Uusi Längelmä-reitti tarjoaa pyöräilijälle päiväseikkailun tai kahden päivän kierroksen kansallismaisemissa kiehtovan kulttuurin parissa

Tänään julkistettu Längelmä-pyöräilyreitti yhdistyy pirkanmaalaiseen Järvien Reitit -kokonaisuuteen. Nimensä mukaisesti Längelmä-reitti kiertää Oriveden ja Kangasalan kansallismaisemissa ympäri Pirkanmaan maakuntajärven, Längelmäveden.

Sakari Topelius runoili aikoinaan: ”Kas Längelmävesi tuolla, vöin hopeisin hohtelee”. Romanttiset maalaismaisemat ja kirkasvetinen järvi ovat inspiroineet taitelijoita kautta vuosisatojen.

Reitin erikoisuutena ovatkin lukemattomat uniikit kulttuurikohteet, jotka tarjoavat pyöräilijälle luontevia ja mielenkiintoisia taukopaikkoja.

– Kulttuuri ja luonto ovat lyömätön yhdistelmä. Längelmä-reitin varrella voit tutustua kolmeen tunnettuun kuvanveistäjään: Aimo Tukiaiseen, Teemu Luotoon ja Kimmo Pyykköön, kertoo Oriveden kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen.

Kuvanveistäjien elämäntyötä pääsee ihailemaan reitin varrelle sijoittuvissa Taidekeskus Purnussa Orivedellä, Kuhmalahden Taidepappilassa sekä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla.

Taidekeskus Purnussa on korkealaatuinen nykytaiteen kesänäyttely sekä pysyvä näyttely Aimo Tukiaisen veistoksista. Purnussa pääsee myös savusaunaan, uimaan ja luhtikahvioon. Kuva: Jenni Koponen

Kulttuuria, kahviloita ja kansakoulumajoitusta

Orivedeltä reittikarttaan on merkitty Taidekeskus Purnun lisäksi Rönnin lava, Eräjärven kirkko Aimo Tukiaisen Kirkonkukot-patsaineen sekä Wihasjärvi 1906, joka toimii Vihasjärven kansakoululla.

Rönni sijaitsee aivan reitin varrella, ja sinne on helppo poiketa veden äärelle kahvittelemaan, jäätelölle tai lounaalle. Mieleisensä annoksen voi valita á la carte -listalta. Rönnissä voi myös pulahtaa uimaan.

– Rönnissä on kesäkaudella jatkuvasti kiinnostavia tapahtumia tansseista keikkoihin, kesäteatteriin ja hyvinvointitapahtumiin. Kannattaakin tutkia Rönnin lavan tapahtumakalenteria pyöräretkeä suunnitellessaan, Suhonen mainitsee.

Purnussa taas pääsee pari kertaa viikossa savusaunaan ja uimaan kesänäyttelyn ohella. Purnussa on myös luhtikahvio, josta saa kätevät taukoeväät.

Kahden päivän retkelle suuntaava löytää ihanan majoituspaikan Wihasjärvi 1906:sta, joka toimii vanhalla Vihasjärven kansakoululla. Samasta kohteesta löytyvät myös vanhan ajan kahvila, vanhan tavaran kauppa ja lähituotepuoti. Wihasjärvi 1906:ssa on kesäisin taidenäyttelyitä ja tapahtumia.

Salaattiannos lautasella Rönnin ravintolassa.
Tankkauksen tarve? Rönnin ravintolasta saat raikkaat salaatit, hampurilaisannokset, grilliruokaa, lounasta, kahvia ja virvokkeita. Kuva: Rönnin lava

Pyörän kanssa junaan

Längelmä-reitistä on kaksi eri versiota. 63 kilometrin mittainen Vesijärven kierros sivuaa Längelmävettä ja poikkeaa Orivedellä Suomaseman, Naappilan ja Siitaman kautta takaisin Kangasalle. Koko Längelmäveden kierros on 99 kilometrin mittainen ja kiertää Kangasalta Sahalahden ja Kuhmalahden kautta Eräjärvelle ja Siitaman ja Lihasulan kautta takaisin.

Reitin varrella on sekä asvaltti- että sorapintaisia tieosuuksia. Soratiet on merkitty reittikarttaan. Itse reittiä ei ole merkitty maastoon, vaan reitti ja sen kattavat palvelut löytyvät reittikartasta. Paperisen reittikartan voi noutaa maksutta matkailuinfosta, joka sijaitsee Taitokeskus Oriveden tiloissa.

– Voit saapua Orivedelle kätevästi junalla Tampereen tai Jyväskylän suunnasta pyörän kanssa ja tulla pyöräilemään sinulle sopivimman reittiosuuden, Suhonen kannustaa.

Pyöräilijä ilta-auringossa.

Lisätiedot:

Oriveden kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen, p. 040 133 9111, irene.suhonen@orivesi.fi

Vihasjärven kansakoulu ulkoapäin.
Idyllinen Wihasjärvi 1906 tarjoaa majoitusta, taidetta, tapahtumia, herkkuja ja monenlaista muuta. Kuva: Kristiina Kokko
Palaa uutislistaukseen