Tontin varaamisesta talopakettien kilpailutukseen – Maijan perheen rakennusprojekti etenee

Maija perheineen on rakentamassa uutta kotia metsäiselle tontille Orivedellä. Projekti on nyt edennyt talotoimittajien valintaan. Lue rakentajaperheen vinkit ja kokemukset talopakettien kilpailutuksesta! Voit seurata rakennusprojektia kaupungin verkkosivujen blogin kautta sekä projektin omalla Instagram-tilillä @this_is_ourhouse!

Vauvan odottamisella ja talonrakennusprojektilla on yllättävän paljon yhteistä. Vaikka meillä onkin käynnissä ”projekteista” vain jälkimmäinen, voin helposti muistaa sen piinaavalta tuntuneen odottelun raskauksien loppupuolella. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa molemmissa asioissa. Pääsimme hiljattain käymään tuttaviemme kodissa, joka on valmistunut tänä vuonna ja ai että, miten mahan pohjaa kihelmöi se uuden talon tuoksu ja tunnelma! Pääsemmekö omaan uuteen kotiimme jo ensi vuonna…?

> Oma talo haaveissa? Tutustu Oriveden edulliseen ja houkuttelevaan tonttivalikoimaan!

Jo tähänastiset selvityksemme osoittavat, että Orivedeltä löytyy ammattilaiset erittäin moneen rakentamiseen liittymiseen tekemiseen!

Syyskuun alkupuolella laadimme listan talotoimittajista, joilta halusimme pyytää tarjouksen talomme rakentamisesta. Pohdimme pitkään tarjouspyynnön sisältöä ja sitä, haluammeko muutto- vai sisustusvalmiin toimituksen. Sisustusvalmiissa toimituksessa pintojen ja kiintokalusteiden (esim. keittiö ja kodinhoitohuone) hankinta ja asennus ei kuulu talotoimittajalle, vaan rakennuttaja hankkii pintamateriaalit ja kiintokalusteet itse.

Päädyimme kuitenkin pyytämään tarjoukset nimenomaan sisustusvalmiista ratkaisusta, sillä haluamme hyödyntää Oriveden paikallisia toimijoita ja pienyrittäjiä sellaisissa rakennustöissä, joita emme pysty itse tekemään. Esimerkiksi seinien tasoitukset, kylpyhuoneen laatoitukset ja takan asennus ei meiltä itseltä onnistu, joten orivesiläisten ammattilaisten palvelut tulevat varmasti käyttöön, kun siinä vaiheessa ollaan. Jo tähänastiset selvityksemme osoittavat, että Orivedeltä löytyy ammattilaiset erittäin moneen rakentamiseen liittymiseen tekemiseen!

> Haluatko kuulla lisää? Lue muiden paikkakuntalaisten tarinoita Orivedellä asumisesta!

Puolukanvarpuja Maijan tontilla.
Maijan perheen tontilla viihtyvät puolukan ja mustikan varvut. Pian paikalle nousee perheen uusi koti.

Kuusi tarjousta talotoimittajilta

Syyskuun puolivälissä lähetimme kolmeentoista talofirmaan tarjouspyynnöt sisustusvalmiista talotoimituksesta Orivedelle. Odotimme innolla vastauksia, mutta aluksi jouduimme pettymään. Antamaamme määräaikaan eli lokakuun loppuun mennessä tarjouksia on pöydässä kuusi kappaletta. Näistä pari tuli syyskuun puolella ja viimeinen vasta viikkoa ennen lokakuun loppua. Tämä pääsi yllättämään ensikertalaiset täysin!

Onneksi meillä on kuitenkin kuusi tarjousta, joiden joukosta tehdä lopullinen valinta. Siinä onkin riittänyt viime viikkoina hommaa lapsiperhearjen ja töissä käynnin ohella. Erot toimitussisällöissä ovat yllättävän suuria, samoin hintojen erot. Koska meille on tulossa päärakennuksen lisäksi erillinen saunarakennus, on tarjousten läpikäyminen ollut hidasta: toisilla talotoimittajilla on yksi kokonainen tarjous, toisilla saunarakennus omana tarjouksenaan. Tämä hankaloittaa tasapuolista vertailua, mutta tekee siitä myös mielenkiintoista.

Meillä on kolme eri välilehteä tarjousvertailun 112-rivisessä Excel-taulukossa: talon, saunarakennuksen ja kokonaiskustannuksen osuudet. Olemme värikoodanneet liikennevalojen väreillä jokaiselta riviltä ne kolme talotoimittajaa, jotka ovat meistä sen rivin paras, ”varteenotettava” ja epäsopivin vaihtoehto. Tämä auttaa meitä hahmottamaan suurimpia eroja esimerkiksi lämpöeristeiden ja rakenteiden vertailussa eri talotoimittajien välillä.

Onneksi Orivedellä on mahdollista neuvotella rakennusten sijoittelusta tontille.

Merkkipaalu ja metsäistä polkua Maijan perheen tontilla.
Tulevan kodin paikkaa on jo hahmoteltu maastoon.

Rakennusten sijoittelusta voi neuvotella

Rakennusten sijoittelu tontille on vaatinut hieman luovuutta tontin muotojen vuoksi. Onneksi Orivedellä on mahdollista neuvotella rakennusten sijoittelusta tontille, eikä meidän ole pakko rakentaa rakennuksia siten, miten ne on alun perin asemakaavaan piirretty. Kävimme syksyllä rakennustarkastajan kanssa katsomassa tonttia ja neuvottelemassa asioista. Näyttäisi siltä, että saamme rakennukset tontille toivomallamme tavalla siten, että myös saunan terassilta voi katsella kuinka aurinko laskee metsän taakse. En malta odottaa!

Olemme nyt siinä pisteessä, että käymme tarjoukset läpi vastaavan mestarimme kanssa ja valitsemme talotoimittajamme pian. Oma suosikki meillä jo on, mutta haluamme vielä vastaavan mestarin mielipiteen siitä, ettei mitään jää huomioimatta. Pienistäkin puutteista tarjouksessa voi tulla yllättävän isoja kustannuksia, joihin ei olekaan etukäteen osannut ensikertalaisena varautua. Suosittelemme siis lämpimästi palkkaamaan vastaavan mestarin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa talorakennusprojektia, niin hän pääsee auttamaan ammattitaidollansa jo talotoimittajien vertailussa.

Toivottavasti pääsemme pian jo kertomaan mikä talotoimittaja uuden kotimme toimittaa! Jos sinua kiinnostaa lukea taloprojektistamme lisää tarkemmin, voit seurata projektiamme Instagramissa nimimerkin @this_is_ourhouse takana.

Maija

> Luet Oriveden kaupungin Asukastarinoita-blogia. Sarjan muut blogikirjoitukset löydät täältä.

> Tutustu Oriveden kaupungin tonttivalikoimaan ja ota yhteyttä kaavoituspalveluihimme!

> Lue lisää asukkaiden kokemuksia ja tutustu Oriveden kaupungin avaintietoihin!

Palaa uutislistaukseen