Uusi Längelmä-reitti vie polkijat kulttuurin ja kauniiden maisemien äärelle

Orivedellä yhdistyy kauneus ja käytännöllisyys. Pyöräilijälle se tarkoittaa upeita maisemia ja monipuolisia palveluja. Lukuisat järvet ja vehreät metsät luovat täydellisen ympäristön niin kuntoilijoille kuin sunnuntaipyöräilijöille.

Järvien reitit -palvelu kokoaa yhteen Pirkanmaan parhaita pyöräilyväyliä, joista uusin tulokas, Längelmä-reitti, mutkittelee Oriveden ja Kangasalan välillä.

Pirkanmaalaisia maaseutumaisemia parhaimmillaan tarjoavalla reitillä voi yhdistää liikunnan ilon kulttuurikohteissa vierailuun. Matkan varrella on myös mahdollisuuksia nauttia aterioista ja kahvihetkistä sekä yöpyä mukavasti.

Orivedellä reitin varrelta löytyviä kulttuuri- ja taidekohteita on useita, kuten Taidekeskus Purnu, Rönnin lava, Kirkonkukot-teos ja Wihasjärvi 1906.

Taiteilija Aimo Tukiaisen kesäpaikkana toimineella tilalla, nykyisessä Taidekeskus Purnussa, vierailija saa annoksen nykytaidetta. Myös Tukiaisen kirkonrakentajien muistoksi luoma Kirkonkukot-teos on nähtävillä vaikka suoraan pyörän selästä Eräjärven kauniin kirkon ohi ajettaessa.

Lataa Längelmä-reitin kartta täältä (pdf)!

Taidekeskus Purnussa on korkealaatuinen nykytaiteen kesänäyttely sekä pysyvä näyttely Aimo Tukiaisen veistoksista. Purnussa pääsee myös savusaunaan, uimaan ja luhtikahvioon. Kuva: Jenni Koponen

Rönnin lava <3 pyöräilijät

Eräjärven tietä polkiessa eteen tulee Rönnin lava, joka on nimestään huolimatta paljon muutakin kuin tanssilava.

– Haluamme ylläpitää tanssilavakulttuuria, mutta vuosien varrella on tullut mukaan myös paljon muita tapahtumia, sanoo Rönnin ravintolapäällikkö Ulpu Aho.

Rönnin alueella voi osallistua vaikkapa hyvinvointitapahtumiin, rock- ja pop-keikoille, tanssikursseille ja kesäteatteriin tai kokeilla vesiurheiluvälineitä.

Pyöräilijöitä ilahduttaa erityisesti monipuolinen ruokatarjonta; ravintolasta löytyy kahvilapalvelut, grilli ja à la carte.

Pyöräilijät polkevat pitkänkin matkan takaa, koska reitti on kaunis ja syömään on helppo pysähtyä.

Ihmisten kiinnostus ympäristöasioihin näkyy koko ajan kasvavana pyöräilijöiden määränä.

– Myös hyvinvoinnin ja liikunnan arvostus kertoo paljon tästä ajasta, Aho toteaa.

Rönnissä kuunnellaan ihmisten toiveita ja asiakaspalveluun panostetaan. Suunnitteilla on, että ravintolan seinää koristaisi kesällä Welcome Cyclist -tunnus. Se kertoo pyöräilijöille sopivista palveluista, kuten gps-laitteen latausmahdollisuudesta ja lainattavissa olevasta pumpusta.

Rönni tunnetaan myös Pirkanmaan ulkopuolella, ja kävijöitä tulee kauempaakin.

– Pyöräilijät saattavat polkea pitkänkin matkan takaa, koska reitti on kaunis ja syömään on helppo pysähtyä.

Polkupyöräilyn kiinnostaessa yhä useampia, tietynlainen ympyrä sulkeutuu.

– 1960- ja 70-luvulla on paljon tullut asiakkaita pyörillä tanssilavalle. Pyöräilijät ovat aina olleet Rönnille tärkeitä.

Lataa Längelmä-reitin kartta täältä (pdf)!

Burger-annos Rönnin ravintolassa terassin pöydällä.
Tankkauksen tarve? Rönnin ravintolasta saat raikkaat salaatit, hampurilaisannokset, grilliruokaa, lounasta, kahvia ja virvokkeita. Kuva: Rönnin lava

Idyllistä yöpymistä Wihasjärvi 1906:ssa

Jos pyöräillessä alkaa kaivata yöpymispaikkaa, reitiltä kannattaa poiketa läheiselle Vihasjärven kansakoululle. Koululla toimivassa Wihasjärvi 1906:ssa on viehättävän majapaikan lisäksi kahvila, jossa voi nauttia tuoreita, paikan päällä leivottuja herkkuja tai oman puutarhan aineksista valmistettuja mehuja.

Pyöräilyssä rasittuneita lihaksia pääsee rentouttamaan vanhan pihasaunan löylyihin. Koulurakennusta ja sen ympäristöä on saneerattu perinteitä kunnioittaen. Historia huokuu jokaisesta hirrestä ja maaseutumiljööstä.

Wihasjärvi 1906:n majoitukseen mahtuu isompikin pyöräilijäporukka. Koulurakennuksen entisessä opettajan asunnossa on nykyaikaisesti varusteltu huoneisto.

Lisää seikkailua kaipaaville puutarhasta löytyy myös kolme komeaa hirsiaittaa, joista kaksi on majoituskäytössä. Niissäkin on aikoinaan koulun opettajat nukkuneet kesäöitään.

Kahvilan taideteokset, kauniit konvehdit ja kakut, ovat näkemisen ja erityisesti maistamisen arvoisia.

Maaseudun rauhassa nukutun yön jälkeen pääsee nauttimaan keittiömestarin valmistaman aamiaisen kaunista peltomaisemaa katsellen.

– Pyöräilijöitä kiinnostaa meillä majoitus- ja kahvilapalveluiden lisäksi koko kulttuuria huokuva ympäristö. Tämä on kokonaisuutena nähtävyys, sanoo Aija Viitaniemi, Wihasjärvi 1906:n yrittäjä.

Kahvilan taideteokset, kauniit konvehdit ja kakut, ovat näkemisen ja erityisesti maistamisen arvoisia. Muutakin silmänruokaa kansakoulun tiloista löytyy; kesän aikana on kaksi taidenäyttelyä. Myös paikallisia kivikoruja on näytillä Eräjärven kivimuseosta, joka sekin sijaitsee Längelmä-reitin varrella.

Viitaniemi antaa hyvän vinkin myös luonnosta kiinnostuneille matkailijoille:

– Kannattaa ehdottomasti tutustua Vihasjärven ympäristöön. Läheltä löytyy metsiä, järviä, peltoja ja suo, joissa kasvisto ja eläimistö ovat monipuolisia. Täältä löytyy rauhaa ja idylliä hyvien yhteyksien varrella.

Lataa Längelmä-reitin kartta täältä (pdf)!

Idyllinen Wihasjärvi 1906 tarjoaa majoitusta, taidetta, tapahtumia, herkkuja ja monenlaista muuta. Kuva: Wihasjärvi 1906

Lisätietoa Längelmä-reitistä:

Reitin varrella sijaitsevia matkailukohteita:


Teksti: Tiia Vattulainen

Palaa uutislistaukseen