Tontista raksaksi – unelma sai seinät ympärilleen

Maija perheineen on rakentamassa uutta kotia metsäiselle tontille Orivedellä. Seinät ja katto ovat nyt paikoillaan! Seuraavaksi käynnistyvät sisätyöt. Voit seurata rakennusprojektia kaupungin verkkosivujen blogin kautta sekä projektin omalla Instagram-tilillä @this_is_ourhouse!

Orivesiläisen Villein Oy:n pojat aloittivat tontillamme maatyöt sovitusti heti pääsiäisen jälkeen. Tiedonkulku oli koko maatöiden ajan erittäin saumatonta ja saimmekin joka päivä kuvia ja viestejä siitä, miten hommat etenevät. Jännitimme tätä projektin vaihetta kovasti, sillä tiedossa oli, että kallio tulee väistämättä melko pian vastaan ja tämä tarkoittaa budjetin venyttämistä.

Nopeasti se kallio kaivurin kauhaan kolahtikin ja räjäytystöitä tuli yhteensä n. 230 kuutiota. Hurja määrä omakotitalon pohjatöissä, mutta hyvin siitäkin selvittiin! Lisäkustannuksia tästä hieman kertyi, mutta onneksi olimme varanneet maatyöbudjettiin joustonvaraa juuri räjäytystöiden varalta.

> Oma rakennusprojekti haaveissa? Tutustu Oriveden edulliseen ja monipuoliseen tonttivalikoimaan!

Onneksi apunamme ja tukenamme olivat koko ajan Oriveden paikalliset ammattilaiset.

Työkaluja Maijan tontilla.

Valitse maatöihin ammattitaitoinen urakoitsija

Maatöiden arvioiminen niin ajallisesti kuin kustannusten kannalta on todella haastavaa, mikäli kyseessä ei ole tavallinen tasamaatontti. Meidän tontillamme on useiden metrien korkeuseroja, joten tiedossa oli, ettei maatyöt ole ihan perinteiset tai yksinkertaiset.

Tämän vuoksi ammattitaitoisen urakoitsijan valinta oli erityisen tärkeää. Varasimme maatöihin aikaa kaikkinensa viisi viikkoa, joista yksi viikko meni kokonaan räjäyttelyyn ja louhintaan. Koska räjäytystöitä oli arvioitua enemmän, ei tuo viisi viikkoa ollut ollenkaan liikaa. Tontilla tehtiin töitä tarkasti ja kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saimme aina vastauksen. Kiitos Villein Oy:n pojat!

Vapun jälkeen maatöissä oli muutaman päivän tauko, kun perustusporukka tuli valamaan tulevan kotimme perustukset. Tämä oli tähän asti koko projektin stressaavin vaihe. Onneksi apunamme ja tukenamme olivat koko ajan Oriveden paikalliset ammattilaiset (vastaava mestarimme ja maatyöurakoitsija), joiden tuella hommat saatiin lopulta suunnitellusti maaliin saakka.

> Haluatko kuulla lisää Orivedellä asumisesta? Lue paikkakuntalaisten tarinoita!

Maijan talon julkisivua ja rakennustelineitä.

Orivedellä laaja ja pätevä kattaus rakennusalan toimijoita

Itselle sopivien ja luotettavien ammattilaisten palkkaaminen omaan projektiin on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi seikaksi. Tähän suosittelemmekin rakentamista suunnittelevia panostamaan. Pyydä tarjous useammasta paikasta ja pyydä toimijoita tapaamiseen tulevan kotisi paikalle, jotta kaikki pääsevät samalle viivalle odotusten, toiveiden ja haasteiden kanssa. Mitä enemmän projektissa on eri toimijoita, sitä tiiviimpää yhteydenpitoa jokainen osa-alue vaatii.

Yhteiset tapaamiset paikan päällä ovat kullan arvoisia, jotta vältytään väärinkäsityksiltä ja tietokatkoilta. Me olemme yllättyneet erittäin positiivisesti siitä, että näinkin pienellä paikkakunnalla, kuin Orivesi, on kuitenkin valtavan laaja, ystävällinen ja pätevä kattaus eri toimijoita, joita pyytää mukaan omaan projektiin.

> Löydä oma tonttisi Oriveden kaupungin tonttivalikoimasta!

Tulemme muistamaan tuon päivän aina, se tunne oli mitä uskomattomin!

Maijan talon julkisivua ja rakennustelineitä.

Elementtien toimitus jännitti

Ennen elementtitoimitusta tontilla on oltava maatyöt tehtynä niin, että perustusten sisäpuoli ollaan päästy täyttämään tietynlaisella maa-aineksella tiettyyn korkeuteen asti. Myös perustusten ulkopuolen on oltava mahdollisimman tasainen ja tiivis, jotta vaadittavat koneet ja kulkuneuvot pääsevät mahdollisimman vaivatta mahdollisimman lähelle talon paikkaa.

Meille harmaita hiuksia aiheutti tonttimme korkeuserot, sillä pihatie on jyrkähkö. Elementtien toimituspäivän vastainen yö oli lähes uneton, kun jännitimme miten nosturi ja elementtirekka pääsevät tarpeeksi lähelle. Tiesimme, ettei pihatietä saa loivemmaksi, joten päässämme vilisi vaikka mitä kauhuskenaarioita siitä, ettei elementtejä saadakaan paikoilleen.

> Lue lisää asukkaiden kokemuksia ja tutustu Oriveden kaupungin avaintietoihin!

Maijan talon kulmaa ja kattoa taivasta vasten.

Kotimme kuitenkin saapui onnellisesti perille ja tontista tuli raksa!

Ikimuistoinen päivä

Maanantaina 17.5. klo 7 kotimme kuitenkin saapui onnellisesti perille ja tontista tuli raksa. Ongelmia koneiden paikalle pääsyn suhteen ei lopulta ollut ja pystytys sujui nopeasti. Jo kolme tuntia toimituksen saapumisesta molempien rakennusten seinät olivat pystyssä. Tulemme muistamaan tuon päivän aina, se tunne oli mitä uskomattomin!

Ensimmäisen pystytysviikon aikana rakennukset saivat aluskatteen päällensä ja pian talo sai myös lopullisen peltikaton yllensä. Meidän tehtävämme tässä vaiheessa on ollut erittäin helppo: käydä ihailemassa ammattilaisten työnjälkeä. Olemme keräilleet ylimääräiset puutavarat yhteen kasaan myöhempää hyödyntämistä varten, vieneet roskia pois ja maalailleet pieniä osia, kuten otsalautoja ja katosten pylväitä. Vaikeinta on ollut pysytellä poissa työmiesten jaloista, kun koko ajan tekisi mieli olla katsomassa mitä tapahtuu ja miten hommat edistyvät.

Seuraavaksi odotan innolla juhannusviikolle osuvaa lattiavalua, jonka jälkeen alkaa nousta väliseinät. Isot, konkreettiset ja näkyvät vaiheet ovat niin jännittäviä!

Maija

Palaa uutislistaukseen