Ukrainan kriisin vaikutuksiin varaudutaan Orivedellä monin tavoin
Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä seuraa tilannetta tiiviisti ja on jo varautunut monin tavoin Ukrainan kriisin vaikutuksiin Orivedellä.
Turvapaikanhakijoiden ja hätämajoitusta tarvitsevien sijoittamista koordinoi Suomessa maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttoviraston mukaan nykyiset toiminnassa olevat vastaanottokeskukset kykenevät vastaamaan Ukrainasta tulevien turvapaikanhakijoiden määrän nopeaan kasvuun.
Jos tulijoita on paljon lyhyessä ajassa, saatetaan alkuun tarvita hätä- ja tilapäismajoitustiloja ennen kuin on saatu perustettua riittävä määrä vastaanottokeskuksia. Majoitustarve hätä- ja tilapäismajoitustiloissa voi kestää muutamista päivistä muutamiin kuukausiin.
Kuntaliitolta on tullut kaikille Suomen kunnille kysely, jolla kartoitetaan hätä- ja tilapäismajoitukseen soveltuvia tiloja. Oriveden kaupungin tytäryhtiöllä, Oriveden Kotikoivu Oy:llä, on tyhjillään olevia vuokra-asuntoja, joita voidaan tarvittaessa käyttää ukrainalaisten maahantulijoiden hätä- tai tilapäismajoitukseen. Kaupunki saa tarpeen tullen varustettua asunnot nopeasti käyttökuntoon. Kaupunginhallitus tekee linjaukset asiasta seuraavassa kokouksessaan 14.3.
Myös yksityisillä kansalaisilla on mahdollisuus toimia majoittajina. Majoituskohteen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä tulee olla virallinen osoite. Ennen majoittamista tutustu maahanmuuttoviraston ohjeistukseen.
Ukrainan kansalaisilla on oikeus tulla EU-alueelle viisumivapaasti biometrisellä passilla. Oleskeluoikeus on tällöin kolme kuukautta. Oleskelijan status voi muuttua tuona aikana turvapaikanhakijaksi, työntekoon perustuvaksi oleskeluluvaksi tai mahdollisesti myöhemmin käyttöön otettavan väliaikaisen suojelun mukaisen direktiivin mukaiseksi oleskeluluvaksi.
Väestönsuojelun vastuuviranomainen on pelastuslaitos
Pirkanmaalla väestönsuojelusta vastaa Pirkanmaan pelastuslaitos. Pelastuslaitos tiedotti viime viikolla, että Suomeen ei kohdistu sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräyksen antamista tai joditablettien käyttöä. Väestönsuojien käyttöönotosta ilmoitetaan viranomaismääräyksellä, jonka jälkeen niiden tulee olla käyttökunnossa 72 tunnin sisällä.
Väestönsuojien rakentamisvelvoite on säädetty pelastuslaissa ja se koskee esimerkiksi taloyhtiöitä sekä myymälä-, teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennuksia.
Pirkanmaalla on yksi yleinen väestönsuoja Tampereen Liisankalliolla. Orivedellä ei ole kaupungin ylläpitämiä yleisiä väestönsuojia.
Oriveden alueella on taloyhtiöiden ja muiden kiinteistöjen omia väestönsuojia. Niiden kunnosta ja käyttökuntoon saattamisesta vastaa kiinteistön omistaja. Kaupunki vastaa omista kiinteistöistään ja niissä olevista väestönsuojista.
Koska väestönsuojia on rajallisesti, voisivat viranomaiset poikkeusoloissa ottaa haltuun rakennuksia ja osoittaa niiden väestönsuojia sellaisille lähialueiden asukkaille, joiden talossa ei ole omaa väestönsuojaa.
> Lue myös Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedote väestönsuojista ja kotivarasta!
Parhaiten autat lahjoittamalla rahaa
Ukrainan kriisi on herättänyt meistä monet tarjoamaan eri tavoin apuaan ukrainalaisille. Orivedellä on muun muassa järjestetty keräyksiä sekä kuljetettu ukrainalaisia turvaan Suomeen. Oriveden kaupunki on kiitollinen paikallisten asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen aktiivisuudesta ja hätäavun järjestämisestä.
Tavalliset kuntalaiset voivat parhaiten auttaa ukrainalaisia tekemällä lahjoituksen tunnettujen avustusjärjestöjen kuten SPR:n tai Unicefin kautta.
Oriveden kaupunginhallitus käsittelee 14.3. kaupungin rahallista tukea Ukrainalle avustusjärjestöjen kautta.
Hae tarvittaessa keskusteluapua
Edelleen käynnissä oleva epidemiatilanne sekä Ukrainan kriisi koskettavat meistä jokaista. Oma jaksaminen, taloudellinen tilanne ja tulevaisuus saattavat huolettaa. Älä jää huolinesi yksin, vaan hae ajoissa apua!
Voit olla yhteydessä esimerkiksi seuraaviin keskusteluapua tarjoaviin toimijoihin:
Tampereen kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystys
- Vakavissa traumaattisissa kriiseissä ja välittömän sosiaaliavun tarpeissa, p. 0500 625990 (24h).
Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
- Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111
- Englannin- ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.
Kriisikeskus Osviitta
- Avoinna ma–to 9–20 ja pe 9–17 ajanvarauksella, puh. 0400 734 793
- Palvelua voidaan järjestää venäjän ja englannin kielellä.
Tukinet
- Verkkpalvelu Tukinetistä saat tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri
Kirkon keskusteluapu
- Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24
- Palveleva chat ma–pe klo 12–20
- Kirkon keskusteluavun verkkosivu
- Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.
Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 puh. 116 111
- Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä.
- Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
- Nuortennetti-verkkosivusto
Sekasin-chat ja -Discord nuorille
- Matalan kynnyksen keskusteluapua tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa.
- Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Chat on avoinna ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
- Sekasin-Discord on auki 24 h.
Lisätiedot:
Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, p. 050 401 5790, juha.kuusisto@orivesi.fi