Suomen paras talvikaupunki Orivesi tarjoaa talvista tekemistä

Me Orivedellä olemme vakuuttuneita, että Orivesi on Suomen paras talvikaupunki! Meiltä löytyy monipuolista, oivallista talvitekemistä. Olemme keränneet sinua varten muutaman vinkin aktiiviseen vapaa-ajanviettoon ja talvilomailuun Orivedellä!

Virallinen Villasukkajuoksun SM-kisareitti

Haluatko kokeilla jotakin aivan uutta ja erilaista? Vedä parit villasukat jalkaan ja kokeile kävellen tai juosten, miltä villasukilla liikkuminen lumessa tuntuu – se on todellinen elämys!

Virallinen Villasukkajuoksun SM-kisareitti kulkee Paltanmäellä, Oriveden jäähallin kupeessa. Reitti on 2,5 kilometrin mittainen ja kulkee pääosin metsäpoluilla vaihtelevassa maastossa ja erityisen kauniissa maisemissa.

Pääset reitille saapumalla Oriveden jäähallille (Opintie 2) ja nousemalla parkkipaikan laidasta ylös kotiseutumuseolle johtavaa tietä. Oranssit opasteet löytyvät reitin alusta. Reitti on merkitty maastoon punaisilla maalimerkeillä ja kuitunauhoilla. Reitti ylittää hiihtoladun kolmesta kohdasta. Väistä hiihtäjiä ja vältä turhaa kulkemista hiihtoladuilla!

Kokeile rohkeasti villasukkailua, se tuo iloa ja hyvinvointia! Orivedellä järjestetään vuosittain tammikuussa Villasukkajuoksun SM-kilpailut, joka on vuoden hauskin koko perheen tapahtuma.

Lisätiedot reitistä ja tapahtumasta Villasukkajuoksun SM-kisojen verkkosivuilta. Suuntaa antava reittikartta löytyy alta.

Villasukkajuoksijoita nousemassa Paltanmäkeä ylös Villasukkajuoksun SM-kisoissa 2022.
Viralliselle SM-kisareitille pääsee nousemalla Paltanmäen rinnettä ylös. Kuva: Sami Raiskio
Villasukkajuoksun SM-kisojen suuntaa antava reittikartta.
Suuntaa antava reittikartta virallisesta Villasukkajuoksun SM-kisareitistä.

Pirkanmaan parhaat ladut; Teerijärven kierros

Oriveden ponnistuksen hiihtojaosto ylläpitää Oriveden alueen hiihtoreittejä suurella sydämellä. Orivedeltä löydät Pirkanmaan parhaat ja huolellisimmin hoidetut luonnonlumiladut!

Teerijärven kierros on noin 12 kilometrin pituinen retki- ja maisemalatu. Kierros on leppoisa perheen päiväretkireitti tai työpaikan virkistyspäivän kohde. Tämä perinteiselle hiihtotyylille tarkoitettu latu erkanee Tallukallion kohdalla päälatuverkosta ja kulkee kauniissa, kevyesti kumpuilevassa maastossa. Reitti on valaisematon.

Matkan varrella mukavan evästaukopaikan tarjoaa Vähä-Teerijärven rannassa sijaitseva laavu. Ota mukaan omat sytykkeet ja tikut! Taukopaikalta löytyy myös ulko-WC.

Varaa siis reppuun mukaan evästä ja sujauta villasukat hiihtomonoihin. Retkieväät voit näppärästi hankkia Oriveden monipuolisesti palvelevasta keskustasta. Keskustasta löytyy myös useita kahviloita ja ravintoloita joissa on mukava istahtaa tovi hiihtopäivän päätteeksi.

Mikäli hiihtokärpänen on iskenyt oikein kunnolla ja haluat yöpyä Orivedellä, kurkkaa Hotelli Sointulan majoitustarjonta. Majoitusmahdollisuuksia myös isommille ryhmille tarjoaa Kurssikeskus Päiväkumpu.

Tutustu tarkemmin Oriveden latuihin!

Hiihtäjiä evästauolla Vähä-Teerijärven laavulla.
Teerijärven kierroksella voi pitää evästauon Vähä-Teerijärven laavulla. Kuva: Minna Kaila
Mies hiihtää Oriveden Teerijärven kierroksella.
Teerijärven kierros kulkee rauhallisissa metsämaisemissa. Kuva: Minna Kaila

Hiihtomaa

Oriveden Hiihtomaa (Leppästentie 79, Orivesi) tarjoaa koko perheelle mahtavat puitteet hiihdon opetteluun ja tekniikan hiomiseen. Leppästentien varressa on pysäköintitilaa noin 80 autolle. Hiihtomaa toimii kätevänä lähtöpisteenä Oriveden laduille ja Teerijärven kierrokselle.

