Miksi lapsiperhe valitsi Oriveden asuinpaikaksi?

Aloitan tällä artikkelilla artikkelisarjani: "Ensimmäinen vuosi Orivedellä". Muutin Latviasta Orivedelle syyskuussa 2019, ja haluaisin jakaa kanssanne vaikutelmiani Oriveden elämästä. Joten miksi päädyin Orivedelle?

Useita vuosia sitten tapasin suomalaisen aviomieheni, joka asui ja työskenteli tuolloin Latviassa. Jonkin aikaa asuimme yhdessä Riiassa, me saimme upean tyttären… Mutta muutamia vuosia myöhemmin mieheni päätti perhe- ja muista syistä palata Suomeen. Hän lupasi löytää hyvän työpaikan ja ostaa unelmiemme talon, jossa on puutarha. Käytin tilaisuuden ja suostuin. Mieheni löysi työpaikan Tampereelta, ja kun hän oli koeajalla, odotin tulosta vauvan kanssa Riiassa. Mutta alusta alkaen aloimme etsiä tätä unelmiemme taloa. Mistä se löytyisi?

Tietenkin tarkastelimme ensin Tampereen kiinteistötarjontaa. Valitettavasti ei ollut kovin paljon tarjouksia omakotitaloista. Hyvän talon löytäminen kohtuulliseen hintaan (jopa 150 tuhatta euroa) osoittautui melkein mahdottomaksi. 2-3 ehdokasta, jotka joko vaativat suuria korjauksia tai olivat kaukana sivilisaatiosta, liikenteestä ja infrastruktuurista olivat kaikki, mitä löysimme kuuden kuukauden kuluessa. Oikean kodin löytämiseksi perheelle tarvittiin rahaa kaksi kertaa niin paljon kuin voitiin lainata.

Ja silmämme osuivat heti Oriveden kaupunkiin, joka sijaitsee melkein keskellä Tampereen ja Jämsän välissä. Huomasimme heti Oriveden kätevän sijainnin – kaupunki sijaitsee valtatie 9 Tampere-Jyväskylä -varrella, ja tie Tampereelta Orivedelle kestää vain puoli tuntia autolla.

Ihmisiä odottamassa junaa Oriveden juna-asemalla.
Orivedeltä pääsee junalla Tampereelle vain 24 minuutissa! Kuva: Jani Taipale

Vaihtoehdoksi Orivesi

Sitten aloimme tutkia Tampereen ympäristöä, esimerkiksi Nokiaa, Ylöjärveä ja Kangasalaa. Tarjouksia oli enemmän kuin Tampereella, ja monet talot olivat paljon paremmassa kunnossa. Hinnat eivät kuitenkaan olleet paljon alhaisemmat kuin Tampereen talojen hinnat…

Ja sitten ajattelimme katsoa hieman kauempana Tampereelta. Erityisen kiinnostava oli Jyväskylän suunta. Tätä suuntaa ei valittu sattumalta. Mieheni vanhemmat asuvat Jämsän vieressä, samalla alueella on kesämökki ja matkustamme usein näille alueille. Ja silmämme osuivat heti Oriveden kaupunkiin, joka sijaitsee melkein keskellä Tampereen ja Jämsän välissä. Huomasimme heti Oriveden kätevän sijainnin – kaupunki sijaitsee valtatie 9 Tampere-Jyväskylä -varrella, ja tie Tampereelta Orivedelle kestää vain puoli tuntia autolla. Matka Orivedeltä Mänttään, Kangasalle tai Jämsään kestää suunnilleen saman ajan. Keuruulle ja Virroille, Lahteen ja Hämeenlinnaan on tiet – Orivedeltä on helppo päästä moniin Suomen kaupunkeihin.

On myös tärkeää, että Orivedeltä pääsee Tampereelle junalla tai bussilla vain puolessa tunnissa. Jopa Helsinkiin pääsee suoraan junalla tai bussilla.

Kiinnostuitko Orivedestä asuinpaikkana? Tutustu Orivedellä myynnissä oleviin asuntoihin Etuovi.com-palvelussa!

Ja löysimme kotimme. Suuri, kaunis, houkuttavasti hinnoiteltu, puutarha ja autotalli, lähellä rautatieasemaa, sairaalaa ja kauppaa. Kaikki, mistä haaveilimme, muuttui todellisuudeksi, ja Oriveden kaupungista tuli asuinpaikkamme.

Kukkia puutarhassa.
Oma talo ja puutarha täyttivät Gitan perheen toiveet. Kuva: Jani Taipale

Unelmien koti löytyy

Joten päätimme tutkia enemmän Orivettä ja nähdä, onko unelmiemme talo siellä … Ehdotuksia oli paljon – viihtyisiä ja hyvin hoidettuja taloja jokaiseen makuun aivan luonnon sydämessä kohtuuhintaan (noin puolet Tampereen lähialueen hinnoista). Monet taloista olivat mielenkiintoisia, ja ollakseni rehellinen, halusin asua melkein kaikissa.

