Ysitielle oma eduskuntaverkosto

Pro Ysitien ja kansanedustajien yhteisessä Ysiväylä-seminaarissa keskityttiin Ysiväylään. Jopa 20 kansanedustajaa ilmoittautui mukaan perustettavaan yhteistyöryhmään.

Tiedote 10.3.2022 / Pro Ysitie ry

Turusta aina Niiralan raja-asemalle ulottuva, viittä maakuntaa koskeva ja 663 kilometriä pitkä ysitie on saanut oman eduskuntaverkostonsa. Tie ja sitä myötäilevä rautatie satamayhteyksineen yhdistää viisi vahvaa kasvukeskusta ja yliopistokaupunkia.

Verkoston perustamiskokous pidettiin keskiviikkona Pro Ysitien koolle kutsumassa Ysiväylä-seminaarin yhteydessä. Seminaarissa kuultiin kansanedustaja Anu Vehviläisen sekä Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan puheenvuoro. Suomen väyläverkon kehittämisestä kertoi Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

Ysiväylä-yhteistyöryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Arto Pirttilahti. Pirttilahti toimii eduskunnassa muun muassa valtiovarainvaliokunnanvarapuheenjohtajana ja liikennejaoston jäsenenä.

”Kiitän luottamuksessa tehtävään. Perustettavan Ysiväylä-yhteistyöryhmän toiminta käynnistetään välittömästi. Aluksi kootaan Ysiväylän vaikutuspiirissä olevien kansanedustajien ja eduskunnan työntekijöiden kanssa yhteistyöryhmä. Ryhmän puitteissa tulemme järjestämään yhdessä Pro Ysitien ja eri asiantuntijoiden kanssa informatiivisia tapahtumia 9-tien ja ysiväylän tunnettavuuden ja merkittävyyden
parantamiseksi koko eduskunnan väelle ja muille päätöksentekijöille.”

Verkoston toimintaan ilmoittautuivat mukaan kansanedustajat Marko Asell, Seppo Eskelinen, Petri Honkonen, Hanna Huttunen, Vilhelm Junnila, Toimi Kankaanniemi, Marko Kilpi, Jari Kinnunen, Pauli Kiuru, Esko Kiviranta, Joonas Könttä, Veijo Niemi, Jouni Ovaska, Piritta Rantanen, Annika Saarikko, Arto Satonen, Matti Semi, Anu Vehviläinen sekä Sinuhe Wallinheimo.

Ysiväylän merkitys on kiistaton

Pro Ysitie yhdistys on vuonna 2009 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on Suomen merkittävimmän poikittaisyhteyden Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio-Joensuu-Niirala muodostaman ysitien ja vastaavan rautatieyhteyden edunvalvonta.

Hallituksen puheenjohtaja, Suonenjoen kaupunginjohtaja Juha Piiroinen:
”Tien vaikutusalueella asuu yli miljoona ihmistä ja merkittävä osa Suomen kansantuotteesta muodostuu ysitien ympäristössä. Suomen kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää merkittäviä panostuksia ysiväylän
turvallisuuteen ja tietä myötäilevän rautatien läpäisykykyyn. Pro Ysitie korostaa kokonaisvaltaista ”Ysiväylä” -ajattelua. Kyse on siis sekä valtatie 9:stä että sen rinnakkaisesta rautatieyhteydestä. Pro Ysitie katsoo, että poikittaisten pääväylien, kuten VT9:n ja sen rinnalla kulkevan rautatien, kehittäminen edistäisi elinkeinoelämän tavoitteita, mutta myös yhdistäisi maakuntakeskuksia. Poikittaiset liikenneyhteydet teollisesta Suomesta rahtisatamiin tulisi varmistaa ja liikennekäytäväajattelua tulisi vahvistaa.”

Tilaisuudessa sivuttiin myös Ukrainan tilannetta.

”Tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on erittäin tärkeää huomioida myös poikittaisväylät. Ysitien merkitys korostuu entisestään maan elinkeinoelämän toimivuuden ja logistisen saavutettavuuden näkökulmasta”, lisää Pro Ysitien hallituksen puheenjohtaja Juha Piiroinen.

Lisätietoja:

Anna-Mari Alko
toiminnanjohtaja
Pro Ysitie ry

Palaa uutislistaukseen