Talvimatkailijan aktiviteettivinkkejä Orivedellä

Me Orivedellä olemme vakuuttuneita, että Orivesi on innostava talvikaupunki! Meiltä löytyy monipuolista talvitekemistä. Olemme keränneet sinua varten muutaman vinkin aktiiviseen vapaa-aikaan ja talvilomailuun Orivedellä!

Talvimaastopyöräilyn lumoa

Talvi, mikä ihana aika ajaa maastopyörällä! Polut tasoittuivat, kun kivet ja juuret jäävät lumen alle. Aktiivisessa käytössä olevien polkujen pohja on tamppaantunut helposti ajettavaksi.

Orivedellä on viime kesänä merkitty kaksi maastopyöräilyreittiä: Hiihtomaa-Paltanmäki-retkeilyreitti sekä Teerijärvien retkeilyreitti. Reitit ovat keskivaikeita ja profiililtaan vaihtelevia.

Reitit on merkitty maastoon oransseilla opasteilla. Kummallekin reitille on kätevä suunnata Hiihtomaasta (Leppästentie 97).

Orivedellä toimii aktiivinen talvipyöräilyporukka, joten polut säilyvät hienossa ajokunnossa läpi vuoden. Leppästenvuoren, Paltanmäen ja Teerijärvien alueella on merkittyjen reittien lisäksi laaja polkuverkosto, jota pyöräilijät käyttävät. Tervetuloa talvipyöräilemään!

Reittikartat löytyvät Lipas-verkkopalvelusta, johon ne on merkitty violetilla värillä.

Hiihtomaa-Paltanmäki-maastopyöräreitti

Teerijärvien maastopyöräreitti

Talvipyöräilijöitä uudella reitillä.
Orivedeltä löydät kaksi maastoon selkeästi merkittyä maastopyöräreittiä, jotka ovat käytössä kesällä ja talvella. Kuva: Minna Kaila

Talvifrisbeegolf

Frisbeegolf on monelle mukava kesäharrastus, mutta kiekkoja voi hyvin ulkoiluttaa myös talvisin. Orivesi DiscGolfParkissa otetaan aina talvikaudella käyttöön talvirataversio.

Talvirata on saanut suuren suosion ja se on erittäin hyvässä heittokunnossa! Radalla järjestetään myös kilpailuja.

Orivesi DiscGolfParkin talviradan ratakartan löydät täältä (pdf). Rata löytyy myös sekä Metrixistä että Udiscistä. Lennokkaita heittohetkiä!

Supersuosittu frisbeegolf kiinnostaa myös talvella.
Frisbeegolfkori lumisessa metsässä Orivesi Discgolfparkissa.
Oriveden frisbeegolfrataa käytetään aktiivisesti myös talvella, joten väylät ovat helppokulkuisia.

Pirkanmaan parhaat ladut; Teerijärven kierros

Oriveden ponnistuksen hiihtojaosto ylläpitää Oriveden alueen hiihtoreittejä suurella sydämellä. Orivedeltä löydät Pirkanmaan parhaat ja huolellisimmin hoidetut luonnonlumiladut!

Teerijärven kierros on noin 12 kilometrin pituinen retki- ja maisemalatu. Kierros on leppoisa perheen päiväretkireitti tai työpaikan virkistyspäivän kohde. Tämä perinteiselle hiihtotyylille tarkoitettu latu erkanee Tallukallion kohdalla päälatuverkosta ja kulkee kauniissa, kevyesti kumpuilevassa maastossa. Reitti on valaisematon.

Matkan varrella mukavan evästaukopaikan tarjoaa Vähä-Teerijärven rannassa sijaitseva laavu. Ota mukaan omat sytykkeet ja tikut! Taukopaikalta löytyy myös ulko-WC.

Varaa siis reppuun mukaan evästä ja sujauta villasukat hiihtomonoihin. Retkieväät voit näppärästi hankkia Oriveden monipuolisesti palvelevasta keskustasta. Keskustasta löytyy myös useita kahviloita ja ravintoloita, joissa on mukava istahtaa tovi hiihtopäivän päätteeksi.

Mikäli hiihtokärpänen on iskenyt oikein kunnolla ja haluat yöpyä Orivedellä, kurkkaa Hotelli Sointulan majoitustarjonta. Majoitusmahdollisuuksia myös isommille ryhmille tarjoaa Kurssikeskus Päiväkumpu.

Tutustu tarkemmin Oriveden latuihin!

Hiihtäjiä evästauolla Vähä-Teerijärven laavulla.
Teerijärven kierroksella voi pitää evästauon Vähä-Teerijärven laavulla. Kuva: Minna Kaila

Hiihtomaa

Oriveden Hiihtomaa (Leppästentie 79, Orivesi) tarjoaa koko perheelle mahtavat puitteet hiihdon opetteluun ja tekniikan hiomiseen. Leppästentien varressa on pysäköintitilaa noin 80 autolle. Hiihtomaa toimii kätevänä lähtöpisteenä Oriveden laduille ja Teerijärven kierrokselle.

