Orivedeltä maajoukkueeseen ja kansainvälisille kentille – ”Lentopalloilevalle perheelle ei löydy parempaa paikkaa”

Orivedeltä lähtöisin oleva lentopalloilija Miika Haapaniemi on saavuttanut jo 19-vuotiaana paikan Suomen miesten maajoukkueesta. Pikkusisko Milla Haapaniemi, 16, debytoi tällä kaudella Mestaruusliigassa kotiseura Oriveden Ponnistuksen riveissä ja oli syksyllä U18-maajoukkueen EM-karsinnoissa. Orivesi on tarjonnut hyvät puitteet lahjakkaiden urheilijoiden uran alkuvaiheisiin.

Pyysimme koko Haapaniemen perheen haastatteluun kertomaan, mikä on sisarusten menestyksen salaisuus ja millaista Orivedellä on asua ja harrastaa.

Perheen äidillä Miia Haapaniemellä on itsellään vahva lentopallotausta. Hän on asunut ensimmäisen kerran Orivedellä 90-luvulla, jolloin hän pelasi OrPo:ssa.

Orivedellä asuminen on tuntunut tosi hyvältä. Lentopalloilevalle perheelle ei löydy parempaa paikkaa kuin Orivesi.

Haapaniemen perhe päätyi Orivedelle vuonna 2010, kun he alkoivat rakentaa taloa Pappilankankaalle. Oma koti valmistui seuraavana vuonna. Milla oli tuolloin alle kolmevuotias ja Miika 5-vuotias. Ajatuksena oli muuttaa lähemmäs vanhempien työpaikkoja Hallissa ja Kangasalla. Vaa’assa painoivat myös edulliset tonttihinnat, jouhea rakennusvalvonta sekä kätevä junayhteys Tampereen keskustaan.

– Orivedellä asuminen on tuntunut tosi hyvältä. Lentopalloilevalle perheelle ei löydy parempaa paikkaa kuin Orivesi, koko perhe toteaa.

Orivesi on Haapaniemien mielestä sopivan kokoinen paikka, jossa on kaikki tarvittavat palvelut saatavilla ja harrastuspaikat tosi lähekkäin toisiaan.

– Oriveden luonnosta on tullut viime vuosina entistäkin tärkeämpi, isä Mikko Haapaniemi mainitsee.

> Oma rakennusprojekti haaveissa? Tutustu Oriveden edulliseen ja monipuoliseen tonttivalikoimaan!

Kuntoportaat Paltanmäen maastossa dronella kuvattuna.
Haapaniemen perhe kehuu Oriveden luontoa ja harrastuspaikkoja. Kuvassa on Paltanmäen kuntoiluportaat. Kuva: Pauli Noronen

Parhaimmillaan kolme lajia kerrallaan

Orivedellä on kokoonsa nähden erittäin monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

– Harrastin lapsena parhaimmillaan kolmea lajia kerrallaan ja hyvin toimi, kertoo Miika, jonka lajivalikoimaan kuuluivat lentopallon ohella jalkapallo ja salibandy.

Millan vei lentopallo jo hyvin nuorena mennessään.

Täällä on tosi hyvät ladut ja ulkokuntoiluvälineet, frisbeegolfrata ja kuntoportaat.

Myös perheen vanhemmat kehuvat Oriveden harrastusvaihtoehtoja.

– Täällä on tosi hyvät ladut ja ulkokuntoiluvälineet, frisbeegolfrata ja kuntoportaat, Miia sanoo.

Mikon mieleen ovat erityisesti maastopyöräily ja metsäpolut.

– En ollut hiihtänyt ala-asteen jälkeen, kunnes täällä Orivedellä innostuin uudelleen, nauraa Mikko.

> Mitä kaikkea Orivedellä voikaan harrastaa? Oriveden harrastusmahdollisuuksin tyytyväinen Hämäläisen perhe kertoo!

Pelitilanne Hurrikaani-Hurmos-liigaottelussa.
Miika Haapaniemi pelaa tällä kaudella Hurrikaani-Loimaassa. Kuva: Tmi Juuso Riponiemi

Hieno yhteisö ja laadukas valmennus

Miika on tässä haastattelussa mukana WhatsApp-videopuhelun kautta. Hänellä on kuluvan kauden loppuun asti sopimus Mestaruusliigaa pelaavassa Hurrikaani-Loimaassa, ja hän on muuttanut Loimaalle asumaan.

– Orivedelle on aina turvallista tulla käymään. Siitä tulee hyvä fiilis ja näkee kavereita, Miika kuvailee.

Hänen lentopallouransa lähti liikkeelle Oriveden Ponnistuksen junioritoiminnasta.

– OrPo:sta kaikki alkoi. Ilman tuota harrastusmahdollisuutta en olisi ikinä alkanut pelata lentopalloa, Miika toteaa.

