Uudistuva Kopsamo–Purnu – Melontareitti, johon ihastut jo kotisohvalla

Kopsamo–Purnun melontareitti Orivedellä on saanut uuden reittiosuuden. Jo ennestään vaihtelevalle reitille on tullut uutuutena hienoja saarikohteita. Kapeat jokiosuudet ja pienten järvien ketju ovat täydentyneet avarammalla Längelmäveden järviosuudella. Pirkanmaan kauneimpien maalaismaisemien halki kulkevasta melontareitistä voi nyt nauttia missä vain elämyksellisen 360-videon avulla.

Tämä on 360-tekniikalla kuvattu video. Hiirtä liikuttamalla voit katsella maisemia sivuilta, edestä ja takaa, ylhäältä ja alhaalta. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää virtuaalilaseja, niiden avulla pääset sukeltamaan vielä paremmin tunnelmaan! Video: Rakka Creative Oy

Melojan unelma

Lehmät, lampaat ja hevoset laiduntavat aivan veden rajassa rantaniityllä. Haikara lehahtaa kosteikosta lentoon. Jylhä kalliorinteinen järvi muuttuu kapeaksi joeksi ja koskeksi, jonka kuohuja meloja voi nousta ihailemaan sillalta käsin.

Kokonaisuudessaan 32 kilometriä pitkä Kopsamo–Purnun melontareitti tarjoaa melojalle aitoa suomalaista maisemaidylliä.

Tämä on kokemukseni mukaan yksi Pirkanmaan parhaita melontareittejä, ellei jopa paras.

Kopsamo–Purnu on melojan unelma, paratiisi. Reitillä maisemat vaihtelevat kiinnostavasti. Meloja saa kokea todellista rauhaa, kun reitti on pääosin tuulilta suojassa ja hyvin merkitty.

– Tämä on kokemukseni mukaan yksi Pirkanmaan parhaita melontareittejä, ellei jopa paras, melontaharrastaja Antti Haikka ylistää.

Melontareitillä on pääosin helppoja osuuksia. Reitillä on sopivin välein rantautumispaikkoja, joissa on laavu, nuotiopaikka ja wc, ja jotka on merkitty näkyvästi keltaisilla merkeillä.

Putaankoski ja Leppähampaankoski kierretään maitse, ja kajakin ja kanootin kantomatkat ovat lyhyet. Kopsamo–Purnu sopii myös retkisuppailijoille mainiosti.

> Tutustu täällä idylliseen melontareittiin Juupajoen Kopsamolta Oriveden Purnuun ja Pitkäjärvelle!

Kopsamo-Purnun melontareitti tarjoaa upeita elämyksiä myös retkisuppailijalle.
Kuva: Sini Salomaa

Reitin huippuja ovat Kokkilansalmen laiduntavat eläimet, Pusuvuoren laavu, Aurikkolahden näköalapaikka ja kosket.

– Reitti sopii myös lasten kanssa melottavaksi, kunhan varaa aikaa, tarpeeksi juomista ja hyvät eväät. Siltojen alta melominen on hauskaa aikuisistakin. Reitillä kyllä riittää ihmeteltävää, luonto yllättää aina. Itselleni reitin huippuja ovat Kokkilansalmen laiduntavat eläimet, Pusuvuoren laavu, Aurikkolahden näköalapaikka ja kosket. Ja reitin uuden osuuden saaret uusine rantautumispaikkoineen antavat reitille vielä kivan lisän, Antti kertoo.

> Lataa täältä Kopsamo-Purnun melontareitin kartta (pdf)!

Kopsamo-Purnu melontareitillä voi tavata lehmiä.
Reitin varrella voi myös tavata rantavedessä kahlaavia lehmiä. Kuva: Irene Suhonen

Uusi reittiosuus vie saarten syliin

Meloja voi Längelmävedelle tullessaan päättää retkensä perinteisesti Purnuun tai jatkaa uutta reittiosuutta itään, Kamaranniemen ympäri. Reitin uusi osuus Kaivannanjoelta Pitkäjärven Kylänlahteen on lähes yhdeksän kilometriä pitkä.

