Lapsiperheen omakotitalo Tampereen läheltä – millaista on asua Orivedellä?

Heippa! Oletko kiinnostunut lukemaan lapsiperheen kokemuksesta Orivedellä asumisesta? Täällä näppäimistön äärellä istun minä, 31-vuotias orivesiläinen perheenäiti Kaisa. Perheeseeni kuuluvat 2- ja 5-vuotiaat lapset, aviomies ja koira. Muutimme Orivedelle kesällä 2019, kun olimme etsineet sopivaa omakotitaloa Tampereen lähikunnista jo puolentoista vuoden ajan.

Orivesi oli ollut kiikarissamme ykkössijalla sen hyvän sijainnin, luonnonläheisyyden ja aktiivisen ilmapiirin vuoksi. Lue eteenpäin, niin kerron, millaista elämämme muuton jälkeen on ollut.

> Haaveiletko uudesta kodista erinomaisella sijainnilla? Ihastu uuteen asuinalueeseen Mattilanniittyyn!

Väljää omakotitaloasumista ja leikkikavereita löytyi Orivedeltä

Vauhdikkaan arjen oheen kaipasimme helppoa asumista ilman päälle kaatuvia remontteja tai rakennustöitä. Aiemmin asuimme pienessä punaisessa tuvassa keskellä maalaismaisemaa, mutta vähäiset neliöt kävivät lasten myötä ahtaiksi. Uuden kotimme halusimme omakotitaloalueelta, josta löytyisi lapsille leikkiseuraa. Lisäksi palveluiden tulisi olla lähellä.

Omalle perheelle juuri sopiva koti, laaja tarjonta palveluita, turvallinen koulupolku sekä tarvittaessa myös erinomaiset pendelöintimahdollisuudet naapurikuntiin – me emme juuri nyt muuta kaipaa.

Rauhalliselta, todella siistiltä Rovastinkankaan asuinalueelta löysimme kaiken toivomamme. Naapuritaloissa asuu useita sopivan ikäisiä leikkikavereita ja pihatiemme on hyvin rauhallinen. Niin rauhallinen, että 2-vuotias kuopuksemme toisinaan asettuu mahalleen keskelle tietä katuliiduilla taiteilemaan. Tiellä leikitään toki vain vanhemman valvovan silmän alla, mutta harvoinpa hänen luovaa hetkeään on ohikulkevien autojen vuoksi joutunut keskeyttämään.

Ostamamme 10 vuotta vanhan talon piha oli jo valmiiksi kunnossa leikkimökkeineen, keinuineen ja istutuksineen. Kevään viherpeukaloinnit ovatkin omalta osaltani koostuneet lähinnä mansikantaimien, tomaattien ja salaattiaineiden istuttamisesta viljelylaatikoihin, sekä valmiiden kukkapenkkien ja hedelmäpuiden siistimisestä. Lapset tosin juuri ilmoittivat, että leikkimökin terassi odottaa vielä omia orvokki-istutuksiaan… Työnjako ulkoillessa on ollut erittäin toimiva, sillä lapset ovat viihdyttäneet toisiaan keinussa ja trampoliinilla riekkuen samalla kun olen itse saanut näperrellä kasvien parissa.

Lasten mielestä ehdottomana bonuksena myös leikkipuisto sijaitsee aivan kotimme vieressä. Tosin maalla kasvaneen esikoisemme äimistelyn perusteella uuden asuinympäristön tarjoamiin elämyksiin kuuluivat myös asfaltoitua pihatietä reunustavat katuvalot!

> Uusi koti haaveissa? Tutustu Oriveden edulliseen ja monipuoliseen tonttivalikoimaan!

Olemme tunteneet itsemme nyt erityisen onnekkaiksi, kun luontoon on vain muutama kymmenen metriä etuovelta.

Kaisa, kaksi tytärtä ja koira lenkillä pihakadullaan Rovastinkankaalla.
Kuva: Jani Taipale

Luonto alkaa kotiovelta, kaupungin keskusta pyörämatkan päässä

Rovastinkankaalla olemme saaneet nauttia myös aivan kotimme ohi kulkevien pururatojen ja lukuisten pienempien polkujen tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista. Kuluneen kevään poikkeusolot siirsivät ohjatut harrastusryhmät tauolle, mutta olemme viihtyneet hyvin omatoimisilla iltarasteilla suunnistaen ja metsää koko perheen voimin tutkien. Olemme tunteneet itsemme nyt erityisen onnekkaiksi, kun luontoon on vain muutama kymmenen metriä etuovelta. Retkillä on lasten innoittamina vertailtu esimerkiksi kuusen ja männyn käpyjen eroja sekä hypitty alas isoilta kivenlohkareilta.

Sään lämmettyä lasten suosikkipuuhaksi on noussut ikiaikainen kestohitti: pyöräily. Pihatien polkupyörärallia kavereiden kanssa ajetaan lähes päivittäin, mutta myös koko perheen pillimehuretket Oriveden keskustaan ovat saaneet varsin innokkaan vastaanoton. Seuraavana listalla olisi kuulemma pyörälenkki Suojan urheilukentälle juoksemaan!

Koiraa yritän useimmiten houkutella metsälenkille, mutta itsepäinen 10-vuotias äijä valitsee mieluummin epämääräisesti poukkoilevan lenkin halki asuinalueiden. Nelijalkaisemme taitaa olla sitä mieltä, että muiden koirien hajut ovat kiinnostavampia kuin sammalmättäiden pällisteleminen metsässä. Toistaiseksi olen kuitenkin pitänyt itse pääni lenkkireittejä suunnitellessa, koska vaihtoehtoja todella löytyy.

> Haluatko kuulla lisää Orivedellä asumisesta? Lue paikkakuntalaisten tarinoita!

Kaisan tytöt kodin lähellä metsäpolulla.
Kuva: Jani Taipale

Omannäköinen tulevaisuus rakentuu Orivedelle

Omalle perheelle juuri sopiva koti, laaja tarjonta palveluita, turvallinen koulupolku sekä tarvittaessa myös erinomaiset pendelöintimahdollisuudet naapurikuntiin – me emme juuri nyt muuta kaipaa. Esimerkiksi puolen tunnin matka Orivedeltä Tampereelle taittuu helposti 9-tietä pitkin omalla autolla tai vielä kätevämmin junalla, mutta täällä saamme kuitenkin nauttia väljästä ja edullisesta asumisesta.

Tuntuu, että juuri nyt elämän peruspalikat ovat niin hyvin kohdallaan, että tilaa löytyy myös haaveilulle. Lähellämme on kaunis Teerijärvi, jonka rantaan kävelen metsässä polveilevaa polkua pitkin kymmenessä minuutissa. Polun varrella on järvelle kurkottava, pieni, metsäinen niemeke. Niemekkeen kärki on oma latauspisteeni, jossa käyn nuuhkimassa tuulta ja kuuntelemassa järven ääniä.

Kerta toisensa jälkeen luonto hiljentää pään sisällä pauhaavan metatyön ja auttaa laskemaan hartiat alas, hengittämään sisään.

Orivedellä on hyvä olla.

Kaisa

Palaa uutislistaukseen