Reflections of Light -valoteos tuo väriä, valoa ja ääniä keskelle Oriveden keskustaa 19. marraskuuta

Orivedellä voi pian sukeltaa rauhoittavaan värien, valojen ja äänien maailmaan. Reflections of Light -valoteos luo elämyksellisen tutkimusretkikohteen laajalle alueelle keskelle kaupunkia. Teoksen rakentavat valotaiteilijat Aulis Hämäläinen ja Virve Tarvonen.

Valaistus rakennetaan liikuntahallin ympäristöön (Kääjäntie 4), vastapäiseen leikkipuistoon sekä entisen nuorisotalon tontille (Kaupinraitin varrella).

Teos sisältää rakennusten, puiden ja pensaiden valaisemista, pienempiä ja yksityiskohtaisempia valoteoksia sekä äänimaisemaa. Alueelle rakennetaan useita erilaisia tiloja ja teoksia, joten katseltavaa on paljon. Yleisö liikkuu alueella omalla vastuullaan.

− Näemme erilaisia heijastuksia valosta ympärillämme ja sisimmässämme. Valo heijastuu pinnoista eri väriaallonpituuksina, jotka ihmissilmä sitten havaitsee. Tästä muodostuu teoksen nimi Reflections of Light (Valon heijastuksia), taiteilijat Hämäläinen ja Tarvonen kertovat.

Valotaidetta Paltanmäessä maaliskuussa 2021.
Aulis Hämäläinen ja perhetiimi loivat laskiaisen 2021 aikaan upean Iloa valosta -valoteoksen Paltanmäen metsään ja pulkkamäen ympäristöön. Valoteos ja villasukkamäenlasku saivat valtavan suosion. Kuva: Jenni Koponen

Valoa pimeyteen ja sisimpään

Valoteos valaisee Oriveden keskustaa keskellä pimeintä syksyä ja joulukauden alkaessa.

− Teoksessa pyrimme tuomaan valoa pimeyden keskelle. Toivomme, että näkijä pysähtyisi ja hiljentyisi arjen keskellä pohtimaan suhdettaan valoon, itseensä ja ympäristöönsä; siihen, mitä valo voi heijastaa, kuvailevat Hämäläinen ja Tarvonen.

Valotaiteilijat tuovat esille, että jokainen meistä voi olla valon heijastusta pimeyden keskellä ja toivovat ihmisten pohtivan, millainen heijastus kukin haluaa olla, millaisena asiat nähdään valossa ja millaisessa valossa asiat milloinkin nähdään.

− Jokaisella on ainutlaatuinen matkansa valoon ja valon kanssa. Heijastukset, oivallukset tuokoon valoa jokaisen sisimpään. Jokainen voi vastaanottaa teoksen omalla tavallaan, peilaten siihen omaa minäänsä ja elämäänsä. Toivomme, että jokainen saisi kokea valohoitoa.

Orivarsa-patsaan villasukitus Oriveden joulunavauksessa 2020.
Vuoden 2020 joulunavaukseen Hämäläinen valaisi Orivarsa-puiston. Orivarsa-patsaan villasukitus joulunavauksessa on suosittu orivesiläinen perinne. Kuva: Jenni Koponen

Valoteos osana Oriveden Joulunavausta

Teos on katsottavissa perjantaista sunnuntaihin 19.-21.11.2021. Valot ovat päällä vuorokauden ympäri maanantaiaamuun 22.11. klo 9 saakka, mutta päiväsaikaan valaistus ei juuri näy. Parhaimmillaan teos on pimeään aikaan klo 17-23, jolloin päällä ovat myös äänet, usvat ja muut tehosteet.

Perjantaina 19. marraskuuta vietetään myös Oriveden Joulunavausta, jolloin ympäri Oriveden keskustaa on tarjolla paljon elämyksellistä koettavaa koko perheelle. Joulunavaukseen on perinteisesti kuulunut myös ilotulitus, jonka Oriveden kaupunki on viime vuosina korvannut valoteoksella.

Tämänvuotinen valoteos on tähänastisista laajoin ja näyttävin. Oriveden kaupunki haluaa tarjota asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja matkailijoille tilaisuuden kokea puhuttelevaa valotaidetta helposti saavutettavalla paikalla.

− Keskellä kaupunkia mahdollisimman monilla on mahdollista nähdä ja kokea teos ehkä jopa yllättävässä paikassa, joka näyttäytyy nyt aivan uudessa valossa, Hämäläinen ja Tarvonen sanovat.

> Tutustu Oriveden Joulunavauksen muuhun ohjelmaan!

> Tervetuloa Orivedelle! Löydä ravintolat, kahvilat, majoitusmahdollisuudet ja aktiviteetit Visit Orivesi -verkkosivuilta!

Ihmisiä Oriveden joulunavauksessa keskustan liikenneympyrän joulukuusen vieressä.
Lions Club Orivesi sytyttää keskustan joulukuusen valot Oriveden joulunavauksessa. Kuva: Jenni Koponen
Palaa uutislistaukseen