää lajitteluneuvojalta. 
  4. Aloita pienin askelin; lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret.
  5. Kannusta ja neuvo myös perheenjäsenet biojätteen lajitteluun. 

Rakasta joka murua -kampanja

Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kuntien jäteyhtiötä kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla. Ensi keväänä huomio kohdistetaan biojätteen pakkaamiseen sekä helppoon kotikompostointiin.

Palaa uutislistaukseen