Lapsiperhe muutti Orivedelle – Lue kokemuksia harrastuksista ja palveluista

Moikka! Muutin perheeni kanssa Orivedelle kesällä 2019, kun löysimme kaupungista juuri meille sopivan omakotitalon rauhalliselta Rovastinkankaan asuinalueelta. Lue eteenpäin, niin kerron meidän ensimmäisen asuinvuotemme fiiliksistä Orivedellä, harrastusmahdollisuuksista ja palveluista.

Orivesi-kokemuksista kirjoitan siis minä, 31-vuotias perheenäiti Kaisa. Perheeseeni kuuluvat 2- ja 5-vuotiaat lapset, aviomies ja koira. Etsimme tilavaa omakotitaloa Tampereen läheltä, sillä vanha kotimme keskisuomalaisten peltojen keskellä kävi perheen kasvaessa ahtaaksi. Orivesi oli ollut kiikarissamme ykkössijalla sen hyvän sijainnin, luonnonläheisyyden ja aktiivisen ilmapiirin vuoksi.

> Voisitko sinäkin toteuttaa unelmasi Orivedellä? Ihastu uuteen asuinalueeseen Mattilanniittyyn!

Oriveden harrastusvalikoima on monipuolinen – minkä valitsisin?

Muuton jälkeen melkoisen ulospäinsuuntautuneet lapsemme eivät tuhlanneet aikaa naapureihin tutustumisen suhteen. Kaikki kotitiemme varrella olevat pihat ja kaverit oli kartoitettu heti ensimmäisten viikkojen aikana ja minä yritin pikavauhtia sopeutua siihen, että aiemmin niin pikkuiselta tuntunut esikoisemme omatoimisesti katosi leikkeihin isompien tyttöjen mukana.

Väljä omakotitaloasuminen lähellä palveluita on meidän elämäntilanteessamme todella hyvä ratkaisu.

Uusiin kavereihin tutustumisen myötä hänelle ilmaantui myös yllättävä ongelma: Orivesi tarjoaa niin hurjan määrän erilaisia harrastusmahdollisuuksia, että aika ei millään riittäisi kaiken kokeilemiseen.

Muiden lasten käsilläseisontaharjoitusten myötä tyttäremmekin harrastuslistan kärkisijalle kipusi OrPon telinevoimistelu, johon ilmoitimme hänet heti. Talvella kuvioihin tuli myös Fortunan luistelukoulu sekä OrPon hiihtokoulu, jonka ohjaajat vetivät läpi vähälumisen talven ihan uskomattomalla fiiliksellä! Lumettomien viikkojen hiihtoharkoissa leikittiin ja pelattiin Rovastinkankaan tekonurmikentällä, mutta heti kun saimme lunta, pääsimme fiilistelemään Oriveden uuden Hiihtomaan laduille.

Ensi syksyyn esikoisemme haaveilee ratsastamisesta, teatterikokeiluista sekä jonkinlaisesta käsityöharrastuksesta. Voimistelu, hiihto ja luistelu pysyvät kuulemma edelleen kalenterissa mukana. Minun ja mieheni pitänee hiukan rajoittaa yli-innokkaan neidin harrastamista, mutta mahtavaa on, että kaikkea tätä todella löytyy meidän uudelta kotipaikkakunnaltamme.

Me perheen aikuiset olemme myös jatkaneet omia harrastuksiamme Orivedelle muuton jälkeen. Mieheni pelaa jääkiekkoa, kalastaa ja metsästää, kun taas itse olen käynyt tankotanssitunneilla ja lisäksi kulutan lenkkipolkuja koiran kanssa. Kirjoittaminen on myös yksi harrastukseni, joten seuraan aktiivisesti Oriveden opiston tarjoamaa kirjoittajakurssitarjontaa.

> Oriveden asukkaana saat enemmän! Klikkaa ja lue, mitä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia Orivesi tarjoaa!

Pienten lasten kanssa muuttaessa nostimme tärkeäksi kriteeriksi myös kattavat terveydenhuollon palvelut.

