Lapsiperheen uusi koti rakentuu unelmatontille Orivedellä

Moikka! Tätä tekstiä kirjoittelee 31-vuotias kahden lapsen äiti, joka on perheineen ottamassa hypyn kohti uutta tuntematonta: omakotitalon rakennusprojektia. Tarkemmin projektiamme pääset seuraamaan Instagramissa nimimerkin @this_is_ourhouse alla.

Perheeseeni kuuluvat 3- ja 5-vuotiaat lapset, aviomies sekä koira. Olen itse haaveillut omakotitalon rakentamisesta jo vuosikausia, mutta mieheni tarvitsi melkoisen pitkän harkinta-ajan projektin suhteen. Nyt olemme kuitenkin viimeinkin varanneet tontin Oriveden Pappilankankaalta ja rakennusprojekti on polkaistu käyntiin.

Tuleva kotimme rakentuukin metsänreunaan lähelle muita omakotitaloja ja lapsiperheitä, mutta kuitenkin omaan rauhaansa. Löysimme siis helposti Orivedeltä itsellemme sen täydellisen paikan uudelle kodillemme.

Muutimme Orivedelle Kangasalta vuonna 2016, joten uusi paikkakunnanvaihdos olisi ollut nytkin helppoa. Olemme kuitenkin olleet niin tyytyväisiä asumiseen Orivedellä, ettemme halunneet lähteä sen tarkemmin edes miettimään muita kaupunkeja. Pidämme siitä, että Orivedellä on kaikki tarvittavat (ja toimivat!) palvelut lapsiperheille, hyvät harrastusmahdollisuudet niin lapsille kuin meille vanhemmillekin, hyvät ja toimivat kulkuyhteydet Tampereelle sekä upea luonto.

Rakennuspaikan suhteen oma toiveemme oli selvä alusta asti: halusimme lähelle lasten tulevaa koulua ja metsää. Tuleva kotimme rakentuukin metsänreunaan lähelle muita omakotitaloja ja lapsiperheitä, mutta kuitenkin omaan rauhaansa. Löysimme siis helposti Orivedeltä itsellemme sen täydellisen paikan uudelle kodillemme.

> Kiinnostuitko Oriveden omakotitonteista? Tutustu valikoimaamme täällä!

Mustikanvarpuja Maijan tontilla.
Maijan tontilla kasvaa tällä hetkellä mustikkaa ja puolukkaa.

Kaavoituksesta tärkeää tietoa ja huippupalvelua

Ensikertalaisia yllätti lisäksi positiivisesti se, että tonttien hinnat Orivedellä ovat erittäin huokeat, joten itse talon rakentamiseen jää mukavasti enemmän budjettia. Orivesi vaikuttaa hyvin rakentajaystävälliseltä kaupungilta!

Koska olemme ensimmäistä kertaa rakennusprojektin kimpussa, oli tiedonhaku eri asioista melkoinen urakka. Mistä pitäisi edes lähteä liikkeelle? Jo ennen lopullista päätöstä rakennusprojektin aloittamisesta päätimme olla yhteydessä kaupungin kaavoituspäällikköön ja tiedustelimme meitä kiinnostavasta tontista enemmän. Saimme erittäin hyvää palvelua ja vastaukset kysymyksiimme todella nopeasti. Tämä auttoi meitä hahmottamaan kokonaisuutta huomattavasti paremmin. Ainakin tähän asti rakennusvalvonnan kanssa käyty yhteistyö on sujunut erittäin helposti. Ensikertalaisia yllätti lisäksi positiivisesti se, että tonttien hinnat Orivedellä ovat erittäin huokeat, joten itse talon rakentamiseen jää mukavasti enemmän budjettia. Orivesi vaikuttaa hyvin rakentajaystävälliseltä kaupungilta!

Mitä kaikkea tontin hankinnassa kannattaa sitten huomioida? Meillä ei ollut tästä juuri mitään tietoa, joten siksi olimme jo varhaisessa vaiheessa yhteydessä kaupungin rakennusvalvontaan. Tontti kuitenkin määrittää rakennusprojektia erittäin pitkälle muotonsa, maaperänsä ja kaavamääräystensä vuoksi. Meillä kävi tuuri, että omalle unelmatontillemme saa ja voi rakentaa sellaisen talon, millaisesta olemme haaveilleetkin!

Metsämaisemaa Maijan tontin tulevalla takapihalla.
Maijan perheen tulevan kodin takapihalta alkaa kaunis metsä.

Liittymämaksut kohtuullisia

Meidän tapauksessamme nämä kaikki yhteenlaskettuna tonttimme loppusummaksi tulee silti alle 7000€, mikä on omasta metsään rajoittuvasta tontista mielestämme erittäin kohtuullinen hinta.

Emme kuitenkaan tienneet, ettei tontin ostohinta ole ainoa hinta, mitä tontin ostossa tulee rakentajalle maksettavaksi, mutta onneksi kaavoituspäällikkö selvitti meille hyvin selkeästi tontin ostamiseen liittyvät kustannukset ja erilaiset liittymämaksut. Orivedellä ne menevät seuraavasti: kiinteistönmuodostamiskulut (1100€), kaupanvahvistajan palkkio (120€), varainsiirtovero (4% tontin hinnasta) sekä lainhuudatus (119€). Meidän tapauksessamme nämä kaikki yhteenlaskettuna tonttimme loppusummaksi tulee silti alle 7000€, mikä on omasta metsään rajoittuvasta tontista mielestämme erittäin kohtuullinen hinta.

Vesi- ja viemäriverkostoon liittyminen kustantaa 4200€ ja sähköliittymä 2600€. Rakentajan kannalta positiivinen seikka Orivedelle rakentaessa on se, ettei täällä peritä hulevesiliittymästä maksua lainkaan ja muutkin liittymämaksut ovat kohtuullisia. Sähkö-, vesi- ja viemäriliittymiin kuluu siis budjetista n. 6800€. Vertailukohtana voin sanoa, että vastaavat liittymät Tampereella maksavat asuinalueesta riippuen n. 7200€. Näihin summiin ei ole laskettu mahdollista valokuituliittymää, sillä omalle alueellemme sitä ei ole tarjolla.

Kaiken kaikkiaan projektimme on vielä hyvin alkutekijöissään, vaikka sitä onkin pyöritelty jo lähes vuoden ajan. Tammikuussa meillä pitäisi olla valittuna talotoimittaja, joka toimittaa talomme joko pintamateriaaleja vaille valmiina tai muuttovalmiina. Pysyhän kuulolla, niin näet mitä kaikkea lapsiperheen raksa-arki Orivedellä voi pitää sisällään!

Seuraa perheemme rakennusprojektia Instagramissa (linkki avautuu uuteen välilehteen)! Löydät tilin sovelluksesta nimellä This_is_ourhouse.

Maija

Luet Oriveden kaupungin Asukastarinoita-blogia. Sarjan muut blogikirjoitukset löydät täältä.

> Tutustu Oriveden kaupungin tonttivalikoimaan ja ota yhteyttä kaavoituspalveluihimme!

> Lue lisää asukkaiden kokemuksia ja tutustu Oriveden kaupungin avaintietoihin!

Palaa uutislistaukseen