OrPo:ssa saa laadukasta valmennusta pienestä pitäen, ja nytkin junioreilla on tosi hyvät valmentajat.

Isä Mikko kertoo, että perhe onkin monesti miettinyt, että jos he olisivat muuttaneet jonnekin muualle, ei lentopallo kenties olisi tullut osaksi heidän elämäänsä.

Onneksi kävi niin onnellisesti, että Orivesi ja OrPo saivat innostuneen ja sitoutuneen Haapaniemen perheen osaksi yhteisöään.

Äiti Miia oli alusta lähtien Miikan juniorijoukkueen valmentajana. Joukkueen pojat olivat aloittaessaan eskareita ja ekaluokkalaisia. Miia valmensi heitä vuoteen 2014 saakka. Sen jälkeen Miia oli mukana Millan joukkueen valmennuksessa viime vuoteen asti.

– OrPo:ssa on huippuja tyyppejä ja valmentajia. Olipa laji mikä tahansa, niin on tärkeää, että lapset liikkuvat, Miia sanoo.

Lentopallo on hieno yhteisö.

Hän toteaa, että OrPo:ssa saa laadukasta valmennusta pienestä pitäen, ja nytkin junioreilla on tosi hyvät valmentajat. Orivedelle on jäänyt paljon liigapelaajia ja heidän perheitään asumaan. Monet heistä ovat aktiivisesti mukana valmennuksessa, jolloin seuratoiminnassa on hyvä jatkuvuus.

Haapaniemen perheen isällä Mikolla ei ole lentopallotaustaa, mutta hän on täysillä mukana lentopallon ympärillä pyörivässä perheen elämäntavassa.

– Lentopallo on hieno yhteisö, Mikko sanoo.

> Kiinnostaako lentopallo, yleisurheilu, hiihto, suunnistus tai voimistelu? Tutustu täällä Oriveden Ponnistuksen harrastustarjontaan!

Haapaniemen perhe yhteiskuvassa Oriveden liikuntahallilla, Millalla ja Miikalla on lentopallot sylissään, taustalla OrPo:n treenit käynnissä.
Oriveden liikuntahalli on tullut Haapaniemen perheelle hyvin tutuksi. Kuvassa takana Miia ja Mikko Haapaniemi, edessä Miika ja Milla Haapaniemi. Kuva: Sami Raiskio

Tavoitteena: ammattilaisuus

Lentopalloilevan perheen nuoret ovat nuoresta iästään huolimatta ponnistaneet jo varsin pitkälle urheilu-urallaan. Mikä on Haapaniemen sisarusten menestyksen resepti?

– Kyllä se on lapsen oma halu ja intohimo, vanhemmat toteavat. Lasten harrastusintoa piti nuorempana jopa hiukan toppuutella.

Orivedellä oli hyvä porukka, jonka kanssa oli hauska treenata.

– Miika sanoi jo pienenä, että hänestä tulee ammattiurheilija, Miia kertoo.

Mitkä ovat 19-vuotiaan Miikan tavoitteet?

– Tulla ammattilaiseksi, niin hyväksi kuin voi olla, ja päästä ulkomaille pelaamaan, Miika sanoo.

OrPo:ssa Miika sai hyvät lähtökohdat urheilu-uralle.

– Orivedellä oli hyvä porukka, jonka kanssa oli hauska treenata. Kehityttiin hyvin, ja sitten oli vielä hauskempaa, kun pärjättiin. Pitää olla omaa motivaatiota ja halua pärjätä ja voittaa.

Miika pelasi OrPo:ssa C-poikiin saakka ja siirtyi yhdeksännestä luokasta lähtien Kuortaneelle opiskelemaan ja pelaamaan. Kuortaneen kautta Miika pääsi mukaan leirityksiin ja maajoukkueura lähti liikkeelle. Keskipelaaja Miika on noussut miesten maajoukkueen aloitusseitsikkoon. Hän on koko joukkueen nuorin pelaaja.

Tällä hetkellä Miika tavoittelee lentopallouran ohella ylioppilastutkinnon viimeistelyä ja valkolakkia Kuortaneen lukiosta.

Ottelutilanne Suomen miesten maajoukkueen Suomi-Slovakia-pelissä
Miika Haapaniemi (keskellä) on ponnistanut Orivedeltä miesten maajoukkueeseen. EM-kisat 2023 pelattiin elo-syyskuussa. Kuva: Suomen Lentopallo

Oriveden lukion lentopallolinjalta suoraan liigaan

Milla taas päätti jäädä kotipaikkakunnan lukioon, jossa on Suomen huippua oleva lentopallolinja. Hän aloitti lukio-opinnot tänä syksynä.

– En halunnut vielä muuttaa pois Orivedeltä. On mukavaa ja turvallista, kun tuntee paikat ja ihmiset, Milla sanoo.

Oriveden lukiossa innostavat myös poikkeuksellisen hyvät kansainvälistymismahdollisuudet.