Hiihtomaa käsittää reilun hehtaarin kokoisen kenttäalueen, mäkialueen lasten laskuharjoittelua varten ja noin kilometrin verran latupohjaa, jolla Hiihtomaa liittyy kaupungin muuhun latuverkostoon.

Hiihtomaassa on kaikkien hiihtäjien ja retkeilijöiden käytössä oleva hirsilaavu, puuliiteri ja puucee.

Hiihtomaata ja latuverkkoa ylläpitää Oriveden Ponnistuksen hiihtojaosto, joka järjestää myös hiihtokouluja ja tekniikkaopastusta lapsille ja aikuisille. Ajantasaisen latuinfon ja kartat löydät OrPo:n verkkosivuilta.

Hiihdon harjoittelun jälkeen on kiva päästä lämpöiseen saunaan. Oriveden uimahallin saunat palvelevat uimahallin aukioloaikojen mukaisesti. Tiesitkö muuten, että Orivedellä tuotetaan merkittävä osa Suomen kiuaskivistä? Laadukkaat kiuaskivet takaavat makoisat löylyt!

Hiihtomaa soveltuu erinomaisesti hiihdon harjoitteluun. Kuva: Jani Taipale

Koirahiihto

Orivedellä on mahdollista harrastaa myös koirahiihtoa! Yhdysladulla ja Paltanmäessä on maanantaisin ja torstaisin klo 20-22 koirahiihtovuoro, jolloin koirahiihdon harrastajat voivat hiihtää yhdessä koirien kanssa vapaan hiihtotyylin latupohjalla.

Koirien tulee olla kytkettyinä. Koirahiihtovuoro on tarkoitettu vain lajin harrastajille. Samaan aikaan ladulla voi hiihtää myös ilman koiraa, mutta on muistettava noudattaa oikeaa kulkusuuntaa ja omaa latu-uraa.

Eräjärven seurustelulatu

Oriveden Eräjärvellä on tehty hiihtolatu varta vasten jutustelua silmällä pitäen. Peltoa kiertää vähintään kaksi latua liki toisiaan, jotta seurustelu hiihtäessä olisi vaivatonta. Seurusteluladun alkupäähän on aurattu muutamalle autolle parkkipaikka (Vedentaustantie 26). Ladun pituus on 1,3 kilometriä.

Myös läheinen pururadan hiihtolatu on ajettu hiihtokuntoon. Pururadan hiihtoladun pituus kokonaan kierrettynä on 2,4 kilometriä. Pururadan latu on valaistu.

Hiihtoretken jälkeen maittavaa ruokaa ja juomaa tarjoaa Pub Kylähullu. Eräjärveltä löytyy myös monissa asioissa palvelevat Sale sekä EKY:n kyläputiikki ja infopiste.

Eväshetki kruunaa talvisen retken. Kuva: Jani Taipale

Virallinen Villasukkajuoksun SM-kisareitti

Haluatko sittenkin kokeilla jotakin aivan uutta ja erilaista? Vedä parit villasukat jalkaan ja kokeile kävellen tai juosten, miltä villasukilla liikkuminen lumessa tuntuu – se on todellinen elämys!

Virallinen Villasukkajuoksun SM-kisareitti kulkee Paltanmäellä, Oriveden jäähallin kupeessa. Reitti noin 3 kilometrin mittainen ja kulkee pääosin metsäpoluilla vaihtelevassa maastossa ja erityisen kauniissa maisemissa.

Pääset reitille saapumalla Oriveden jäähallille (Opintie 2) ja nousemalla parkkipaikan laidasta ylös kotiseutumuseolle johtavaa tietä. Oranssit opasteet löytyvät reitin alusta. Reitti on merkitty maastoon punaisilla maalimerkeillä ja kuitunauhoilla. Reitti ylittää hiihtoladun kolmesta kohdasta. Väistäthän hiihtäjiä ja vältä turhaa kulkemista hiihtoladuilla!

Kokeile rohkeasti villasukkailua, se tuo iloa ja hyvinvointia!

Lisätiedot reitistä löydät täältä.

Virallinen villasukkajuoksun SM-kisareitti kulkee komeassa Paltanmäen maastossa. Kuva: Jani Taipale

Talviuinti

Orivedellä on mahdollista kokeilla talviuintia! Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan.

Orivedellä talviuintia voi kokeilla Säynäniemen leirintäalueella, jossa Mämmilän Norpat ry lämmittää talviuintisaunaa seuraavasti:

  • ti klo 16-19
  • to klo 17-20
  • la klo 13-16

Kertamaksut: jäsen 4 e, ei-jäsen 7 e, pelkkä uinti ilman suihkua ja saunaa 1 e, alle 10-vuotiaat lapset 1 e.
Osoite: Säynäniementie 100, 35100 Orivesi

Kuva: Jani Taipale

Lämpimästi tervetuloa kokemaan ihana talvi Suomen Villasukkapääkaupungissa Orivedellä! Lisää vinkkejä elämyksellistä vierailua varten löydät Visit Oriveden verkkosivuilta!

Palaa uutislistaukseen