Orivedellä on Pirkanmaan parhaat luonnonlumiladut
Orivedeltä löydät Pirkanmaan parhaat ja huolellisimmin hoidetut luonnonlumiladut! Hiihtokausi alkaa Orivedellä yleensä aiemmin kuin useissa muissa Tampereen ympäryskunnissa ja kestää keväällä pidempään hyvän hoidon ansiosta.
Oriveden Ponnistuksen hiihtojaosto huoltaa seuraavia hiihtoreittejä: Paltanmäki-yhdysreitti-Leppästenvuori, Teerijärvien kierros sekä Teerijärven jäärata.
- Seuraa ajantasaista latujen kunnossapitotilannetta Oriveden Ponnistuksen hiihtojaoston Latuinfo-verkkosivulta tai Facebook-sivulta.
- Tutustu OrPon hiihtojaoston ylläpitämien reittien latukarttoihin ja muuhun infoon hiihtojaoston verkkosivuilla!
Hiihtoreitit ja urat
Leppästenvuoren ladut
Leppästenvuoressa on useita reittivaihtoehtoja: 2, 3 ja 5 km. Leppästenvuoren laduille pääsee Hiihtomaasta (Leppästentie 97) tai Rovastinkankaalta katsastusaseman ja Oripark-aktiviteettipuiston takaa (Ammattikouluntie 5). Hiihtomaan edustalla on parkkitilaa n. 30 autolle. Viiden kilometrin lenkillä on vauhdikas alamäki ja jyrkkä ylämäki. Ladut ovat valaistuja ja niillä voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä.
Paltanmäen ladut
Paltanmäen valaistulla kuntopolulla on 1,5 km:n latu, jolla voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Paltanmäeltä on Leppästenvuoreen kaksisuuntainen valaistu yhdysreitti, jonka pituus on noin 5 km. Yhdysreitillä on muutamia mäkiä. Paltanmäen lenkille ja yhdysreitille pääsee lähtemään jäähallilta (Opintie 2) tai Hiihtomaasta (Leppästentie 97).
Maanantaisin ja torstaisin klo 20-22 yhdysladulla ja Paltanmäessä on koirahiihtovuoro, mikä tarkoittaa sitä, että koirahiihdon harrastajat voivat hiihtää yhdessä koirien kanssa vapaan hiihtotyylin latupohjalla. Koirien pitää olla kytkettyinä. Koirahiihtovuoro on tarkoitettu vain lajin harrastajille. Samaan aikaan ladulla voi hiihtää myös ilman koiraa, mutta on muistettava noudattaa oikeaa kulkusuuntaa ja omaa latu-uraa.
Jos olet kiinnostunut koirahiihdosta, ota yhteyttä:
Satu Peltomäki OPKH, puh. 040 537 7545, satu@peltomaki.fi tai Heidi Strengell OSKK, puh. 050 912 0668, hei.strengell@gmail.com
Teerijärvien kierros
Teerijärvien kierros kulkee melko tasaisissa metsämaisemissa. Reitti on valaisematon ja sitä voi hiihtää vain perinteisellä tyylillä. Teerijärvien kierrokselle pääsee helpoimmin Paltanmäen ja Leppästenvuoren väliseltä yhdysreitiltä Tallukallion kohdalta (noin 2 km jäähallilta Rovastinkankaan suuntaan ja noin 1,5 km Hiihtomaasta Paltanmäen suuntaan). Opastus alkaa Tallukallion kohdalta.
Reitti kulkee Vähä-Teerijärven ja Haukijärven kautta Teerimaan metsäautotien yli Iso-Teerijärven rantaan. Reitti jatkuu Ampujantielle, josta pääsee Leppästenvuoren kuntoreiteille 2 km lenkin latu-uralle. Reitin loppuosalla on muutama tienylitys.
Teerijärvien kierroksen pituus on n. 12,5 km. Vähä-Teerijärven rannassa on levähdys- ja eväsretkipaikkana laavu. Laavulla on puita tulentekoa varten.
Jää- ja peltoladut
Kirkkolahden jäällä on noin 1,5 km:n latu, mikäli talven jäätilanne sen sallii.
Lisäksi peltolatuja on lumitilanteesta riippuen keskustan tuntumassa Pehulassa ja Tähtiniemessä. Eripituisia lenkkejä on muutamasta kilometristä noin 7 kilometriin.
Tiedustelut jää- ja peltolatujen tilanteesta kaupungin liikuntapaikkamestarilta, p. 050 627 20!
Latukartan löydät Tampereen seudun ulkoilureittikartasta. Ladut on merkitty karttapalveluun sinisellä.
Kylien ladut
Eräjärvellä on Erälinnasta lähtevä noin 2 km:n perinteinen valaistu latu. Lisäksi latuja on Talviaisissa ja Västilässä.
Hiihtomaa (Leppästentie 97)
Hiihtomaan latukartta, sprintti (pdf)
Hiihtomaa on valaistu hiihtoalue, jossa on monipuolisia tekniikkaharjoitteluratoja ja mäenlaskupaikka hiihtäjille. Hiihtomaan palveluja ovat laavu, puucee ja huoltorakennus. Hiihtomaasta on loistava yhteys latuverkostoon ja ulkoilualueille.
Huomio pulkkailijat, jätättehän Hiihtomaan hiihtäjien käyttöön! Lähin pulkkamäki löytyy OriParkin aktiviteettipuistosta. Aktiviteettipuiston rakentamisen yhteydessä tehtiin järjestelyitä Leppästenvuoren mäkeen. Hiihtäjille rajattiin reitti alhaalta katsoen oikeaan reunaan ja Tredun puoli on merkattu pulkkamäeksi. Pulkkamäkeen voi kulkea jalkaisin reunoja myöten ylöspäin ja siinä on keskellä runsaasti tilaa mäenlaskuun. Alue on valaistu ja merkitty sekä ylä- että alaosasta. Latualueilla ei saa kävellä eikä liikkua moottoriajoneuvolla.