Kansalaisopiston opinto-opas

Kansalaisopiston opinto-opas jaetaan kotitalouksiin vuosittain elokuun alussa osana Orivesi harrastaa! -esitettä. Opinto-oppaan 2022-2023 löydät myös täältä (pdf).

Mikäli esite ei tavoita sinua, voit noutaa sen seuraavista paikoista:

Kaupungintalon aula, Järjestöjen talo, Orivesitalo, Taitokeskus Orivesi, Palvelutalo, liikuntahalli, Oriveden Kampus, Ekyn toimisto Eräjärvellä, Eräjärven Sale, Länkipohjan Sale, Symppis, Juupajoella kunnanvirasto ja kirjasto.

Ilmoittautuminen kursseille

Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 15.8.2022 klo 7.30.

Huom! Kurssit on jaettu pääsääntöisesti syys- ja kevätlukukauteen. Syksylle ja keväälle tulee siis tällöin ilmoittautua erikseen. Kursseille voi tulla mukaan myös keväällä, mutta huomioi tällöin, että kurssi on voinut alkaa jo syksyllä ja kurssi jatkuu siitä, mihin se on päättynyt syyslukukaudella. Kurssit laskutetaan syys- ja kevätlukukauden lopussa.

Ilmoittaudu verkossa

Ensisijaisesti kursseille ilmoittaudutaan Opistopalvelut-verkkosivun kautta.

Ilmoittaudu puhelimitse

Jos netti-ilmoittautuminen ei onnistu, voit ilmoittautua myös puhelimitse ma-pe 8.00-16.00 (15.8. klo 7.30 alkaen):

 • Opistosihteeri Annika Peltola, p. 040 1339 118
 • Musiikin suunnittelijaopettaja Riikka Strandman, p. 040 1339 269
 • Rehtori Pia-Maria Ahonen, p. 040 596 3087

Kurssien peruutusehdot

 • Ennakkoilmoittautuminen on sitova. Kurssin voi perua maksutta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkua soittamalla opistosihteerille toimistoon puh. 040 1339 118, käymällä toimistolla tai sähköpostilla: annika.peltola@orivesi.fi Kurssia ei voi perua opettajalle tai puhelinvastaajaan.
 • Mikäli peruutus tulee alle 7 vuorokautta ennen kurssin alkamista, laskutetaan toimistomaksu 12 €.
 • Mikäli opiskelija paikan varattuaan ei tule kurssille, eikä peru varaamaansa paikkaa, laskutetaan kurssimaksu.
 • Kurssin maksamatta jättäminen ei ole peruutus.
 • Kurssimaksua ei palauteta, vaikka opiskelija keskeyttäisi kurssin.
 • Opintoryhmän toimimisen edellytys on, että kullakin opintokerralla on läsnä vähintään 7 opiskelijaa. Poikkeuksena kielten jatkoryhmät, joissa vähimmäismäärä on 6. Opintoryhmä voidaan keskeyttää, jos opintoryhmän koko on jäänyt toistuvasti alimitoitetuksi. Mahdollisista keskeyttämisistä päätetään tapauskohtaisesti.
 • Yksilöopetus: Muista ilmoittaa poissaolostasi kurssin opettajalle ennakkoon. • Mikäli opiskelija on painavasta syystä estynyt osallistumasta yli puoleen opintokerroista, voi opiskelija saada osan kurssimaksusta hyvitettynä. Poikkeuksia kurssimaksuihin voi myöntää rehtori kirjallisen hakemuksen perusteella.
 • Mikäli kurssi joudutaan keskeyttämään opiskelijamäärän vähyyden vuoksi, osa kurssimaksusta voidaan palauttaa.
 • Huom! Jos opiskelija ei ole paikalla ensimmäisellä kerralla ilmoittamatta tai on ilmoittamatta poissa kolme perättäistä kertaa, menettää hän kurssipaikkansa ja varasijalta otetaan kurssilainen tilalle.

Kurssialennukset

Paljousalennus

Kurssialennuksena myönnetään 20 € jos opiskelijalla on kursseja kolme tai enemmän koko lukuvuoden jatkuvilla kursseilla. Alennus annetaan yhteen kursseista, kun opiskelija on itse ilmoittanut alennuksesta toimistolle. HUOM! Alennus on henkilökohtainen! Syys- ja kevätlukukausi lasketaan tässä tapauksessa yhdeksi kurssiksi.

Sisaralennus

Sisaralennus 1. lapsi täysi maksu 2. lapsi -5 € 3. lapsi tai enemmän -15€ Alennus koskee samassa taloudessa asuvia alle 18 vuotiaita, jotka osallistuvat koko lukuvuoden kestäville kursseille. Alennukset eivät tule automaattisesti, vaan siitä tulee ilmoittaa toimistoon sähköpostitse ennen kurssin alkua. Alennusta ei voi saada, jos kurssimaksu on jo laskutettu.

