Kansalaisopiston opinto-opas

Kansalaisopiston opinto-opas jaetaan kotitalouksiin vuosittain elokuun alussa osana Orivesi harrastaa! -esitettä. Opinto-oppaan 2023-2024 löydät myös tästä (pdf).

Kuhmoisten kurssien opinto-opas kevään 2024 kursseista on noudettavissa erikseen Kuhmoisten jakelupisteistä. Kuhmoisten opinto-oppaan 2023-2024 löydät myös tästä (pdf).

Opinto-oppaan voit noutaa seuraavista paikoista:

ORIVESI

Kaupungintalon aula, Järjestöjen talo, Orivesitalo, Taitokeskus Orivesi, Palvelutalo, liikuntahalli, Oriveden Kampus, Ekyn toimisto Eräjärvellä, Eräjärven Sale, Länkipohjan Sale ja Symppis.

JUUPAJOKI

Kunnanvirasto ja kirjasto.

KUHMOINEN

Kuhmoisten kirjasto, Kuntala ja yhtenäiskoulu.

Ilmoittautuminen kursseille

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2023-2024 kursseille on kesäkursseja lukuunottamatta päättynyt.

Huom! Kurssitarjonta päivittyy jatkuvasti. Kurssit on jaettu pääsääntöisesti syys- ja kevätlukukauteen. Syksylle ja keväälle tulee siis ilmoittautua erikseen. Kursseille voi tulla mukaan myös keväällä, mutta huomioi tällöin, että kurssi on voinut alkaa jo syksyllä ja kurssi jatkuu siitä, mihin se on päättynyt syyslukukaudella. Kurssit laskutetaan syys- ja kevätlukukauden lopussa tai kurssin toteuduttua.

Ilmoittaudu verkossa

Ensisijaisesti kursseille ilmoittaudutaan Opistopalvelut-verkkosivun kautta.

Ilmoittaudu puhelimitse

Jos ilmoittautuminen verkossa ei onnistu, voit ilmoittautua myös puhelimitse ma-pe 9.00-15.00 8.1.2024 klo 9.00 alkaen:

 • Toimistosihteeri Annika Peltola, p. 040 133 9118
 • Musiikin suunnittelijaopettaja Riikka Strandman, p. 040 133 9269
 • Rehtori Annina Ärölä, p. 040 596 3087

Kurssien peruutusehdot

 • Ennakkoilmoittautuminen on sitova. Kurssin voi perua maksutta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkua verkossa, sähköpostitse, puhelimitse tai asioimalla Oskon toimistossa. Kurssia ei voi perua opettajalle tai puhelinvastaajaan.
 • Kurssipaikan peruminen verkossa osoitteessa www.opistopalvelut.fi/orivesi
  Verkossa perumista varten tarvitset seuraavat tiedot: kurssin numero, puhelinnumero tai sähköpostiosoite ja ilmoittautumisen yhteydessä saamasi ilmoittautumistunnus.
 • Peruminen sähköpostitse osko@orivesi.fi
  Viestissä on mainittava opiskelijan nimi, puhelinnumero sekä peruttavan kurssin numero ja nimi. Perumisen ajankohdaksi katsotaan aika, jolloin viesti on saapunut kansalaisopiston sähköpostiin.
 • Peruminen puhelimitse tai Oskon toimistolla Oskon toimiston puh. 040 133 9118. Perumisen voi tehdä myös paikan päällä kansalaisopiston toimistossa Oriveden kaupungintalolla. Toimistomme palvelelee ajanvarausperiaatteella, varmistathan puhelimitse tai sähköpostitse, että olemme paikalla.
 • Mikäli peruutus tulee alle 7 vuorokautta ennen kurssin alkamista, laskutetaan toimistomaksu 12 €.
 • Mikäli opiskelija paikan varattuaan ei tule kurssille, eikä peru varaamaansa paikkaa, laskutetaan kurssimaksu.
 • Kurssin maksamatta jättäminen ei ole peruutus.
 • Kurssimaksua ei palauteta, vaikka opiskelija keskeyttäisi kurssin.
 • Opintoryhmän toimimisen edellytys on, että kullakin opintokerralla on läsnä vähintään 7 opiskelijaa. Poikkeuksena kielten jatkoryhmät, joissa vähimmäismäärä on 6. Opintoryhmä voidaan keskeyttää, jos opintoryhmän koko on jäänyt toistuvasti alimitoitetuksi. Mahdollisista keskeyttämisistä päätetään tapauskohtaisesti.
 • Yksilöopetus: Muista ilmoittaa poissaolostasi kurssin opettajalle ennakkoon. Opettaja ei ole velvollinen korvaamaan opiskelijan itse peruuttamaa tuntia.
 • Mikäli opiskelija on painavasta syystä estynyt osallistumasta yli puoleen opintokerroista, voi opiskelija saada osan kurssimaksusta hyvitettynä. Poikkeuksia kurssimaksuihin voi myöntää rehtori kirjallisen hakemuksen perusteella.
 • Mikäli kurssi joudutaan keskeyttämään opiskelijamäärän vähyyden vuoksi, osa kurssimaksusta voidaan hyvittää. Huom! Jos opiskelija ei ole paikalla ensimmäisellä kerralla ilmoittamatta tai on ilmoittamatta poissa kolme perättäistä kertaa, menettää hän kurssipaikkansa ja varasijalta otetaan kurssilainen tilalle.

Kurssialennukset

Paljousalennus

Kurssialennuksena myönnetään 20 €, jos opiskelijalla on kursseja kolme tai enemmän koko lukuvuoden jatkuvilla kursseilla. Alennus annetaan yhteen kursseista lukuvuoden aikana, kun opiskelija on itse ilmoittanut alennuksesta toimistolle ennen laskutuksen alkua. HUOM! Alennus on henkilökohtainen! Syys- ja kevätlukukausi lasketaan tässä tapauksessa yhdeksi kurssiksi.

