Hurmaavan Pukalan avovesiuintireitti inspiroi uimaan

Saaret siintävät sinisellä järvellä. Vanhat männyt kohoavat ikiaikaisilla kallioilla. Vesi on raikasta, syvää ja hyvää. Pienten saarien sokkelosta avautuu aina uusia kauniita näkymiä järvelle. On hiljaista, vain kuikan ääni kantautuu kaukaa. Uusi neljän kilometrin uintireitti Oriveden Pukalajärvessä on suunniteltu luonnonvesiä ja avovesiuintia rakastaville.

Oriveden länsiosassa sijaitsevan Pukalan virkistysmetsän helmenä hohtaa puhdas Pukalajärvi. Pukala on yksi Suomen syvimmistä järvistä, jossa vesikasvit eivät uimaria kutita. Rauhallinen järvi on muutenkin avovesiuimarin unelma. Sen kirkkaassa ja raikkaassa vedessä uinti on nautinto.

Uintireitin alussa uimari saa kokea avoveden avaruutta.

Erämainen Pukala hemmottelee uimaria. Järveä kutsutaan Etelä-Suomen Inariksi – eikä yhtään liioitellusti. Uintiretkellä voi nauttia karun järven kauneudesta ja uimisen lisäksi patikoida, tarkkailla lintuja, kerätä marjoja, onkia, kokata nuotiolla ja yöpyä. Kaikkea juuri oman maun mukaan.

Retkelle kannattaa ottaa uintivarusteiden lisäksi päivä- tai yön yli -retken tarvikkeet.

> Lataa täältä Pukalan avovesiuintireitin kartta ja reittikuvaus (pdf)!

Avovesiuintia Pukalajärvellä
Avovesiuimari kuljettaa varusteita mukanaan uimarinpoijussa. Kuva: Petri Kinnunen

Saarien suojassa

Pukalan virkistysmetsän Majalahden parkkipaikalta on alle kilometrin kävelymatka uintireitin lähtöpisteeseen, Roninmaan kalliosaareen. Merkattu polku kulkee metsien läpi Roninmaan laavulle, jossa on tulipaikka ja käymälä. Laavulla kiehautetun kahvin jälkeen on hyvä siirtyä hauskaa siltaa pitkin kalliosaaren ja aloittaa uintiretki.

Uintireitin alussa uimari saa kokea avoveden avaruutta, yli kuusi kilometriä pitkän järvenselän aavaa. Ajatuksilla on tilaa vaeltaa, mutta uimari pysyy turvallisesti saarten huomassa. Pikkusaarille voi rantautua tutkimaan luontoa ja ihailemaan järvinäkymää nimensä mukaiselta Korkeasaarelta.

Reitin varsinainen taukopaikka on puolivälissä uintiretkeä, Onkisaaren kallion kainalossa, jossa voi myös yöpyä teltalla. Eväiden nauttimisen jälkeen uinti jatkuu saarten ja mantereen välissä, Naurissaaren rannan upea vanha mänty bongaten, kohti lähtöpistettä.

> Lataa täältä Pukalan avovesiuintireitin kartta ja reittikuvaus (pdf)!

Pukalan virkistysmetsä
Pukalan virkistysmetsä on yksi Suomen sadasta luontohelmestä. Kuva: Jussi Valkeajoki

Avovesiuintireitti inspiroi

Kaksossisarukset orivesiläinen Kristiina Lehtonen ja pirkkalalainen Eveliina Edgren ovat ihastuneet avovesiuintiin. Millaisia ajatuksia Pukalan avovesiuintireitti herättää teissä ja miltä kuulostaa yön yli -uintiretki?

– Olen käynyt virkistysmetsässä, mutten ole koskaan uinut siellä. Pukala on todella kaunis järvi rannalta katsottuna ja varmasti todella ihana uintipaikka. Kun näimme avovesiuintireitin, niin päätimme, että mennään uimaan se kesällä, Kristiina kertoo.

Millaisilla varusteilla lähtisitte uimaan avovesiuintireitille ja miltä kuulostaa yön yli -uintiretki?

– Uimme aina märkäpuvulla, myös vaikka vesi olisi lämmintä. Se on mukavuuskysymys. Emme ole vielä tehneet yön yli -uintiretkeä, pitäisi kyllä, Kristiina sanoo.

– Sen lisäksi mukaan pitää ottaa uimarinpoiju, uimalakki, uimalasit, evästä ja juomista. Pitää suunnitella, että miten yötarvikkeet saa mukaan. Tarvitsisi ehkä olla saattaja, joka meloo kanootissa varusteiden kanssa, Eveliina täydentää.

Avovesiuinti antaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Avovesiuintiin tarkoitettu uimarinpoiju on kirkkaanvärinen kelluke, joka sidotaan hihnalla uimarin vyötäröön ja johon mahtuvat vaatteet, kengät, pyyhe, eväät ja juomapullo.

Yövarusteet voi pakata useampaan uimarinpoijuun tai hankkia erityisesti uintiretkeilyyn suunnitellun kuljetusvälineen. Uintiretkellä varusteita kuljettava meloja voi laskea kanoottinsa veteen Roninmaan läheisestä Valkealahdesta.

Avovesiuinti antaa sisarusten mielestä muutakin kuin liikunnan iloa. Se antaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Eveliina kannustaa kaikkia uinnista tykkääviä kokeilemaan. Sisarusten mielestä avovesiuinti tekee sielulle oikein hyvää ja auringonpaisteisella ja tyynellä järvellä yhdessä uiminen on heistä – ihan parasta ikinä!

> Lataa täältä Pukalan avovesiuintireitin kartta ja reittikuvaus (pdf)!

Pukalan virkistysmetsä illalla
Pukala on upea luontokohde päiväretkeilyyn ja yön yli retkeilyyn. Kuva: Jussi Valkeajoki

> Tutustu tarkemmin Pukalajärven avovesiuintireittiin!

> Tutustu tarkemmin Pukalan virkistysmetsään!

Teksti: Päivi Pälvimäki

Palaa uutislistaukseen