Orivesi lähestyy retkeilyä innovatiivisesti – Eräpyhän minipyhiinvaellus ja virtuaalinen melonta Kopsamo–Purnulla tuovat luontoelämyksiä myös liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille

Luonnossa liikkuminen lisää tutkitusti hyvinvointia, mutta kaikki ihmiset eivät pääse luontoon. Tuodaan siis luontoelämykset ihmisten luo, Oriveden kaupungilla tuumittiin.

Kaupunki käynnisti viime vuonna hankkeen, jossa on tarkoitus kehittää retkeilymatkailun digitaalisia palvelukonsepteja.

– Tämä on tällaista hankekieltä, nauraa Oriveden kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen. – Tavoitteena on hyödyntää retkeilyssä uusinta teknologiaa uusilla tavoilla. Haluamme palvella Orivedelle saapuvia luontomatkailijoita entistä paremmin ja tarjota luontoelämyksiä myös sellaisille henkilöille, jotka eivät itse pääse retkeilemään.

Minipyhiinvaellus on matka Eräpyhän mystiseen menneisyyteen

Oriveden kaupunki avasi torstaina 25.5. Eräpyhän minipyhiinvaellus -nimeä kantavan luontoelämyksen. Eräpyhän alueeseen, joka on yksi Suomen sadasta luontohelmestä, liittyy paljon perimätietoa, uskomuksia ja tarinoita. Minipyhiinvaelluksella uppoudutaan näihin tarinoihin, muun muassa hukkuneen piikatytön kohtaloon ja emännän aarrelöytöön.

Eräpyhän minipyhiinvaelluksen on suunnitellut orivesiläinen teatterintekijä Outi Söderholm ja sen on Söderholmin kanssa toteuttanut orivesiläinen Torpedo tuotanto.

Minipyhiinvaelluksen voi kokea Tarinasoitin-palvelun kautta vaeltamalla samalla Eräpyhän reitillä tai missä vain paikassa, jossa voi rauhoittua puhelimen ja kuulokkeiden kanssa kuuntelemaan ääninauhaa.

– Minipyhiinvaellus on maksuton, ja se soveltuukin hyvin esimerkiksi työhyvinvointipäivän ohjelmaksi. Audiotarinan ja valokuvien avulla pyhiinvaellus ja luontokokemus on saavutettava myös ikäihmisille ja liikuntaesteisille, Irene Suhonen kertoo.

Kanootti lähellä Leppähampaankosken rantautumispaikkaa, taustalla vanha rakennus ja edessä silta.
Kopsamo-Purnun melontareitti vie halki kauneimpien pirkanmaalaisten maalaismaisemien. Kuva: Jenni Koponen

360-video vie vaikkapa ikäihmiset melontaretkelle

Pirkanmaan kauneimpien maalaismaisemien halki kulkevasta Kopsamo–Purnun melontareitistä voi nyt nauttia elämyksellisen 360-videon avulla.

Reitin vaihtelevat maisemat tulevat videossa hienosti ja laajasti näkyviin. Virtuaalilaseilla elämys on vieläkin autenttisempi.

– Melontaretki on nyt kaikkien saavutettavissa videon välityksellä. Toivottavasti esimerkiksi palvelukodeissa ja päiväkodeissa innostutaan katsomaan videota, jonka avulla saadaan nauttia luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta virtuaalisesti, sanoo Oriveden kaupungin retkeilykoordinaattori Hannele Moilanen.

Videon avulla melontaretkeä suunnitteleva voi tutustua reittiin jo etukäteen. Oriveden kaupungin verkkosivuilta löytyy myös kaikkien lähtö-, rantautumis- ja taukopaikkojen 360-kuvat, joita tarkastelemalla oma melontaretki on kätevää suunnitella valmiiksi. Kopsamo-Purnun melontareitti on saanut hiljattain uuden reittilinjauksen. Melontamatkalla voi nyt poiketa kahdella uniikilla saarilaavulla.