Sisaralennus

Sisaralennus 1. lapsi täysi maksu 2. lapsi -5 € 3. lapsi tai enemmän -15€ Alennus koskee samassa taloudessa asuvia alle 18-vuotiaita, jotka osallistuvat koko lukuvuoden kestäville kursseille. Alennukset eivät tule automaattisesti, vaan siitä tulee ilmoittaa toimistoon sähköpostitse ennen kurssin alkua. Alennusta ei voi saada, jos kurssimaksu on jo laskutettu.

Opintoseteli

Opintoseteliavusteiset kurssit ovat merkitty kurssitietoihin tekstillä ”Tämä on opintoseteliavustuksella tuettu kurssi”.

Opintoseteliavustusta ei enää haeta kurssikohtaisesti lomakkeella, vaan alennus on huomioitu suoraan tuetuissa kursseissa.

Vapaaoppilaspaikat

 

  • Voidaan myöntää Oriveden seudun kansalaisopiston taiteen perusopetuksen yksilöopetuksen opintoihin lukuvuodeksi kerrallaan ja sitä voi saada enintään kahden lukuvuoden ajan. Jokaiselle lukuvuodelle haetaan vapaaoppilaspaikkaa erikseen.
  • Lukuvuoden 2023-2024 osalta hakuaika on päättyi 31.8.2023. 
  • Myöntämisen jälkeen kurssimaksu koko lukuvuodelle on 0€.
  • Voi hakea taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Myös perheen koko huomioidaan päätöstä tehtäessä.
  • Jos hakijoita on enemmän kuin vapaaoppilaspaikkoja, niin etusijalla ovat ne opiskelijat, jotka eivät ole aiemmin saaneet vapaaoppilaspaikkaa.
  • Voidaan myöntää enintään 3-4 oppilaalle (3% oppilaista).
  • Päätöksen vapaaoppilaspaikan myöntämisestä tekee rehtori.

Maksukäytäntö ja muuta tärkeää

 • Muistutuslaskusta laskutetaan lainmukainen muistutuskustannus. Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia.
 • Jokaviikkoinen opintoryhmä tai yksilöopetus voi peruuntua kerran lukukauden aikana opettajan sairastumisen vuoksi, eikä sitä korvata opiskelijoille. Jos poissaoloja on enemmän, hankitaan sijainen tai pidetään myöhemmin yksi tai useampi kompensaatiokerta (korvaava kerta voi olla myös eri opetusaikaan). Taiteen perusopetuksen osalta kaikki opettajan poissaolokerrat korvataan.
 • Peruuntumisesta ilmoitetaan opiskelijalle tekstiviestillä tai puhelimitse opiskelijan antamaan puhelinnumeroon.
 • Opiskelijoilla on mahdollisuus yhteen maksuttomaan kokeilukertaan lukuvuoden/kauden kestävillä kursseilla. Mahdollinen kurssiperuutus on tehtävä ehdottomasti kahden seuraavan arkipäivän aikana kansalaisopiston toimistoon, muussa tapauksessa kurssimaksu peritään kokonaisuudessaan.
 • Kurssin hinta ilmoitetaan kunkin kurssin kohdalla. Joillakin kursseilla voi olla kurssimaksun lisäksi materiaali-, laite-, väline-, ym. maksuja. Oppimateriaalin sekä opiskelutarvikkeet opiskelija maksaa ja pääsääntöisesti myös hankkii itse.
 • Kurssit laskutetaan syys- ja kevätlukukauden lopussa tai kurssin toteuduttua.
 • Maksuvälineinä käyvät ePassi, Edenred, Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit (5€), sekä Tyky- ja Tyky+ -kuntosetelit tai Smartum ja Tyky mobiili/onlinepalvelulla. Mobiili/onlinemaksu tulee olla suoritettuna/setelit toimitettuna nimellä varustettuna toimistoon syksyn kurssien osalta 15.11.2023 mennessä ja kevään kurssien osalta 15.4.2024 mennessä. Laskutuksen jälkeen toimitettuja seteleitä tai mobiilimaksuja ym. emme hyväksy. Kurssin peruuntuessa maksun voi siirtää toiselle kurssille, mutta sitä ei voi palauttaa muuhun käyttöön.
 • Työnantajan työntekijälleen myöntämät työsuhde-edut ovat henkilökohtaisia, ja niitä voi käyttää verottajan määrittelemään omaehtoiseen liikunta- ja kulttuuritoimintaan. Jos etuuden käyttää omaan osuuteen pari-, lapsi- tai perhekurssilla, täytyy olla suoraan toimistoon yhteydessä.

Todistukset ja vakuutukset

Säännöllisestä osallistumisesta (3/4) saa pyynnöstä todistuksen toimistosta. Todistuksen toimitusaika on noin viikko. Todistusmaksu on 10 €. Todistusmaksu sisältää postituksen ja laskutuksen. Kansalaisopiston opiskelijoita ei ole erikseen vakuutettu kursseilla. Suosittelemme vakuutuksen ottamista.

Anna palautetta!

Voit antaa palautetta kurssien onnistumisesta, nettisivuistamme ja muista palveluistamme. Otamme myös mielellämme vastaan uusia kurssi-ideoita.

Lähetä palautteesi säköpostitse osoitteeseen osko@orivesi.fi

Ota yhteyttä


Annika Peltola

Toimistosihteeri

040 133 9118

Ota yhteyttä


Riikka Strandman

Musiikin suunnittelijaopettaja

040 133 9269

Ota yhteyttä


Annina Ärölä

Kansalaisopiston rehtori, kulttuurijohtaja

040 5963087