Orivedeltä löydät Pirkanmaan parhaat ja huolellisimmin hoidetut luonnonlumiladut! Hiihtokausi alkaa Orivedellä yleensä aiemmin kuin useissa muissa Tampereen ympäryskunnissa ja kestää keväällä pidempään hyvän hoidon ansiosta.

Oriveden Ponnistuksen hiihtojaosto huoltaa seuraavia hiihtoreittejä: Paltanmäki-yhdysreitti-Leppästenvuori, Teerijärvien kierros sekä Teerijärven jäärata.

Hiihtäjiä Oriveden Hiihtomaassa.
Orivedellä on hiihtobuumi! Oriveden Ponnistuksen hiihtojaoston järjestämään hiihtokouluun osallistuu vuosittain satakunta lasta ja kymmeniä aikuisia. Kuva: Jani Taipale

Hiihtoreitit ja urat

Leppästenvuoren ladut

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun läheisyydestä (Rovastintie) löytyvät valaistut ladut, joilla voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Leppästenvuoressa on useita reittivaihtoehtoja: 2, 3 ja 5 km. Leppästenvuoren laduille pääsee myös Hiihtomaasta / pieneläinhautausmaan kohdalta (Leppästentie 97). Hiihtomaan edustalla on parkkitilaa n. 30 autolle. 5 km lenkillä on vauhdikas alamäki ja jyrkkä ylämäki.

Paltanmäen ladut

Paltanmäen valaistulla kuntopolulla on 1,5 km:n latu, jolla voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Paltanmäeltä on Leppästenvuoreen kaksisuuntainen valaistu yhdysreitti, jonka pituus on noin 5 km. Yhdysreitillä on muutamia mäkiä. Paltanmäen lenkille ja yhdysreitille pääsee lähtemään jäähallilta (Opintie 2) tai Hiihtomaasta (Leppästentie 97).

Maanantaisin ja torstaisin klo 20-22 yhdysladulla ja Paltanmäessä on koirahiihtovuoro, mikä tarkoittaa sitä, että koirahiihdon harrastajat voivat hiihtää yhdessä koirien kanssa vapaan hiihtotyylin latupohjalla. Koirien pitää olla kytkettyinä. Koirahiihtovuoro on tarkoitettu vain lajin harrastajille. Samaan aikaan ladulla voi hiihtää myös ilman koiraa, mutta on muistettava noudattaa oikeaa kulkusuuntaa ja omaa latu-uraa.

Jos olet kiinnostunut koirahiihdosta, ota yhteyttä:
Satu Peltomäki OPKH, puh. 040 537 7545, satu@peltomaki.fi tai Heidi Strengell OSKK, puh. 050 912 0668, hei.strengell@gmail.com

Teerijärvien kierros

Teerijärvien kierros kulkee melko tasaisissa metsämaisemissa. Reitti on valaisematon ja sitä voi hiihtää vain perinteisellä tyylillä. Teerijärvien kierrokselle pääsee helpoimmin Paltanmäen ja Leppästenvuoren väliseltä yhdysreitiltä Tallukallion kohdalta (noin 2 km jäähallilta Rovastinkankaan suuntaan ja noin 1,5 km Hiihtomaasta Paltanmäen suuntaan). Opastus alkaa Tallukallion kohdalta.

Reitti kulkee Vähä-Teerijärven ja Haukijärven kautta Teerimaan metsäautotien yli Iso-Teerijärven rantaan, josta reitti haarautuu. Vaihtoehtona on hiihtää Iso-Teerijärven jäälle (mikäli jään tilanne sen sallii), jonka kautta pääsee Leppästenvuoren kuntoreiteille 5 km latu-uralle. Toinen reittivaihtoehto kulkee Ampujantien kautta, josta pääsee Leppästenvuoren kuntoreiteille 2 km lenkin latu-uralle. Teerijärvien kierroksen pituus on Iso-Teerijärven jään yli hiihtäen n. 11 km ja Ampujantien kautta hiihtäen n. 12,5 km. Vähä-Teerijärven rannassa on laavukota, jota hiihtäjät voivat vapaasti käyttää levähdyspaikkana. Laavulla on puita tulentekoa varten.

Jäälatua Teerijärvellä.
Jäätilanteen salliessa Orivedellä pääsee hiihtämään myös jääladuilla. Kuva: Minna Kaila

Jää- ja peltoladut

Kirkkolahden jäällä on noin 1,5 km:n latu, mikäli talven jäätilanne sen sallii.

Lisäksi pelto- ja jäälatuja on lumitilanteesta riippuen keskustan tuntumassa Pehulassa, Oriselällä ja Tähtiniemessä. Eripituisia lenkkejä on muutamasta kilometristä noin 7 kilometriin. Kyläkoulujen läheisyydessä on 1-1,5 km:n lenkkejä.

Tiedustelut jää- ja peltolatujen tilanteesta kaupungin liikuntapaikkamestarilta, p. 050 627 20!

Lataa täältä latukartta (pdf)

Kylien ladut

Eräjärvellä on Erälinnasta lähtevä noin 2 km:n perinteinen valaistu latu. Lisäksi latuja on Talviaisissa ja Västilässä.

OrPo:n hiihtojaoston hiihtokoulun opettajia ja osallistujia Oriveden Hiihtomaassa.
Hiihtomaa tarjoaa mahtavat puitteet hiihdon opetteluun ja tekniikan hiomiseen. Hiihtomaassa hiihtokouluja ja tekniikkaopastusta lapsille ja aikuisille järjestää OrPo:n hiihtojaosto. Kuva: Jani Taipale

Hiihtomaa (Leppästentie 97)

Hiihtomaan latukartta, sprintti (pdf)

Hiihtomaa on uusi valaistu hiihtoalue, jossa on monipuolisia tekniikkaharjoitteluratoja ja mäenlaskupaikka hiihtäjille. Hiihtomaan palveluja ovat laavu, puucee ja huoltorakennus. Hiihtomaasta on loistava yhteys latuverkostoon ja ulkoilualueille.

Huomio pulkkailijat, jätättehän Hiihtomaan hiihtäjien käyttöön! Lähin pulkkamäki löytyy OriParkin aktiviteettipuistosta. Aktiviteettipuiston rakentamisen yhteydessä tehtiin järjestelyitä Leppästenvuoren mäkeen. Hiihtäjille rajattiin reitti alhaalta katsoen oikeaan reunaan ja Tredun puoli on merkattu pulkkamäeksi. Pulkkamäkeen voi kulkea jalkaisin reunoja myöten ylöspäin ja siinä on keskellä runsaasti tilaa mäenlaskuun. Alue on valaistu ja merkitty sekä ylä- että alaosasta. Latualueilla ei saa kävellä eikä liikkua moottoriajoneuvolla.

Väinölän latukahvila

Huomio! Latukahvila Väinölän toiminta on toistaiseksi tauolla!

Ota yhteyttä


Liikuntapaikkamestari

050 627 20