Ensimmäinen rantautumispaikka neljän kilometrin melonnan jälkeen on idyllinen Piikainluodon saari, joka on hyvä paikka auringonlaskun katseluun. Saaressa on laavu ja wc.

> Lataa täältä Kopsamo-Purnun melontareitin kartta (pdf)!

Piikainluodon saari tarjoaa rauhallisen taukopaikan vesillä liikkujalle. Kuva: Antti Haikka

Viuhkonselän ylityksen jälkeen noin kahden ja puolen kilometrin jälkeen rantaudutaan Lehtisensaariin, jossa on myös laavu ja wc. Melontareitin viimeinen osuus vie Kylänlahden uimarannalle, jossa on mukava melonnan jälkeen pulahtaa uimaan.

Uudelle reittiosuudelle lähtevällä on hyvä olla jonkin verran melontakokemusta. Reitti kulkee Längelmävedellä rannan tuntumassa, mutta isolla järvellä etelän- ja idänpuoleinen tuuli voi tehdä melonnasta haastavaa verrattuna muihin reitinosuuksiin.

Uusi reittiosuus on melottavissa kätevästi myös erikseen, kun vie kajakin tai kanootin lähtöpaikkaan Kaivannanjoen rantautumispaikalle ja auton valmiiksi odottamaan Kylänlahden uimarannalle. Kävelymatkaksi tulee 1,1 kilometriä, ja auto on valmiina saapumispaikassa.

Melontareitti on nyt kaikkien saavutettavissa videon välityksellä.

> Lataa täältä Kopsamo-Purnu melontareitin kartta (pdf)!

Kopsamo-Purnu melontareittiin voi kätevästi tutustua 360-valokuvien ja 360-videon avulla. Kuva: Antti Haikka

Virtuaalinen melontaretki


Jokainen voi kokea melontaretken ja Kopsamo–Purnu-reitin upean luonnon nyt myös kotisohvalta käsin 360-videon avulla. Reitin vaihtelevat maisemat tulevat videossa hienosti ja laajasti näkyviin. Jos katseluun voi käyttää virtuaalilaseja, siitä tulee vieläkin kokonaisvaltaisempaa.

– 360-video tarjoaa mahtavan mahdollisuuden tutustua reittiin ennakolta. Voi suunnitella retkeä ja samalla fiilistellä maisemia. Ja esimerkiksi liikuntarajoitteiset ihmiset pääsevät virtuaalisesti mukaan melontaretkelle kokemaan reitin kohokohtia, Antti kertoo.

Melonnan tasainen rytmi videolla rauhoittaa, ja videon äänimaailma veden solinoineen ja lintujen lauluineen on kiireetön ja rentouttava.

– Melontareitti ja -retki on nyt kaikkien saavutettavissa videon välityksellä. Toivottavasti palvelukodeissa, päiväkodeissa ja muuallakin innostutaan katsomaan videota, joka avulla päästään keskelle pirkanmaalaista luontoa, hienoja vesiympäristöjä ja saadaan nauttia luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta – virtuaalisesti, Oriveden retkeilykoordinaattori Hannele Moilanen iloitsee.

Teksti: Päivi Pälvimäki

> Löydät verkkosivuiltamme kaikkien lähtö-, rantautumis- ja taukopaikkojen 360-kuvat, joita tarkastelemalla sinun on helppo suunnitella melontaretkesi jo etukäteen. Tutustu Kopsamo-Purnu -melontareittiin täällä!

> Orivedellä melontaretkiä järjestävät ja melontavarusteita vuokraavat mm. Elämys Myllylä ja Längelmäveden Venematkat.

Palaa uutislistaukseen