Tampereen seudun työllisyysalueeseen kuuluvat kunnat ovat selvillä

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen. Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen Valkeakosken liittämisestä Tampereen seudun työllisyysalueeseen 22.2.2024. Tampereen seudun työllisyysalueesta tulee Suomen toiseksi suurin.

Tiedote 23.2.2024 / Tampereen kaupunki

Tampereen seudun työllisyysalueen muodostavat 16 kuntaa, jotka ovat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Tampereen kaupunki on työllisyysalueen vastuukunta ja johtaa työllisyysalueen toiminnan valmistelua.

Tampereen seudun työllisyysalueesta tulee Suomen toiseksi suurin

Tampereen seudun työllisyysalueen työvoimaan kuuluu noin 235 000 henkilöä ja alueella toimii noin 36 500 yritystä. Tulevaan työllisyysalueeseen kuuluvissa kunnissa oli viime vuoden aikana avoinna yhteensä noin 103 500 työpaikkaa ja työnhakijoita oli noin 67 700. Vastuukuntana Tampereen tehtävä on tuottaa ja järjestää palveluja työllisyysalueen työnhakijoille ja työnantajille yhdessä laajan kumppanuus- ja sidosryhmäverkoston kanssa. Työvoiman saatavuuden ja yrittäjyyden tukeminen ovat tulevan työllisyysalueen keskeisiä tavoitteita.

Työllisyyspalvelujen uudistuksen ohella toteutetaan myös kotoutumispalvelujen uudistus. Vastuu kotoutuja-asiakkaiden työvoimapalveluista ja kotoutumisen edistämisestä siirtyy työllisyysalueille vuoden 2025 alusta alkaen. Vieraskielisten määrä Tampereen seudulla on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

Uudistus vahvistaa kuntien elinvoimaa ja kilpailukykyä

Tampereen seudun työllisyysalueella rakennetaan paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja ja vahvistetaan kuntien elinvoimaa ja kilpailukykyä. Tampere yhtenä Suomen kasvun vetureista tulee hyödyntämään kunnille uudistuksessa tulevaa toimivaltaa ja tavoittelemaan kansallista ja kansainvälistä kasvua sekä kilpailukykyä osana kaupungin elinvoimapalveluja.

– Muille työllisyysalueen kunnille keskeistä ovat kattavat lähipalvelut. Tämä on käynyt ilmi palvelustrategian valmistelutyössä, jota on tehty yhdessä alueen kuntien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Työllisyysalueen palvelut ovat yhdenvertaisia, vaikkakin paikallisesti omaleimaisia. Kuntien erilaisuus on voimavara uudistuksessa, toteaa työllisyysjohtaja Regina Saari.

Työllisyysalueen kuntien toimiva yhteistyö varmistaa, että työllisyys- ja yrityspalvelujen kokonaisuus tuottaa hyviä tuloksia.

– TE-uudistuksen onnistuminen perustuu kuntien väliseen sujuvaan yhteistyöhön. Aiemmalla yhteistyöllä on jo luotu hyvä pohja asiakaslähtöisille, toimiville ja vaikuttaville palveluille osana kuntien muuta palveluvalikoimaa, korostaa Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Tampereen seudun työllisyysaluetta valmistelee Työllisyyspalvelujen siirto- ja organisointiprojekti, joka toimii 1.4.2023–31.3.2025. Projektista ja sen etenemisestä kerrotaan Tampereen kaupungin verkkosivujen Työllisyyspalvelujen siirto ja organisointi -sivulla.

Teksti: Ritva Pietarinen

Palaa uutislistaukseen