Retkikokkaajia Iso-Vuorijärven riippukiviluolan nuotiopaikalla.
Iso-Vuorijärven luolan nuotiopaikka soveltuu hienosti retkikokkailuun. Kuva: Jani Taipale

Luolarisottoa ja avovesiuintia

Oriveden kaupunki lanseeraa tänä keväänä myös kaksi muuta hankkeessa syntynyttä uutta matkailutuotetta.

Iso-Vuorijärven ainutlaatuinen riippukiviluola on inspiroinut keittiömestari ja eräkokki Heikki Ahopeltoa, joka loi orivesiläiselle retkeilykohteelle oman retkiruokareseptin. Herkullisen ja helpon Luolarisoton ohjeen voi ladata Oriveden kaupungin verkkosivuilta.

– Haluamme kannustaa retkeilijöitä rauhoittumaan luonnossa myös ruuanlaiton äärelle. Iso-Vuorijärven upeissa maisemissa se onnistuu hienosti, sillä luolassa oleva nuotiopaikka on juuri uusittu. Samoin alueen reitistöt on laitettu viimeisen päälle hienoon kuntoon, Moilanen kertoo.

Retkiruokailun ohella myös avovesiuinti on nouseva trendi. Kaupungin hankkeen myötä Orivedelle syntyi paikkakunnan ensimmäinen virallinen avovesiuintireitti Pukalajärvelle. Kirkas ja puhdas Pukalajärvi on Suomen luontohelmeksi nimetyn Pukalan virkistysmetsän sydän.

Uintireitin suunnitteli luonto- ja kulttuurimatkailun asiantuntija ja avovesiliikunnan kouluttaja Päivi Pälvimäki Kiara Oy:stä. Reitistä saa lisätietoa Oriveden kaupungin verkkosivuilta sekä Pälvimäen kirjoittamasta, hiljattain ilmestyneestä Uintiretkillä avovesissä -teoksesta.

Fatbike-pyörä Vähä Teerijärven laavun edustalla.
Orivedelle on pitkään toivottu merkittyjä maastopyöräreittejä sekä ulkoilureittejä latujen ulkopuolelle. Nyt sellaiset on toteutettu Leppästenvuoren-Paltanmäen ja Teerijärvien maastoon. Maastopyöriä ja fatbikeja voi Orivedellä lainata kirjastosta. Kuva: Jenni Koponen

Hyvinvoinnin edistämistä monipuolisin, kekseliäin tavoin

Orivesi on viime aikoina kunnostautunut asukkaidensa hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan esimerkillisessä edistämisessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos palkitsi Oriveden kaupungin viime marraskuussa kunniamaininnalla erityisen ansiokkaasta terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöstä. Orivesi oli myös yksi kolmesta Suomen Liikkuvin kunta -kilpailun finalisteista 2022.

Retkeilyhanke on yksi osoitus kaupungin vahvasta tahdosta kehittää lähiliikunnan ja virkistäytymisen olosuhteita kaikkia asukkaita ja matkailijoita mahdollisimman hyvin palveleviksi.

Kaupunki on tänä keväänä kehittänyt jälleen myös fyysisiä reittejä: Paltanmäen ja Leppästenvuoren välille sekä Teerijärvien alueelle on merkitty ja kunnostettu polut maastopyöräilijöitä ja lumikenkäilijöitä varten.

– Tämä vastaa suureen kysyntään myös hiihtokaudella käytössä olevista ulkoilureiteistä, toteaa retkeilykoordinaattori Hannele Moilanen.

Lisätiedot:

Oriveden kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen, p. 040 133 9111, irene.suhonen@orivesi.fi

Oriveden kaupungin retkeilykoordinaattori Hannele Moilanen, p. 040 1339049, hannele.moilanen@orivesi.fi

Lue lisää matkailutuotteistamme:

Palaa uutislistaukseen