Hiihtomaa käsittää reilun hehtaarin kokoisen kenttäalueen, mäkialueen lasten laskuharjoittelua varten ja noin kilometrin verran latupohjaa, jolla Hiihtomaa liittyy kaupungin muuhun latuverkostoon.

Hiihtomaassa on kaikkien hiihtäjien ja retkeilijöiden käytössä oleva hirsilaavu, puuliiteri ja puucee.

Hiihtomaata ja latuverkkoa ylläpitää Oriveden Ponnistuksen hiihtojaosto, joka järjestää myös hiihtokouluja ja tekniikkaopastusta lapsille ja aikuisille. Ajantasaisen latuinfon ja kartat löydät OrPo:n verkkosivuilta.

Hiihdon harjoittelun jälkeen on kiva päästä lämpöiseen saunaan. Oriveden uimahallin saunat palvelevat uimahallin aukioloaikojen mukaisesti. Tiesitkö muuten, että Orivedellä tuotetaan merkittävä osa Suomen kiuaskivistä? Laadukkaat kiuaskivet takaavat makoisat löylyt!

Hiihtomaa soveltuu erinomaisesti hiihdon harjoitteluun. Kuva: Jani Taipale

Koirahiihto

Orivedellä on mahdollista harrastaa myös koirahiihtoa! Yhdysladulla ja Paltanmäessä on maanantaisin ja torstaisin klo 20-22 koirahiihtovuoro, jolloin koirahiihdon harrastajat voivat hiihtää yhdessä koirien kanssa vapaan hiihtotyylin latupohjalla.

Koirien tulee olla kytkettyinä. Koirahiihtovuoro on tarkoitettu vain lajin harrastajille. Samaan aikaan ladulla voi hiihtää myös ilman koiraa, mutta on muistettava noudattaa oikeaa kulkusuuntaa ja omaa latu-uraa.

Koira järven jäällä.
Koirahiihto on Oriveden oma erikoisuus. Kuva: Jani Taipale

Eräjärven seurustelulatu

Oriveden Eräjärvellä on tehty hiihtolatu varta vasten jutustelua silmällä pitäen. Peltoa kiertää vähintään kaksi latua liki toisiaan, jotta seurustelu hiihtäessä olisi vaivatonta. Seurusteluladun alkupäähän on aurattu muutamalle autolle parkkipaikka (Vedentaustantie 26). Ladun pituus on 1,3 kilometriä.

Myös läheinen pururadan hiihtolatu on ajettu hiihtokuntoon. Pururadan hiihtoladun pituus kokonaan kierrettynä on 2,4 kilometriä ja Erälinnalta tulevan liityntäladun pituus on 0,9 kilometriä suuntaansa. Pururadan latuosuudella on valaistus, mutta Erälinnan liityntälatu on valaisematon.

Perinteisten latujen lisäksi Uiherlan urheilukentälle (Eräpyhäntie 899, Eräjärvi) on tampattu ratakierros, jossa pääsee hiihtämään vapaalla tyylillä tai vaikka harrastamaan koirahiihtoa.

Hiihtoretken jälkeen maittavaa ruokaa ja juomaa tarjoaa Pub Kylähullu. Eräjärveltä löytyy myös monissa asioissa palvelevat Sale sekä EKY:n kyläputiikki ja infopiste.

Kuva: Jani Taipale

Avantouinti

Keskellä Oriveden kaupunkia on viihtyisä ja kaunis Kirkkolahden uimaranta (Säästäjientie 13). Oriveden Kirkkolahden talviuimarit järjestävät uimarannalla mahdollisuuden talviuintiin turvallisesti. Jokainen on tervetullut mukaan talviuinnin virkistävään maailmaan.

Kirkkolahden rantaan on helppo tulla. Alueen maksuttomat parkkipaikat sijaitsevat ihan rannan tuntumassa. Avanto on valaistu ja pukuhuoneissa lämmitys. Tällä hetkellä yhdistyksellä ei ole saunaa käytössä.

Uintimaksu ei-jäsenille on 2 euroa uintikertaa kohden. Pukuhuoneitten valaistus ja lämmitys on päällä kaksi kertaa päivässä, aamuisin klo 6-9 ja illalla 18-21. Pumppu pitää avannon auki ympäri vuorokauden.

Lue lisää Oriveden Kirkkolahden talviuimareiden verkkosivuilta!

Kuva: Jani Taipale

Lämpimästi tervetuloa kokemaan ihana talvi Suomen Villasukkapääkaupungissa Orivedellä! Lisää vinkkejä elämyksellistä vierailua varten löydät Visit Oriveden verkkosivuilta!

Palaa uutislistaukseen