Tyttö pyöräilee kadulla.
Kuva: Jani Taipale

Päiväkodista turvallisesti koulupolulle

Uudet päivähoitopaikat Orivedeltä löytyivät toiveemme mukaan Aseman päiväkodista. Hoitajat ovat olleet ihania ja vanhan puutalon tunnelma sympaattinen! Nyt 5-vuotias esikoisemme kuuluu päiväkodin luontoryhmään, joka viettää valtaosan päivästä ulkoillen ja luontoa tutkien. Lounas syödään ulkona ja päivälepoa on useimmiten köllötelty siskonpetissä kuusen oksien varjossa. Kuopuksemme taas on mukana päiväkodin pienimpien ryhmässä, jossa lämmin ja aito välittäminen paistaa päiväkodin portille saakka. 

Esikoisemme aloittaa tulevana syksynä eskarin Rovastinkankaan koululla vain puolen kilometrin päässä kotoa. Rovastinkankaalla on siis alakoulu, johon molemmat lapsemme pääsevät tulevina vuosina kulkemaan itse kävellen tai pyörillä.

> Tiesitkö, että Orivedellä on pienet ryhmäkoot ja laadukas varhaiskasvatus ja opetus sekä oma lukio? Tutustu Oriveden kasvatus- ja opetuspalveluihin!

Äiti ja pikkutytöt pelaavat Afrikan tähti -peliä kotinsa keittiössä.
Kuva: Jani Taipale

Tehokasta tutustumista kirjastosta ambulansseihin

Kirjaston lastenosastoa olemme penkoneet lukemattomia kertoja. Alahyllyiltä löytyvät sopivasti niin Ryhmä Haut kuin Hello Kittyt tai Postimies Patetkin. Lukemaan oppinutta 5-vuotiasta kiinnostaa jo vähän isommille lapsille suunnatut heppakirjat. Opiskelen itse Jyväskylän avoimessa yliopistossa ja PIKI-verkkokirjaston kautta olen saanut opinnoissani tarvittavat materiaalit kätevästi kotikirjastoon.

Arjen vauhdikkaissa käänteissä olemme löytäneet paikallisista yrityksistä palveluita ja tuotteita moneen tarpeeseen. Niin tietokoneen näytön hankkiminen kotitoimistoon kuin keskuspölynimurin korjaaminen tai pyöräilykypärän uusiminenkin on onnistunut Orivedellä. Lauteet saunaremonttiimme toimitti niin ikään paikallinen yritys. Olemme oppineet, että edes Tampereelle saakka ei useimmiten tarvitse ajaa.

Pienten lasten kanssa muuttaessa nostimme tärkeäksi kriteeriksi myös kattavat terveydenhuollon palvelut. Oriveden sairaalalta olemme löytäneet toimivat neuvola- ja lääkäripalvelut ja lisäksi kaupungin keskustassa on yksityinen lääkäriasema.

Itse hiukan arastelin Orivedelle muutossa sitä, kuinka täältä pitäisi öisin lähteä Tampereelle päivystykseen – lapset kun eivät oikein osaa ennakoida lääkäritarvetta. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin huomannut, että tarpeen vaatiessa Taysin lasten päivystykseen pääsee puolessa tunnissa. Tänä keväänä jouduin testaamaan myös ambulanssipalvelun nopeutta, ja hyvillä mielin voin kertoa ambulanssin ilmaantuneen pihaamme alle viidessä minuutissa.

> Lue lisää Oriveden terveys- ja hyvinvointipalveluista, jotka järjestää kattavasti ja laadukaasti Tampereen kaupunki

Perhe omakotitalon pihalla Orivedellä.
Kuva: Jani Taipale

Kannattiko Orivedelle muuttaa?

Ehdottomasti. Väljä omakotitaloasuminen lähellä palveluita on meidän elämäntilanteessamme todella hyvä ratkaisu. Ihanan sosiaalisesta naapurustosta huolimatta omaa tilaa riittää, ja tällä hetkellä aurinkoiset alkukesän aamut käynnistyvätkin verkkaisesti kahvia hörppien ja yömekoissaan takapihalle karanneita pikkutyttöjä pyydystellen!

Kaisa

Olemme samaa mieltä kuin Kaisa! Ihastu sinäkin Oriveden ylelliseen väljyyteen ja oivalliseen olotilaan, tule meille asukkaaksi!

Palaa uutislistaukseen