Mutta pidin muustakin kuin taloista. Itse Oriveden kaupunki osoittautui erittäin tiiviiksi ja mukavaksi. Tehtaan savupiippuja, joissa on haisevaa savua, tai tehtaiden harmaita teollisuusrakennuksia ei ole. Mutta samalla on hyviä kouluja, päiväkoteja, uimahalli, liikunta- ja jäähalleja, välttämättömiä kauppoja, sairaala, tenniskenttiä ja stadioneja sekä kaikkea mitä asukkaat tarvitsevat. Joka kerta kun tulimme katsomaan taloja Orivedelle, pidimme tästä kaupungista yhä enemmän. Oli kodin tunne ja että täällä olisi hyvä ja mukava olla.

Ja löysimme kotimme. Suuri, kaunis, houkuttavasti hinnoiteltu, puutarha ja autotalli, lähellä rautatieasemaa, sairaalaa ja kauppaa. Kaikki, mistä haaveilimme, muuttui todellisuudeksi, ja Oriveden kaupungista tuli asuinpaikkamme. Matka töihin Tampereelle vei miehelleni hieman yli puolen tunnin, ja alle tunnissa voimme päästä mökille.

Nyt näen, että Orivedellä suunnitellaan toimistorakennusten rakentamista, mikä tarkoittaa, että yrittäjillä on loistava tilaisuus vuokrata tiloja ja avata yrityksiä Tampereen läheltä, mutta edullisempaan hintaan. En myöskään sulje pois mahdollisuutta, että yritän myös avata oman yrityksen siellä. Siksi odotan jo innolla yrityskeskusten kehittämistä.

Millaista on yrittäminen Orivedellä? Tutustu yrittäjien palveluihin!

Villasukitettu Orivarsa-patsas.
Orivesi on Suomen Villasukkapääkaupunki! Oriveden maamerkki, Orivarsa-patsas, saa vuosittain joulunavauksessa ylleen villasukat ja kaulahuivin. Kuva: Jenni Koponen

Orivedellä asumisen edut

No, lopuksi haluaisin tehdä vielä yhteenvedon ja kirjoittaa Orivedellä asumisen edut (mielestäni):

  • Läheisyys Tampereelle – pääset Tampereelle vain puolessa tunnissa autolla, junalla tai bussilla.
  • Hyvät kulkuyhteydet – helppo pääsy moniin Suomen suurkaupunkeihin.
  • Paljon mahdollisuuksia kiinteistömarkkinoilla – sinulla on aina valinnanvaraa ja mahdollisuus löytää asunto tarpeidesi ja makusi mukaan.
  • Edulliset asuntojen hinnat – kiinteistöjen hinnat ovat noin puolet siitä, mitä ne ovat Tampereella ja sen välittömässä läheisyydessä.
  • Hyvä ekologia – vihreällä alueella on vain vähän teollisuusalueita ja saastuttavia yrityksiä, paljon luontoa ja taloja.
  • Hyvä infrastruktuuri – kaupungissa on kouluja, päiväkoteja, uima-allas, kauppoja, urheilu- ja jäähalli, sairaala ja paljon muuta.
  • Monia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia – Orivedellä on paljon kerhoja ja aktiviteetteja lapsille ja aikuisille, julkista koulutusta ja paljon muuta.
  • Hyvät mahdollisuudet yrittäjille – mahdollisuus avata toimistot ja yritykset suhteellisen lähellä Tamperetta.
  • Hyvät naapurit – kuten monissa pienissä kaupungeissa, monet ihmiset tuntevat toisensa sekä välittävät maineestaan ​​ja kaupungista.
  • Ihastuttavat muistomerkit – Orivarsa ja Kenkälintu ovat minulle paljon rakkaampia kuin käsittämättömät avantgarde-monumentit suurissa suomalaisissa kaupungeissa.

Haluaisin toivoa, että artikkelini auttaa hyviä ihmisiä tekemään päätöksen ja ymmärtämään, että Orivesi odottaa niitä, jotka rakastavat sitä yhtä paljon kuin me ja haluavat tulla sen asukkaiksi.

Gita Ojanen

Luet Oriveden kaupungin Asukastarinoita-blogia. Muut blogikirjoitukset löydät täältä.

Tutustu Oriveden kaupungin tonttivalikoimaan ja ota yhteyttä kaavoituspalveluihimme!

Kiinnostuitko Orivedestä asuinpaikkana? Tutustu Orivedellä myynnissä oleviin asuntoihin Etuovi.com-palvelussa!

Lue lisää asukkaiden kokemuksia ja tutustu Oriveden kaupungin avaintietoihin!

Palaa uutislistaukseen