Rottia kannattaa torjua ennakolta – huolehdi asianmukaisesta jätehuollosta

Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisille tulee ajoittain ilmoituksia asuntoalueilla havaituista rotista. Rottien ennaltaehkäisy on tärkeätä, sillä rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita. Rottien ja muiden haittaeläinten toistuva esiintyminen kiinteistöllä johtuu yleensä jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Myös erilaiset maankaivutyöt saattavat aiheuttaa rottien liikehdintää.

Tiedote / Tampereen kaupungin ympäristöterveys 17.2.2021

– Rotta ei ole pakkastalviin sopeutunut eläin, ja rottakanta voikin romahtaa murto-osaan kylmänä talvena. Poikkeuksellisen leuto talvi 2019-2020 aiheutti Tampereen rottakannan kasvun, ja ilmoituksia rottahavainnoista on tullut tänä talvena Tampereen alueelliseen ympäristöterveysyksikköön edeltäviä vuosia runsaammin, kertoo terveystarkastaja Matti Naukkarinen ympäristöterveysyksiköstä.

Tampereen alueellisen Ympäristöterveydenhuollon toimialueena on Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala. 

– Rottia esiintyy kaikkialla asutuilla alueilla, missä ne hyötyvät ihmisen tahtomattaan tarjoamasta suojasta ja ravinnosta. Eniten havaintoja tehdään alueilla, joilla rottien pesimäalueet ovat joutuneet kaivuu- ja purkutöiden kohteiksi. Tämä talvi on ollut rotille ankara. Ravinnon loppuessa ne etsiytyvät lintujen ruokintapaikoille. Lumipeitteen vuoksi niitä on helppo havaita pimeään vuorokauden aikaan, jolloin ne ovat yleensä liikkeellä. Rotan jäljet tunnistaa hännän lumeen jättämistä viivakuvioista. Rottien kolot ovat halkaisijaltaan jopa kymmensenttisiä. Niiden jätökset ovat tummanruskeita ja päistä suippoja jopa 15 mm pitkiä pötköjä, Naukkarinen kuvailee.

Poista maahan pudonnut linnunruoka ja siivoa lauta- ja romukasat

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Ennaltaehkäisyssä on tärkeä varmistaa, että tuhoeläimillä ei ole ravintoa ja suojaa.

Esimerkiksi maahan tippuneet ylimääräiset linnunruoat tai omenat tulee poistaa ja kompostorin tiiveydestä varmistua. Romu- tai lautakasat voivat toimia rottien pesimäpaikkoina.

Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja kansien kiinni

– Mikäli rottia on havaittu usein tietyllä alueella, kannattaa sopia yhteisistä torjuntatoimenpiteistä naapureiden kanssa, opastaa Matti Naukkarinen.

Kiinteistön jätehuolto tulee olla järjestetty siten, että eläimet eivät pääse kompostoriin tai jäteastiaan. Jäteastioiden on oltava ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina. Ympäristö on pidettävä siistinä ja elintarvikkeet ja lemmikkien ruoat tulee varastoida niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.

Tilkitse mahdolliset raot niin, että jyrsijät eivät pääse sisätiloihin tai varastoihin. Lintujen ruokinta on suositeltavaa lopettaa alueella, jossa rottia on havaittu.

Rottaongelmaan löytyy myös ammattiapua

Tarvittaessa rottia voidaan hävittää loukuttamalla. Loukkuja myydään muun muassa rautakaupoissa, tavarataloissa ja puutarhamyymälöissä. Loukkuja tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Rotantorjuntaan tarkoitettujen jyrsijämyrkkyjen myynti yksityishenkilöille päättyi 2018.

Tarvittaessa torjuntaan voi hankkia myös ammattilaisen apua. Desinfektioliikkeiden ja tuholaistorjuntaa suorittavien liikkeiden yhteystietoja löytyy verkkosivuilta.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen palvelupiste antavat ohjeita kompostoinnista sekä jätteiden oikeasta käsittelystä.

Lintujen talviruokinta

Lisätietoja: terveystarkastaja Matti Naukkarinen puh. 044 430 9717

Palaa uutislistaukseen