Orivesi tarjoaakin hyvät mahdollisuudet edetä lentopallouralla. Milla on viihtynyt hyvin Oriveden lukion lentopallolinjalla, jossa aamutreenit ja opiskelu yhdistyvät helposti ja harjoittelun saa sujuvasti sisällytettyä koulupäivään. Milla pääsi saman tien liigajoukkueeseen.

– On hienoa, että OrPo:ssa halutaan panostaa nuoriin ja omiin pelaajiin.

Lukiosta on kaikkiaan viisi opiskelijaa OrPo:n liigajoukkueessa ja aloitusseitsikossa kaksi, joista keskipelaaja Milla on toinen.

Oriveden lukiossa Millaa innostavat myös poikkeuksellisen hyvät kansainvälistymismahdollisuudet. Opintojen aikana pääsee matkustamaan ulkomaille, tapaamaan uusia ihmisiä ja tekemään opintomatkoja. Lentopallolinjalaiset olivat tänä syksynä Virossa treenaamassa paikallisten pelaajien kanssa.

– Intohimosta tätä tehdään. Olen saanut uusia kavereita OrPo:sta ja leireiltä, treenannut itseäni vanhempien pelaajien kanssa ja saanut hienoja kokemuksia, Milla kertoo.

Tavoitteena on päästä pelaamaan naisten maajoukkueeseen ja ulkomaille.

Millan lentopalloura onkin jo hyvässä vauhdissa, sillä hänet valittiin tänä syksynä lentopallon U18-tyttöjen maajoukkueeseen EM-karsintoihin. Aiemmin Milla on jo ollut mukana U17-maajoukkueessa. U18-maajoukkue matkaa kesällä 2024 EM-lopputurnauksiin Kyprokselle ja Kreikkaan. Kesän kisajoukkueen kokoonpano ei ole vielä tiedossa.

– Tavoitteena on päästä pelaamaan naisten maajoukkueeseen ja ulkomaille, Milla sanoo. Ammattiurheilijan ura on hänelle yksi vaihtoehto. Myös muut urheiluun liittyvät ammatit, kuten fysioterapeutti ja hieroja, kiinnostaisivat häntä.

> Millaista on opiskella Oriveden lukiossa? Tutustu täältä tarkemmin lukiomme aktiiviseen ja kotoisaan yhteisöön!

Ottelukuva OrPo-Puijo-pelistä.
Milla Haapaniemi opiskelee ensimmäistä vuotta Oriveden lukion lentopallolinjalla ja on yksi OrPo:n liigajoukkueen nuorista lupauksista. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Urheilu herättää suuria tunteita

Urheilu-uran tavoittelu vaatii paljon sinnikästä työtä. Miika kertoo, että Hurrikaani-Loimaan pelaajilla on viikossa seitsemät treenit. Viikonloppuisin ei ole harjoituksia, mutta yleensä peli tai kaksi. Millalla taas on OrPo:ssa treenit joka ilta, myös viikonloppuisin yhdet, jos ei ole peliä. Lisäksi viikon aikana on kahdet punttitreenit.

Sisarukset toteavat, että lukion ohella ei paljon muuta ehdi tehdä. Molemmilla on tälle kaudelle toive, että oma joukkue pärjäisi Mestaruusliigassa ja että itse kehittyisi pelaajana.

Me vanhemmat haluamme kuitenkin pysyä Orivedellä, vaikka lapset muuttaisivat muualle.

Miia muistelee, että junioriaikoina lapsilla pääsi helposti itku, jos ottelussa tuli häviö. Kuinka asia on tänä päivänä?

– Edelleen pääsee itku, jos tulee häviö. Urheilu herättää suuria tunteita, sanoo Milla ja nauraa.

Tässä vaiheessa haastattelua olemme jo hyvin vaikuttuneita siitä, kuinka määrätietoisia ja tavoitteellisesti treenaavia nuoria Orivedellä on kasvanut. Uskomme, että kumpikin sisarus pääsee vielä pitkälle lentopallon parissa.

– Me vanhemmat haluamme kuitenkin pysyä Orivedellä, vaikka lapset muuttaisivat muualle, sanovat Miia ja Mikko. – Meillä on täällä hyvä olla.

> Haaveiletko sinäkin oivallisesta olotilasta Orivedellä? Täältä löydät asukkaidemme kertomia lukemattomia syitä innostua Orivedestä!

Pelitilanne tyttöjen U18-maajoukkueen EM-karsinnoista.
Milla oli syksyllä 2023 mukana tyttöjen U18-maajoukkueen EM-karsinnoissa Tanskassa. Joukkue taisteli tiensä EM-finaalipeleihin, jotka pelataan kesällä 2024 Kyproksella ja Kreikassa. Kuva: Suomen Lentopallo

Asumaan Orivedelle?

Lisää asukkaiden kokemuksia löydät täältä:

Palaa uutislistaukseen