Opintoseteli

Opintoseteliavusteiset kurssit ovat merkitty kurssitietoihin tekstillä ”Tämä on opintoseteliavustuksella tuettu kurssi”.

Opintoseteliavustusta ei enää haeta kurssikohtaisesti lomakkeella, vaan alennus on huomioitu suoraan tuetuissa kursseissa.

Vapaaoppilaspaikat

 

  • Voidaan myöntää Oriveden seudun kansalaisopiston taiteen perusopetuksen yksilöopetuksen opintoihin lukuvuodeksi kerrallaan ja sitä voi saada enintään kahden lukuvuoden ajan. Jokaiselle lukuvuodelle haetaan vapaaoppilaspaikkaa erikseen.
  • Haetaan lukuvuoden 2022-2023 osalta 31.8.2022 mennessä vapaamuotoisella sähköpostihakemuksella perusteluineen rehtorille: pia-maria.ahonen@orivesi.fi.
  • Myöntämisen jälkeen kurssimaksu koko lukuvuodelle on 0€.
  • Voi hakea taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Myös perheen koko huomioidaan päätöstä tehtäessä.
  • Jos hakijoita on enemmän kuin vapaaoppilaspaikkoja, niin etusijalla ovat ne opiskelijat, jotka eivät ole aiemmin saaneet vapaaoppilaspaikkaa.
  • Voidaan myöntää enintään 3-4 oppilaalle (3% oppilaista).
  • Päätöksen vapaaoppilaspaikan myöntämisestä tekee rehtori.

Maksukäytännöt ja muuta tärkeää

 • Muistutuslaskusta laskutetaan lainmukainen muistutuskustannus. Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia.
 • Jokaviikkoinen opintoryhmä tai yksilöopetus voi peruuntua kerran lukukauden aikana opettajan sairastumisen vuoksi, eikä sitä korvata opiskelijoille. Jos poissaoloja on enemmän, hankitaan sijainen tai pidetään myöhemmin yksi tai useampi kompensaatiokerta (korvaava kerta voi olla myös eri opetusaikaan).
 • Peruuntumisesta ilmoitetaan opiskelijalle tekstiviestillä tai puhelimitse opiskelijan antamaan puhelinnumeroon.
 • Opiskelijoilla on mahdollisuus yhteen maksuttomaan kokeilukertaan lukuvuoden/kauden kestävillä kursseilla. Mahdollinen kurssiperuutus on tehtävä ehdottomasti kahden seuraavan arkipäivän aikana kansalaisopiston toimistoon, muussa tapauksessa kurssimaksu peritään kokonaisuudessaan.
 • Kurssin hinta ilmoitetaan kunkin kurssin kohdalla. Joillakin kursseilla voi olla kurssimaksun lisäksi materiaali-, laite-, väline-, ym. maksuja. Oppimateriaalin sekä opiskelutarvikkeet opiskelija maksaa ja pääsääntöisesti myös hankkii itse.
 • Kurssit laskutetaan syksyn osalta marras-joulukuussa ja kevään osalta huhti-toukokuussa tai kurssin toteuduttua.
 • Kurssimaksun voi maksaa ePassin, Smartumin, Edenredin ja Tykyn mobiilimaksulla ja liikunta, -kulttuuri- sekä virikeseteleillä. Maksu suoritetaan ennen laskun saamista. Seteleistä ei anneta vaihtorahaa.

Todistukset ja vakuutukset

Säännöllisestä osallistumisesta (3/4) saa pyynnöstä todistuksen toimistosta. Todistuksen toimitusaika on noin viikko. Todistusmaksu on 10 €. Todistusmaksu sisältää postituksen ja laskutuksen. Kansalaisopiston opiskelijoita ei ole erikseen vakuutettu kursseilla. Suosittelemme vakuutuksen ottamista.

Anna palautetta!

Voit antaa palautetta kurssien onnistumisesta, nettisivuistamme ja muista palveluistamme. Otamme myös mielellämme vastaan uusia kurssi-ideoita.


Lähetä palautteesi säköpostitse osoitteeseen osko@orivesi.fi

Ota yhteyttä


Pia-Maria Ahonen

Kulttuurijohtaja, kansalaisopiston rehtori

040 596 3087

Ota yhteyttä


Annika Peltola

Toimistosihteeri

040 1339118

Ota yhteyttä


Riikka Strandman

Musiikin suunnittelijaopettaja

040 133 9269